MónTerrassa
Terrassa i Sabadell alerten del dèficit de beques menjador
El president del Consell Comarcal acompanyat pels regidors de Serveis Socials de Terrassa i Sabadell | CCVO

El Consell Comarcal, junt amb els ajuntaments de Sabadell i Terrassa han alertat aquest dijous que el Vallès Occidental pateix un dèficit de beques de menjador a l’Educació Secundària. La suficiència alimentària no està garantida pels alumnes que acaben sisè de Primària i que comencen la seva formació als instituts de la comarca. Actualment, només els alumnes d’11 dels 66 centres públics de Secundària poden sol•licitar beques de menjador i aquest curs 2016-2017 les beques només han arribat a 289 nens i nenes. Aquesta situació comporta que des dels ajuntaments es plantegin fórmules per poder donar suport a les famílies un cop els seus fills i filles deixen l’escola i entren a l’institut.

En principi, els alumnes que cursen la Secundària a centres públics en jornada compactada no poden gaudir de cap ajut individual de menjador. Però el cert és que des dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat s’han anat fent excepcions, unes excepcions que ara abasten 11 instituts de la comarca, on sí que es pot demanar beca tot i que el centre no disposi de menjador. En els casos que no es disposa de menjador, els alumnes dinen a centres propers. A les dues principals ciutats de la comarca la situació és especialment greu: a Terrassa no hi ha cap institut públic entre els 11 IES on es poden demanar beques i a Sabadell només un.

En el cas dels alumnes que cursen la Secundària a centres concertats, poden gaudir d’ajut individual de menjador ja que no fan jornada compactada. Però només poden tenir un ajut pels dies lectius de jornada no compactada, quan fan classe a la tarda. En realitat, la majoria de concertats fan classe mati i tarda.

Des del Consell Comarcal, el seu president Ignasi Giménez, s’afirma que “el Departament d’Ensenyament s’ha desentès de les beques de menjador a la secundària i a la comarca existeix una preocupació a l’entorn d’aquesta qüestió”. En aquest sentit reclama que “la situació dels 11 centres públics que actualment poden gaudir de beca de menjador pels seus alumnes deixi de ser una excepció i puguem treballar amb el Departament d’Educació per tal que sigui una norma, que es puguin sol·licitar beques per a tots els joves i les joves que fan Secundària i que compleixen els requisits establerts a les bases dels ajuts”. El president del Consell afegeix una dada: “aquest curs hi ha 1.414 sol·licituds d’alumnes de 6è de Primària de les quals se n’han atorgat 876. La majoria d’aquests alumnes, quan arribin al setembre vinent a l’Institut no disposaran de beca de menjador i per tant no podem garantir la seva suficiència alimentaria”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa, Noel Duque, assegura que “s’està desprotegint la infància quan arriba a la ESO i això no podem fer-ho. El pas de sisè de Primària a 1r d’ESO ja és una etapa molt complicada pels nens i nenes i no els podem desprotegir més”. També ha explicat que a la ciutat de Terrassa s’ha fet una experiència pilot a 3 instituts i 120 alumnes, i s’ha conclòs que cal treballar en aquest sentit. “Els ajuntaments estem sols responent a necessitats urgents que ens trobem a les portes dels Serveis Socials i hem de treballar el problema d’arrel”, ha afegit Duque.

Aquest curs escolar 2016/2017 hi ha escolaritzats a la nostra comarca 29.013 alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 64.615 alumnes d’Educació Primària i 39.398 alumnes d’Educació Secundaria. Però dels 10.382 ajuts atorgats actualment, 3.039 són per a alumnes de segon cicle d’Educació Infantil, 6.726 per a alumnes d’educació primària, 289 per a alumnes d’educació secundaria i 328 per a alumnes d’educació Especial.

Nou comentari

Comparteix