MónTerrassa
El 112 atén 642 trucades per 454 incidents de la pluja
  • CA

El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 12 del matí 642 trucades per 454 incidents relacionats amb el temporal, la majoria inundacions, despreniments a la via, filtracions o caiguda d’arbres. Cap d’elles de gravetat. Des del Barcelonès s’han realitzat 255 trucades, el 39,7%; des del Vallès Occidental s’han fet 85 trucades (13,2%), i des del Maresme, 64. S’han acumulat 125,8 litres per metre quadrat a Girona; 124,9 a Puig Sesolles (Vallès Oriental); 121,8 a Arbúcies i 120,6 a Alcanar. La BV-5301 a Montseny i la BP-1121 a Monistrol de Montserrat estan tallades per esllavissades. La circulació de l’R3 ha quedat restablerta després que aquest matí quedés interrompuda entre les estacions de Sant Quirze de Besora i Ripoll per un arbre tombat sobre la catenària.

El riu Onyar entre Riudellots de la Selva i Girona va molt ple amb nivells que poden afectar punts baixos i guals, però sense perill per a zones habitades. El cabal del Daró també és força elevat.

Es registren retards de 30 minuts a les línies R1 i RG1 pel fort onatge entre Vilassar i Mataró, que ha provocat una avaria de senyalització en aquest tram.

Els màxims de precipitació, superiors als 100 mm, s’han localitzat al sud del delta de l’Ebre, al voltant del massís del Montseny, a la ciutat de Girona, a punts de la ciutat de Barcelona i a diversos sectors del Maresme, el Vallès, la Selva i zones pròximes.

El temporal marítim ha estat molt dur a tot el litoral, amb maregassa generalitzada. Dimecres es van observar onades de llevant que van assolir els 4 o 5 metres arran de costa a localitats com l’Escala, l’Estartit, Badalona i Deltebre, segons dades dels observadors i vigilants de la XOM. En general cal retrocedir fins al temporal dels dies 21 i 22 de gener de 2017 per trobar-ne un de més important al conjunt de la costa catalana. En aquella ocasió es van observar onades de 4 a 6 metres, puntualment fins a 7 m, un dels temporals més importants de les últimes dècades.

En l’àmbit pirinenc, la precipitació ha afectat gairebé exclusivament el sector més oriental, deixant al marge la resta de la serralada. Així, tenint en compte que la cota de neu s’ha situat al voltant dels 1.700 – 2.000 m, la nevada més important s’ha concentrat en les parts més altes del Ripollès. A la capçalera del Ter, zona més afavorida per la nevada, l’estació automàtica d’Ulldeter (2.410 m) ha mesurat 36 cm de neu nova, mentre que a la cota 1.999 s’han observat 15 cm.

Aquest matí de dijous han seguit caient ruixats a diversos sectors del país, però la precipitació s’ha anat fent més dispersa. Tot i que la pluja recollida encara es pot incrementar lleugerament, s’han desactivat els avisos en relació amb l’acumulació de pluja. En canvi, segueix vigent l’avís pel mal estat de la mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa