MónTerrassa
Rull: “El Judicial és l’únic poder de l’Estat que no utilitza mai la bandera d’Europa”
  • CA

Josep Rull, pres a Lledoners, ha explicat a Twitter una anècdota que es pot relacionar amb la decisió de la sala penal del Tribunal Suprem de rebutjar per unanimitat que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, pugui anar al Parlament Europeu a prendre possessió de l’escó malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li reconeixia la immunitat des del dia que va ser proclamat electe. “Durant el judici em vaig fixar que a la sala de vistes del Suprem no hi havia la bandera d’Europa. De fet, el Judicial és l’únic poder de l’Estat que no l’utilitza mai. En això són coherents amb la seva autarquia patètica i antieuropea”, ha escrit.

El Suprem descarta que hagi de quedar en llibertat o concedir-li un permís, ni tampoc demanar un suplicatori a l’eurocambra un cop va ser condemnat en sentència ferma a 13 anys de presó i d’inhabilitació. Al seu parer, aquesta condemna comporta l’exclusió de la seva condició d’eurodiputat que li va reconèixer el TJUE. La “immunitat de desplaçament” reconeguda pel tribunal europeu, continua, no era un “blindatge” davant d’una sentència condemnatòria. En aquest sentit, rebutja que hi hagi causa de nul·litat de la sentència o del judici, que va acabar un dia abans que Junqueras fos proclamant diputat del Parlament Europeu.

El Suprem reconeix que Junqueras va adquirir la condició de parlamentari en el moment en què va ser proclamat electe per la Junta Electoral Central el 13 de juny de 2019, per molt que el tribunal no li permetés sortir en llibertat per fer els tràmits burocràtics. Tanmateix, sosté que el fet que ja no sigui un pres preventiu sinó condemnat per sentència ferma fa que ara sigui “inelegible”. “En el moment en què Junqueras va ser condemnat a la pena de 13 anys de presó es va convertir, per ministeri de la llei, en inelegible. I aquest obstacle legal per a l’exercici del dret de representació projecta sobre ell una causa d’incompatibilitat que l’exclou del Parlament europeu”, continua.

La suspensió de la inhabilitació no afecta

D’altra banda, el Suprem aixeca la suspensió de l’execució de la pena de 13 anys d’inhabilitació. El Suprem remarca que el fet que deixés en suspens la condemna d’inhabilitació a l’espera del TJUE no afecta perquè el que converteix Junqueras en inelegible és la condemna de presó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa