El Casal Cívic de Montserrat, Torre-Sana i Vilardell i l’Escola Bisbat d’Ègara (edifici de primària) són les instal·lacions municipals on en aquests moments s’estan col·locant plaques fotovoltaiques per l’autoconsum d’energia. Aquests equipaments se sumaran als edificis que ja en tenen, com són les escoles Ponent, Isaac Peral, Vallès i Ramon y Cajal, a més del Teatre Alegria, les instal·lacions de Funerària Terrassa i la Biblioteca del Districte 4. A més, abans de Setmana Santa es muntaran de noves al poliesportiu municipal de Sant Llorenç i també a l’Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa.

La instal·lació d’aquestes plantes de generació d’energia fotovoltaica forma part del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), que té per objectiu reduir el consum d’emissions de CO .2 El projecte inicial contemplava la instal·lació de 15 plantes, amb una producció prevista de 897 mil kWh/any, que és l’energia elèctrica que consumeixen durant un any 300 habitatges mitjans. Però el nombre d’equipaments inicialment previstos s’ha reduït a 13, un cop analitzades totes les cobertes i realitzada la comprovació de què els equipaments propers també se’n poden beneficiar d’aquesta producció d’energia. Fins a finals d’any s’hauran instal·lat uns 1.190 panells fotovoltaics, dels 1.545 que es col·locaran fins al març de 2020, que es el mes previst perquè finalitzin aquests treballs. A partir de llavors, aquestes instal·lacions ja podran entrar en funcionament. El canvi normatiu que regula les instal·lacions de fotovoltaiques per l’autoconsum, que va entrar en vigor l’abril de 2019, permet un millor aprofitament de l’energia produïda.

Lluita contra l’emergència climàtica

El projecte TEI és una iniciativa pionera a Catalunya que s’emmarca en l’Estratègia Smart City municipal i actua sobre l’enllumenat públic (substitució de totes les làmpades per tecnologia LED), la millora de l’eficiència energètica en edificis municipals, la generació d’energia renovable per autoconsum dels equipaments i la renovació del parc d’autobusos amb vehicles híbrids. L’Ajuntament de Terrassa va adjudicar el gener de 2019 el contracte de gestió dels serveis energètics municipals, en el marc del projecte TEI, a l’empresa IMESAPI per tal d’executar un programa d’actuacions que permetran reduir el consum energètic anual en 17 milions de kWh, rebaixant la factura elèctrica anual en 1,72 milions d’euros i reduint l’emissió anual de CO2 en 6.000 Tn.

Nou comentari