MónTerrassa
Recordem dues fites impossibles dels Minyons de Terrassa

El 25 d’octubre de 1998, els Minyons de Terrassa descarregaven el primer 4 de 9 sense folre del segle XX -quatre de nou et també en alguns àmbits-. Ho feien a les Fires de Sant Narcís de Girona, 117 anys després de l’últim descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el setembre del 1881. El cap de colla era l’egarenc Marc Roura. Feia fresca, fred més aviat, plovia, i no hi havia massa gent en una plaça llavors encara poc castellera. La pinya era suficient, però en perspectiva es veia molt petita. Roura va dir que ja ho havia fet tot en el món dels castells. Però no va ser veritat. I amb ell al capdavant de la tècnica, van trigar poc, i aquesrta vegada a casa, en superar-se, i fer una construcció que va passar fronteres i que va aparèixer a portades de diaris d’arreu del planeta.

Una nova diada històrica es va viure el 22 de novembre de 1998, a dos graus sota zero, i en una plaça Vella abarrotada de gom a gom, els malva van descarregar per primer cop un castell mai vist fins aleshores: el tres de deu amb folre i manilles.

Algunes fonts el situen al 1881

Segons algunes fonts, el primer 4 de 9 sense folre podria haver estat carregat el 29 d’agost del 1881, durant la primera època d’or, per la Colla Nova dels Xiquets de Valls, a la Festa Major del Catllar, municipi del Tarragonès on sovint actuaven les dues colles de Xiquets de Valls.

No obstant això, el setembre del 1881, un mes més tard d’aquesta possible temptativa, el 4 de 9 sense folre va ser descarregat per primera vegada a la història per la Colla Vella dels Xiquets de Vallsdurant les Festes de Santa Tecla de Tarragona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa