50 societats científiques demanen als polítics respondre a la covid atenent només a criteris sanitaris

Més de mig centenar de societats científiques espanyoles, que agrupen més de 171.000 professionals sanitaris, han demanat aquest dissabte a les autoritats polítiques que la resposta a la crisi de la covid ha d’estar basada en evidències científiques i prioritzant l’interès general. Per això, demana més coordinació, equitat i diàleg per aturar la pandèmia. Ho han demanat en el manifest final del primer congrés espanyol sobre covid-19, telemàtic, que s’ha celebrat des de diumenge passat. Segons els signants, la resposta sanitària ha d’estar basada en l’evidència científica i l’interès general. Per això, demanen als polítics que en les seves expressions públiques i les seves decisions es deslliguin de qualsevol interès “que no atengui l’interès general de la població”. En aquest sentit, demanen lleialtat i col·laboració entre partits polítics i institucions, amb “un clima de diàleg i consens”. A més les decisions preses s’han de revisar constantment de forma constructiva, aprenent de forma “contínua” i sense “ànim recriminatori”, basant-se en les noves evidències científiques.

De fet, aposten per un protocol estatal comú, amb diferències territorials i basat en la millor evidència científica de cada moment, flexible. Per això, també demanen una millor coordinació entre autonomies i govern espanyol, preservant les competències sanitàries de cada comunitat. Els científics també recorden que fins que no hi hagi vacuna o medicaments molt eficaços per a la prevenció i el tractament de la malaltia, les mesures no farmacològiques de salut pública són el “pilar” de control de la pandèmia. Per això, insten a dotar als òrgans gestors de la crisi, a qualsevol nivell de govern, de les eines legals, tècniques i administratives necessàries per prendre mesures de forma ràpida i sense traves legals. En el punt cinquè del manifest, estableixen que tots els ciutadans tenen dret a les mesures preventives més adequades i a una atenció sanitària òptima en funció del seu estat de salut, independentment del lloc de residència, nivell socioeconòmic o cultural, i l’edat.

Per garantir aquesta equitat, també aposten per crear una reserva estratègica estatal de material de prevenció i tractament. De fet, també admeten que l’atenció als malalts majors de 70 anys “pot no haver estat l’adequada”. L’atenció a la pandèmia no pot afectar l’atenció a la resta de malalts, diuen, però recorden també a la ciutadania que ha de complir sempre totes les mesures preventives dictades per les autoritats i que aquestes facin complir-les. El manifest també reclama vigilar les ‘fake news’ i les falses campanyes de desinformació i negacionistes, que poden ser molt perilloses quan arribi la vacuna. Com a conclusió, els científics remarquen la importància del treball interdisciplinar i transversal de tots els professionals sanitaris i també de la necessitat d’incrementar el pressupost en recerca.

Nou comentari