MónTerrassa
Terrassa exigeix que s’aclareixi el Catalangate

Els portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Terrassa han signat un acord pet demanar que s’aclareixi el conegut com a Cas Catalangat, d’espionatge d’independentistes catalans. En el document es parla de “denunciar, un cop més, la persecució política i judicial cap al moviment independentista català i especialment, l’espionatge polític de l’Estat espanyol amb Pegasus contra més de 65 persones per les seves idees. I s’exigeix al govern espanyol que impulsi una investigació “exhaustiva, transparència, aclariment dels fets i l’assumpció de responsabilitats”.

Pedro Sánchez fuig d’estudi en el Catalangate

El Parlament ha entrat en la batalla legal contra el cas Pegasus.

Antecedents que s’exposen

Recentment s’ha conegut que el moviment independentista ha sigut víctima del cas d’espionatge il·legal més massiu de la història. La investigació l’ha destapat el mitjà nordamericà ‘The New Yorker’ a través d’un informe de Citizen Lab, un laboratori canadenc que estudia els controls d’informació que afecten la seguretat d’Internet i que amenacen els drets humans”.

Aquest informe constata que almenys 65 persones vinculades a l’independentisme han patit infeccions amb el programa espia conegut com a Pegasus, un programa de vigilància que només poden adquirir els Estats.

La majoria de les víctimes són membres de les principals organitzacions civils i polítiques de Catalunya, però els atacs s’amplien també als seus entorns – familiars, amics, advocats, periodistes, etc.

Fa prop de dos anys ja va transcendir l’ús d’aquest programari en el cas de l’aleshores president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i del president del grup municipal de Barcelona, Ernest Maragall.

Aquest espionatge il·legal s’emmarca dins el context de repressió contra el moviment independentista que ja des d’abans i , sobretot, després del referèndum d’autodeterminació de Catalunya l’1 d’octubre de 2017, han perpetrat els poders de l’Estat espanyol, principalment el Govern i el Poder Judicial amb el tancament de webs, violència policial,
detencions arbitràries, presos polítics, exiliats i centenars de perseguits judicialment per haver donat suport al referèndum i al procés d’independència.

Una repressió que no va parar malgrat les decisions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de la ONU, que va demanar l’alliberament dels presos polítics, o de la resolució del Consell d’Europa demanant la fi de la repressió i retirar euroordres contra els exiliats. Davant d’aquesta pressió internacional, el govern espanyol va veure’s obligat a indultar els presos polítics el juny del 2021, però la repressió ha continuat a Catalunya.

A part de ser un delicte, aquesta forma d’espionatge vulnera drets fonamentals bàsics com el dret a la privacitat, a la llibertat d’expressió i de reunió, i al dret a la igualtat en la participació política.

S’ha espiat a gent, per les seves idees. Cal destacar que aquest programari només el poden adquirir els Estats. I senyalar que tal com apunta el mateix informe, l’Estat espanyol, un estat membre de la UE, és al darrera d’aquests fets intolerables que constitueixen una violació de drets fonamentals.

Com també diu l’informe tots els “objectius” tenien “un interès evident” per al govern espanyol i que l’enviament d”esquers’ en forma de missatges per poder accedir als dispositius coincideixen amb “esdeveniments d’interès”. A més, apunten al fet que el CNI espanyol ha estat client d’NSO.

Aquests fets intolerables constitueixen un precedent molt greu per la democràcia a Europa i, per aquest motiu, no poden quedar impunes. A més a més, l’ús d’aquesta eina per perseguir el moviment català d’autodeterminació s’ha fet servir més enllà de les fronteres d’Espanya: a Bèlgica, Suïssa, Alemanya i França.

El passat 19 d’abril es va constituir una Comissió d’Investigació al Parlament Europeu sobre l’ús de Pegasus i d’altres programaris espia als estats membres de la UE on també s’abordarà aquest cas. Això situa a l’estat espanyol al costat d’Hongria i Polònia, estats ja sota un gran escrutini per les mancances democràtiques i la violació continuada de drets fonamentals que exerceixen.

Per tots aquests motius, es proposa a la junta de portaveus de l’ajuntament de Terrassa l’adopció dels següents

ACORDS:

PRIMER.- Denunciar, un cop més, la persecució política i judicial cap al moviment independentista català i especialment, l’espionatge polític de l’Estat espanyol amb Pegasus contra més de 65 persones per les seves idees.

SEGON.- Exigir al govern Espanyol que impulsi una investigació exhaustiva, transparència, aclariment dels fets i l’assumpció de responsabilitats.

TERCER.- Demanar al Congrés dels Diputats la creació d’una comissió d’investigació que permeti determinar les responsabilitats i explicar públicament com és possible que s’hagi pogut produir aquest espionatge il·legal massiu.

QUART.- Traslladar aquests acords als partits polítics i entitats afectades així com al govern espanyol i als grups parlamentaris amb representació al Congrés dels diputats i al Parlament
Europeu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa