TxT i ERC proposen un acord per acabar amb l’esclat de violència al Senegal. Si s’aprova -té els vots a favor de l’equip de govern i per tant majoria absoluta- es llegirà al ple municipal de dillun

Acord de la Junta de Portaveus amb motiu de l’esclat de violència al Senegal (presentada per TxT i ERC)

El 3 de març es va produir a Dakar la detenció d’Ousmane Sonko, líder del principal partit de l’oposició PASTEF, acusat d’alteració de l’ordre públic i participació a una manifestació il·legal mentre es dirigia al tribunal on havia de prestar declaració per una acusació de violació i agressió sexual. Tot i que el dia 8 va ser alliberat sota control judicial, aquesta detenció s’acumula a les que s’han produït els darrers mesos d’altres activistes -com Guy Marius Sagna, Clédor Sene i el cantant Thiat entre d’altres- i responsables dels partits crítics amb les polítiques del president Macky Sall, i ha estat el detonant de revoltes i manifestacions a Dakar i a altres poblacions del país que a data d’avui ja han causat almenys onze víctimes mortals, un nombre indeterminat de ferits i quantiosos danys materials.

La reacció del Govern als aldarulls va ser la limitació de les comunicacions i el control informatiu amb la suspensió temporal de les emissions dels mitjans de comunicació audiovisuals i dels serveis de missatgeria mòbil i Internet. Aquest esclat de violència social i política es produeix després que les esperances d’aprofundiment i renovació democràtica sorgides de les eleccions presidencials de l’any 2012 s’hagin vist frustrades per causa dels nombrosos casos de corrupció que afecten el govern, la minvant separació dels poders executiu i judicial, les reformes legals democràticament regressives i allò que nombrosos sectors de la població identifiquen com una cessió governamental de la riquesa del país a les potències estrangeres -com els acords de pesca amb la Unió Europea aprovats al novembre de 2020, que deixen milers de persones sense possibilitats de guanyar-se la vida i les empenyen a l’emigració irregular-. Aquest context, complicat encara més per l’emergència sanitària de la Covid- 19, que ha comportat greus conseqüències a molts sectors de l’economia senegalesa, posa en risc la pau social i amenaça els avenços assolits en el que es considera el país més estable de l’Àfrica occidental. Especialment a la Casamance, feu polític de PASTEF, amb el risc que es reobrin clivelles ètniques que al llarg dels anys 80 i 90 del segle XX varen provocar un conflicte armat. A Terrassa, hi resideixen gariebe 1.200 veïns i veïnes d’origen senegalès, sent la tercera diàspora més nombrosa de terrassenques i terrassencs d’altres orígens de països no membres de la Unió Europea. Aquest fet els converteix en un factor imprescindible per a la cohesió social de la nostra ciutat des d’un paradigma enriquidor de diversitat i diàleg intercultural i interreligiós. Els vincles solidaris amb el Senegal són ferms, com ho és el compromís amb el seu desenvolupament. Entre 2016 i 2020 les entitats terrassenques han realitzat 18 projectes de cooperació en aquest país, estrenyent els llaços amb diverses zones del territori. Per tots aquests motius, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa adopta els següents:

ACORDS

Primer. Demanar que tots els actors polítics facin els esforços necessaris per acabar amb els episodis de violència i alteració de la pau social al país.

Segon. Reclamar que el Govern senegalès actuï per resoldre la situació de forma pacífica i amb les màximes garanties i respecte escrupolós de l’Estat de Dret, els principis democràtics i les llibertats individuals i col·lectives reconegudes a la Constitució de 2001 i en els acords internacionals dels que el Senegal és signatari.

Tercer.

Demanar que la Justícia Senegalesa resolgui des de la imparcialitat i la independència tots aquells procediments legals oberts i els que es puguin obrir per causa de la situació que s’està vivint al país. Quart. Sol·licitar que els governs espanyol i francès i la Unió Europea prenguin les mesures adients per garantir una solució no violenta de la situació, amb el màxim respecte als Drets Humans i amb polítiques coherents amb el desenvolupament i la millora de les condicions de vida de la població senegalesa.

Nou comentari