MónTerrassa
Adeú als horts i barraques il·legals de la Font de les Canyes de Terrassa
  • CA
Torrent de les Monges
Torrent de les Monges | cedida

!--akiadsense-->

Espais naturals degradats de Terrassa de mica en mica recuperen la seva configuració original. L’Ajuntament de Terrassa ha dut a terme darrerament diferents actuacions per tal de recuperar trams dels torrents de les Monges i del Sagrament (Font de les Canyes), que es troben al nord-est de la ciutat i dins dels límits de l’Anella Verda. Un dels elements a destacar és que s’acaba amb els horts il·legals i les barraques d’autoconstrucció. El que s’ha fet ara és un primer pas.

Amb les intervencions s’aconseguirà donar estructura als torrents, consolidant la recuperació de la llera. La intervenció millorarà la cobertura i la continuïtat de la vegetació que dóna unitat a aquest paisatge. Al mateix temps, el projecte pretén augmentar la diversitat vegetal, ja que les espècies invasores es converteixen en dominants i la redueixen, tant la vegetal com l’animal. A més, vol posar de manifest a la ciutadania la importància de preservar aquests espais, ja que els torrents són una part fonamental de la xarxa hidrogràfica i una peça clau en l’estructura del territori. Aquestes lleres juguen un paper fonamental com a corredors verds afavorint la connectivitat i el funcionament de l’ecosistema. En la mateixa línia, s’introduiran arbres i arbustos en diferents estats de creixement.

La intervenció és fruit d’un acord de govern de l’anterior legislatura, pel qual s’arribava a un acord de custòdia dels terrenys amb els propietaris. On s’ha avançat és en els terrenys que eren ja de titularitat municipal, perquè es podia fer amb pressupost de manteniment. Pel que fa al desmantellament de tot el que queda (el gruix), que està en zones privades, encara no hi ha pressupost.

Custòdia significa que el privat cedeix voluntàriament la gestió dels terrenys al Consistori però en conserva la propietat per un període determinat d’anys. En aquest temps de gestió pública l’administració s’encarrega del desmantellament i de la restauració del medi natural.

Història

Molts terrassencs recorden encara la històrica manifestació del Primer de Maig del 1969 als entorns de la Font de les Canyes de Terrassa. És un indret carregat d’història. Des de començaments de 1967 era un dels llocs de trobada del moviment obrer de Terrassa. En un context de lluita contra la congelació salarial imposada pel Govern franquista, la lluita obrera pren els carrers de Terrassa. L’1 de Maig de 1969 se celebra, de manera clandestina, una jornada de lluita i protesta convocada per CCOO amb el suport de la Comissió Cívica de Terrassa i del PSUC. Centenars de persones, en famílies amb nens i nenes i gent gran, es concentren de manera festiva i reivindicativa a la font de les Canyes. La càrrega de la Guàrdia Civil contra la resistència obrera acaba amb persones ferides, detingudes i empresonades. I durant anys, ha estat un dels indrets del municipi amb més horts il·legals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa