MónTerrassa
22 dels 31 llits del Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, dedicats a presos amb covid
  • CA

El Govern ha obert una unitat covid-19 a la presó de Puig de les Basses (Figueres) per a presos positius de coronavirus amb símptomes lleus o asimptomàtics, amb una capacitat per a 34 llits. La nova unitat, que ocupa dependències que estaven buides de la Unitat Psiquiàtrica de Puig de les Basses, augmenta la capacitat de resposta per si es produís un increment de contagis. També s’hi podran derivar casos dels centres de Quatre Camins i Joves (La Roca del Vallès). D’altra banda, a la presó de Mas d’Enric (El Catllar) s’han reprès les comunicacions amb contacte directe entre interns i famílies. Es van suspendre a principis de novembre per la detecció d’un brot al mòdul 6 que fa afectar 45 interns i 7 funcionaris.

Tres unitats especialitzades

Aquesta nova unitat s’afegeix als dos equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària amb covid-19. El primer és el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, amb 31 llits, dels quals se’n dediquen 22 a interns positius que requereixen una atenció sanitària per covid. La resta de llits del pavelló són per atendre necessitats d’ingrés hospitalari per altres malalties orgàniques o intervencions quirúrgiques. Actualment no té pacients que requereixin hospitalització per covid.

La Unitat covid-19 de Brians 2, oberta a l’abril amb motiu del pic de la primera onada de la pandèmia, està en funcionament ininterromput des que es va reobrir al juliol. Té 10 dels seus 22 llits ocupats i s’hi ubiquen els interns amb símptomes lleus, com a Puig de les Basses. Les tres unitats especialitzades sumen 78 llits.

Restriccions als centres penitenciaris

Després de superar el brot, a Mas d’Enric els interns podran fer comunicacions familiars i de convivència, amb la parella i fills menors de 10 anys. Les trobades es faran en sales de visita, i es podrà continuar fent les comunicacions per locutori.

Les úniques restriccions que es mantenen a la presó del Catllar són les que estan vigents a la resta de centres pel que fa a limitar el nombre de visitants i la durada de la visita, així com la necessitat de demanar cita prèvia, per evitar l’acumulació de persones als espais comuns.

En el cas de Ponent, es manté la suspensió dels vis-a-vis familiars i de convivència després del brot al mòdul 4 que va infectar 36 interns i 14 treballadors. Segons el Departament, la represa s’estudiarà en funció de l’evolució de les dades dels propers dies. A hores d’ara les úniques comunicacions que s’hi poden fer són als locutoris a través del vidre.

Balanç de casos

Segons el Departament, des de l’inici de l’emergència 355 interns han donat positiu per coronavirus. Ara mateix n’hi ha 32 d’actius i 323 han estat donats d’alta. Dels casos actius, deu estan ingressats a la UCI de Brians 2, vuit romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4, quatre són a la infermeria de Brians 1, quatre a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1, dos a la de Ponent, dos a la Infermeria i el DAE del Centre Penitenciari Joves, un a la infermeria de Mas d’Enric i un a un hospital de la xarxa pública.

També s’han confirmat 339 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, amb 255 ja donats d’alta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa