MónTerrassa
Terrassa considera l’esport una activitat essencial
  • CA

ACORD DE JUNTA DE PORTAVEUS PER A CONSIDERAR L’ESPORT COM A ACTIVITAT ESSENCIAL. S’ha aprovat per unanimitat i s’ha llegit al ple telemàtic d’aquest divendres.

La relació de la ciutat de Terrassa amb l’esport és un fet històric. És la ciutat de l’Estat amb més clubs a divisió d’honor de hoquei herba i un referent ens altres esports a nivell nacional i Internacional. L’organització de la subseu dels JJOO de Barcelona ’92 va posar la ciutat al mapa mundial i va generar un gran desenvolupament en el sector que, a dia d’avui, encara segueix en creixement.

Terrassa, considerada la ciutat amb més esportistes olímpics del món en relació al nombre d’habitants, amb 121 esportistes en diverses disciplines.

Tanmateix, la ciutat té un teixit associatiu molt ric, amb més de 175 entitats esportives que són el motor i els dinamitzadors de l’activitat esportiva diària a Terrassa. Es compta amb més de 18.000 llicències en esport federat, més de 12.000 participants a les activitats d’esport escolar organitzades pel Consell Esportiu i unes 60.000 persones que practiquen esport de lleure pel seu compte.

Segons l’estudi del cens dels equipaments esportius de Catalunya de l’any 2018, la ciutat compta amb 819 espais de pràctica esportiva (451 públics i 368 privats).

En els darrers anys, la ciutat ha manifestat un creixement molt gran del sector dedicat als serveis esportius, registrant al 2018 190 activitats econòmiques. Aquest sector factura a l’actualitat uns 80 milions d’euros que suposa un 3% del PIB local. Aquestes dades, en continua evolució i creixement, mostren la magnitud i importància de l’esport i el seu pes en la economia local.

L’activitat física i l’esport són molt importants per la salut i la millora de la qualitat de vida de les persones. A més, en molts casos la pràctica de l’esport és un mitjà excel·lent per prevenir i tractar malalties. L’exercici físic millora la funció mental, la memòria, la rapidesa, la imatge corporal i la sensació de benestar, produeix una estabilitat en la personalitat caracteritzada per l’optimisme.

Els diferents programes d’activitat física proporcionen relaxació, resistència, fortalesa muscular i flexibilitat. A la relació del nostre cos amb l’espai i el temps mitjançant el moviment, es generen nombrosos aprenentatges per l’ésser humà. Totes aquestes experiències acaben estructurant l’anomenat “esquema corporal”.

Està científicament provada la importància de la realització d’activitats esportives, pel desenvolupament físic, psíquic i social. A més, l’esport té una gran influència en la prevenció de moltes malalties com l’obesitat, la hipertensió i la diabetis. S’estima que entre un 9 i un 16 per cent de les morts produïdes en els països desenvolupats poden ser atribuïdes a un estil de vida sedentària. En l’estat de salut d’una persona aquest és un factor fonamental que es combina amb altres determinants com la dotació genètica, l’edat, la situació nutricional, la higiene, estrès i tabac.

Però l’esport no només és un assumpte de salut, també és una eina efectiva i socialitzadora en l’educació dels nens, ja que a través d’ell es fomenten valors i habilitats de manera sana i divertida. Practicar alguna disciplina física o fer exercici des d’edats primerenques serveix per activar totes les funcions cerebrals que són indispensables per al seu desenvolupament cognitiu general i els ensenya una sèrie d’habilitats i coneixements que els seran de gran ajuda durant tota la seva vida. L’activitat física, esdevé un agent formatiu, per al desenvolupament i millora de les capacitats físiques d’una persona i per al control d’un mateix en el seu entorn, permetent la interacció dels aspectes socials, emocionals i físics del benestar humà.

Actualment, estem en un context de crisi sanitària marcada per la COVID-19. Aquest nou escenari, en les diferents etapes que hem viscut i estem vivint, des del confinament domiciliari a les restriccions en la pràctica esportiva amb la normalitat habitual, han tingut un impacte important en la pràctica esportiva i en la pròpia vida, dinàmica i pervivència dels clubs esportius de la ciutat.

Des de l’inici de les restriccions en el decret d’estat d’alarma el 14 de març de 2020, l’esport ha estat un dels àmbits greument afectats; primer per les restriccions en la seva pràctica amb el confinament, després per les limitacions d’aforament i, actualment, per les limitacions horàries en la seva pràctica. Totes aquestes limitacions estan afectant a un sector econòmic en l’àmbit esportiu, estan afectant a competicions esportives i està afectant de forma principal a la pràctica esportiva en la seva consideració com a activitat que promou valors, actituds i salut.

Des del teixit associatiu i els consells esportius de Catalunya, es demana que l’esport sigui considerat un bé essencial a Catalunya, igual que la cultura, per considerar-la com a necessària per a la ciutadania, el seu benestar i la seva qualitat de vida en un context sociosanitari especialment complex.

Es reivindica que al llarg dels mesos que s’ha pogut obrir amb certes restriccions o limitacions, els clubs esportius (de qualsevol disciplina) han adequat les seves instal·lacions, horaris i quotidianitat per tal que la pràctica esportiva fos segura i permetés l’accés a tothom, especialment als escolars, així com han aplicat de forma efectiva els pertinents protocols de seguretat, higiene i salut.

Per tots aquests motius que s’han exposat i d’altres que se’n deriven, sol·licitem a la resta de grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Terrassa que aprovin els següents ACORDS:

PRIMER.- INSTAR al govern de la Generalitat de Catalunya i al govern de l’Estat que considerin l’activitat física com a activitat essencial en el seu element preventiu, socialitzador i emocional en un context sociosanitari especialment complex.

SEGON.- INSTAR al govern de la Generalitat de Catalunya que, en la seva consideració com a activitat essencial, permeti la represa de l’activitat i entrenaments facilitant l’adequació a les mesures de seguretat, higiene i salut necessàries davant la situació de pandèmia..

TERCER.- DEMANAR al govern de la Generalitat de Catalunya que valori la proposta dels Consells Esportius de Catalunya de Pla de Xoc per l’esport a les escoles.

QUART.- DEMANAR al govern de la Generalitat de Catalunya i al govern de l’Estat que activi un pla de suport per al sector esportiu, que està patint un greu impacte econòmic amb la disminució de la seva activitat esportiva.

CINQUÈ.- TRASLLADAR de tots aquests acords a la Unió de Consells Esportius de Catalunya, al govern de la Generalitat de Catalunya, a la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, al Consell Català de l’Esport, a l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, al govern de l’Estat, al Consell Municipal de l’Esport de Terrassa, a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i a les entitats, empreses i clubs que tenen activitats esportives a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa