cc

Fotografia al revés de la campanya Dale la Vuelta

Persones amb paràlisi cerebral de Prodis s’han mobilitzat aquest dimecres, amb motiu del Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral, que se celebra el 6 d’octubre, per a demanar que es compleixin els seus drets i així aconseguir una inclusió real en la societat.

Durant la jornada s’ha donat a conèixer la campanya #DaleLaVuelta, posada en marxa pel Moviment ASPACE, que preténvisibilitzar les situacions de vulneració de drets de les persones amb paràlisi cerebral i amb grans necessitats de suport, i aconseguir que la societat empatitzi amb aquesta realitat.

A través de diferents vídeos realitzats amb un toc d’ironia i humor, #DaleLaVuelta tracta d’acostar a la societat vuit situacions reals en les quals s’ha donat la volta a la realitat i són les persones que no tenen paràlisi cerebral les que veuen vulnerats els seus drets.

En concret, la campanya se centra en el reclam de drets com la igualtat i la no discriminació, l’ocupació digna i la inclusió laboral, l’accessibilitat física i cognitiva en tots els aspectes de la vida quotidiana, així com les eines tècniques i socials necessàries per a portar una vida autònoma i independent amb capacitat de decisió.

Així mateix, Prodis ha desenvolupat una sèrie d’activitats al llarg del dia d’avui com la participació en la Flashmob a Barcelona organitzada per la federació FEPCCAT on s’ha ballat i cantat la cançó “Jo sóc com tu” del grup de música Buhos i l’acte oficial organitzat juntament amb l’Ajuntament de Terrassa que enguany serà el quart any que se celebra.

L’acte, que ha tingut lloc a l’entrada de l’Ajuntament a les 19.30, volia demostrar la implicació de la ciutat amb aquest col·lectiu. A més, ajuda a informar i acostar la Paràlisi Cerebral a la població, sensibilitzant els terrassencs i terrassenques i donanr visibilitat al Centre de Paràlisi Cerebral de Prodis.

De la mateixa manera, durant el matí s’ha desenvolupat una acció de mobilització en xarxes socials en la qual s’ha animat a la ciutadania a pujar una foto del revés amb l’etiqueta #DaleLaVuelta i poder aconseguir ser Trending Topic.

Des de Prodis recalquen que a l’Estat hi viuen 120.000 dones i homes amb paràlisi cerebral que veuen com els seus drets no es respecten de la mateixa manera que els de la resta de la ciutadania. De fet, afirmen que això ocorre perquè viuen amb una pluridiscapacitat que els condiciona a nivell físic, cognitiu, sensorial i emocional.

A més, el 80% de les persones que viuen amb paràlisi cerebral i altres discapacitats afins tenen grans necessitats de suport. I des de l’entitat insisteixen que s’enfronten a un entorn que els exclou perquè les seves necessitats no són tingudes en compte. Així, la discriminació cap a les persones amb paràlisi cerebral té dues cares: primer per la seva pluridiscapacitat no compresa i, en segon lloc, per precisar grans necessitats de suport que no són ateses.

De fet, la gran majoria considera que els seus drets no tenen la mateixa consideració que els de la resta de la ciutadania. I moltes d’elles aporten testimoniatges de situacions en les quals els seus drets no han estat respectats. Entre els drets més vulnerats destaquen la discriminació social arbitrària, la impossibilitat de participar en activitats culturals i d’oci, la falta de suport en entorns educatius ordinaris, la falta d’accessibilitat universal, les dificultats de mobilitat i la invasió de la seva intimitat personal.

D’altra banda, destaca la situació d’especial vulnerabilitat de la dona amb paràlisi cerebral, ja que, del total de les discriminacions manifestades, dues terceres parts han estat evidenciades per dones. La sobreprotecció cap a la dona i els prejudicis socials impedeixen que elles formin part de programes vinculats a l’autonomia i la vida independent, minvant així la seva participació activa en la societat.

Principals reivindicacions de les persones amb paràlisi cerebral

I és que, d’acord amb la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el Moviment ASPACE reclama en el seu manifest, elaborat amb motiu del Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral, garantir una atenció interdisciplinària i universal a la paràlisi cerebral al llarg del desenvolupament vital de les persones; establir sistemes de coordinació entre els serveis sanitaris i els d’atenció social; realitzar recerques socials per a establir la dimensió de les necessitats del col·lectiu i facilitar recursos d’atenció suficients finançats de forma adequada en totes les Comunitats Autònomes; promoure l’acompanyament social per a la presa de decisions i la curatela com a alternatives a les incapacitacions judicials i oferir una especial protecció a la dona amb paràlisi cerebral, que s’enfronta a les situacions de vulneració més greus, com les esterilitzacions forçoses, la violència de gènere o la intromissió en la seva vida íntima.

Nou comentari