MónTerrassa
Rosa Massagué aposta per recuperar “el respecte a les regles del joc”
  • CA
x
Reunió dels Federalistes d’Esquerres a Terrassa | FEDERALISTES D’ESQUERRES A TERRASSA

La delegació de Federalistes d’Esquerres a Terrassa va aplegar dimecres 28 de març, en un acte públic, la periodista Rosa Massagué, membre del Consell de Redacció de la revista Política & Prosa; la professora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Argèlia Queralt; i el catedràtic de la mateixa Universitat Xavier Arbós.

Segons va explicar Massagué, la revista va néixer fa un any amb l’objectiu de recuperar el catalanisme; obrir el diàleg; i restablir la dignitat de la Política, el respecte a les regles del joc, la convivència, els espais de debat i els ponts entre les diferents tendències polítiques a Catalunya.

Xavier Arbós va apostar per un Estat oficialment federal, on l’autogovern estigui reconegut a la Constitució clarament com un dret. Un Estat federal no donaria automàticament més competències a les comunitats, va assenyalar, però tampoc és cert que ara l’Estat de les autonomies tingui la màxima descentralització possible. El catedràtic va convidar la gent federalista a defensar la descentralització com el millor model possible per un país plural com Espanya, i a no tenir complexes a definir-se públicament com a federalistes. En aquest sentit, va convidar públicament el PSC, Catalunya en Comú i Ciutadans a parlar de cara a les pròximes eleccions perquè expliquin quines propostes federalistes presentaran als seus programes electorals. Argèlia Queralt va reclamar una cultura federal en la política, ja que la Constitució parla d’unitat però també d’autonomia. Va apostar també per reformar la Carta Magna perquè el model federal sigui clar. Creu que l’Estat ha quedat endarrerit respecte a la realitat plurinacional, i això ha provocat fenomens com el Procés.

La professora de Dret Constitucional considera que la crisi econòmica ha alimentat l’onada a favor de la recentralització: les comunitats presten serveis bàsics com la Sanitat o l’Ensenyament, que han tingut fortes retallades, i això ha provocat insatisfacció entre la ciutadania. També hi ha hagut alguns sectors de la política que han estat deslleials, assegurant que l’Estat autonòmic és més car sense oferir dades. Segons Queralt, intentar negar la pluralitat d’Espanya és “fer-se cops contra la paret” i cal seure a parlar, per començar, de quins punts de la Constitució es volen reformar. Aquesta xerrada forma part de les activitats de Federalistes d’Esquerres a Terrassa, un grup que es reuneix mensualment i que organitza activitats de forma periòdica per difondre les idees federalistes a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa