MónTerrassa
Regidoria de Malestar animal a Terrassa
  • CA


A principis del mandat el Govern Municipal va crear la regidoria de Benestar Animal. Aquesta mesura la va vendre Tot per Terrassa com una acció pionera i referent en l’àmbit del benestar animal. Resulta curiós assenyalar que tres anys abans, l’agrupació local de la Joventut Socialista de Catalunya va presentar al llavors alcalde socialista, Jordi Ballart, una proposta de creació d’aquesta regidora, mesura que Ballart va rebutjar en aquell moment.


Sigui com sigui, aquesta rectificació va ser ben vista i va generar il·lusió i esperança en el moviment animalista de la ciutat. Semblava que es posaven les bases per a unes polítiques públiques orientades a la millora del benestar i la protecció dels animals i l’Ajuntament podia esdevenir un actor referent en la matèria.


No obstant això, aviat es va veure que aquesta mesura s’emmarcava més en una operació de màrqueting i imatge que no pas en una acció executiva real. Al febrer de 2020 el Grup Municipal Socialista va presentar al Ple de l’Ajuntament una proposta per crear el Consell Municipal de Benestar Animal. Aquesta idea pretenia incidir en dos aspectes que considerem importants i que poden generar bons resultats, com és la participació ciutadana i la preocupació pel benestar dels animals. Creiem que donar eines i recursos a les entitats que treballen en aquest àmbit afavorirà la implicació d’aquests agents, per això vam proposar la creació d’aquest nou òrgan. Malgrat tot, el Govern Municipal de TxT i ERC va votar en contra.


Tot i així, des del PSC vam continuar treballant i generant idees pel que fa a l’impuls de polítiques públiques per a la protecció dels animals. En aquest sentit, a la tardor de 2021, vam presentar una proposta a les ordenances fiscals de 2022 per a suprimir les taxes d’adopcions dels gossos anomenats potencialment perillosos (PPP) que hi són al Centre d’Atenció d’Animals Domèstics i de Companyia (CAAD), però el Govern Municipal tampoc ho va veure bé.


En paral·lel, l’Ajuntament va protagonitzar una altra acció de cara a la galeria. Al Ple Municipal de febrer de 2021 el Govern va anunciar la creació d’una plaç de tècnic/a en benestar animal per impulsar el projecte de la nova regidora. El resultat, però, ha estat un fracàs. A dia d’avui, més d’un any després, aquesta plaça està vacant i no està sent ocupada.

Una altra de les accions que més polèmica ha generat ha estat l’intent fallit de TxT de privatitzar el CAAD. El Centre, que actualment està gestionat de forma directa per l’Ajuntament, ha estat sempre en el punt de mira del partit de Ballart, tot i la gran feina que s’ha fet a favor dels drets dels animals.

Per això, el regidor Noel Duque va anunciar a finals d’agost de 2021 la intenció de canviar el model de gestió i privatitzar-lo, tot i que aquesta no era la idea inicial que tenia el Govern. Des del PSC ens vam oposar a aquesta mesura i vam defensar que la millor manera de gestionar aquest servei és de forma directa, jaque la gestió pública del CAAD és com millor es pot garantir el benestar dels animals que hi són al centre.

Després de la claredat dels informes tècnics, el Govern Municipal es va veure obligat a fer marxa enrere i a descartar la gestió indirecta. Un relat dels fets que evidència la falta de criteri i estratègia política de l’Ajuntament respecte la defensa dels animals. El balanç de la gestió d’aquesta regidoria ens indica que no és estrany que cada cop més entre les entitats implicades en la defensa dels animals es conegui al departament que dirigeix el senyor Duque com la “regidoria de malestar animal”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Charly Casas a maig 10, 2022 | 13:56
    Charly Casas maig 10, 2022 | 13:56
    No tens ni puta idea Josefina. Les entitats aprovem i amb nota alta la gestió de l'ajuntament actual. Tu i els de la secta del PSC no veu fer res pel benestar animal quan governavau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa