MónTerrassa
El 22 de juliol de 1872 a Terrassa, realitat i mite

El llibre de Guillem-Jordi Graells “El 22 de juliol de 1872, realitat i mite” es va presentar a la Sala Magna de la FACT Cultural, editat per la Fundació Torre del Palau dins la col.lecció Àmfora. L’obra incideix en l’assalt carlí que va tenir lloc el 22 de juliol de 1872, quan un grup de guerrillers va entrar a Terrassa, trobant-se amb la resposta de la ciutania. “El llibre se centra en el 22 de juliol, què va passar realment, més enllà de les reduccionistes i fins errònies informacions que s’han anat perpetuant durant aquest segle i mig”. L’autor ha investigat sobre aquells fets, ampliant l’àmbit de la recerca a tot el període del Sexenni Democràtic o Liberal, entre els darrers temps del regnat d’Isabel II, el 1867, i l’inici de la Restauració, amb l’obtenció del títol de ciutat, el 1877.

presentació del llibre “Terrassa durant el Sexenni democràtic. El 22 de juliol de 1872, realitat i mite” de Guillem-Jordi Graells

Una análisi del padró municipal de 1871

A més d’aquest tema central, hi ha, entre moltes altres coses, una anàlisi del padró municipal del 1871, on queda palès que, tot i el reduït terme municipal de la vila, gairebé una cinquena part de la població masculina es dedicava a l’agricultura, sobretot treballant en el veí terme de Sant Pere, que envoltava totalment el de la vila. També s’indica que una part impossible d’avaluar dels treballadors industrials s’hi dedicaven estacionalment, sobretot quan afluixaven les comandes al sector industrial.

Molt més que el 22 de juliol

El llibre aporta força notícies sobre el tema central, però no únicament. Es parla del primer periòdic terrassenc, “La Honra Nacional”, del qual ha localitzat dos primers números, datats a Barcelona, i un setè exemplar, datat a Badalona, “cas segurament singular en la història de la premsa catalana, una publicació itinerant sorgida arran de l’anomenada “Revolució de Setembre” i que possiblement era l’instrument de propaganda dels activistes republicans, singularment el cas de Fernando Garrido, que consta que va fer un gran míting republicà aquell octubre al teatre”, explica Guillem-Jordi Graells.

En anys anteriors ha publicat tres volums de “Teatre vuitcentista d’autor terrassenc”. D’ençà que torna a viure a Terrassa, i ja des d’abans, l’autor es dedica sobretot, i en paral·lel a altres publicacions, a temes terrassencs. El 2021 va publicar, en edició restringida, un dietari escrit l’estiu del 1935 pel seu avi, el teòric tèxtil i industrial Guillem Graells i Rovira.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa