MónTerrassa
Puigdemont critica la “desídia” de l’Estat en la inversió en infraestructures
  • CA
El president Puigdemont, amb l’alcalde de Sabadell i el conseller Rull, en la inauguració del nou tram | Jordi Bedmar

!--akiadsense-->

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha criticat la “desídia, deixadesa i abandonament” de l’Estat espanyol en la inversió en infraestructures a Catalunya. Des de la nova estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Can Feu-Gràcia de Sabadell, Puigdemont ha criticat que l’Estat ha fet “molt poca” de la feina a la que s’havia compromès i ho ha contrastat amb la inversió feta per la Generalitat en obres com el perllongament d’FGC a Terrassa i Sabadell o la L9 de Metro. Per exemple, ha dit que mentre la Generalitat ha invertit més de 400 MEUR a Terrassa, 430 a Sabadell i 2.900 a L9, Adif va executar el 26% del que estava previst i Renfe un 5,11%, segons un informe publicat el maig d’enguany. Per això, Puigdemont ha culpat el govern espanyo de la “desastrosa” situació de la R16 i del “calvari” que viuen els usuaris.

El president ha dit aquestes paraules durant la inauguració de dues noves estacions d’FGC a Sabadell en el marc de les obres de perllongament, que han de finalitzar la primavera del 2017 amb tres noves estacions. Puigdemont ha posat aquesta obra com a exemple de la inversió feta per la Generalitat, on ha explicat que s’han invertit 430 MEUR.

En línies generals ha dit que la Generalitat ha invertit fins a 3.800 MEUR “per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans” i que ho ha fet en zones, com el Vallès i el Baix Llobregat, on hi la major concentració de població i d’activitat econòmica. Ha afegit que, com s’ha vist a Terrassa, la inversió ha obtingut “rendibilitat social” i que això ha permès congelar les tarifes o fins i tot abaixar-les en algun cas.

En canvi, ha criticat que l’Estat continua amb “molt poca feina feta”. Ha posat com exemple que, segons un informe de la pròpia administració espanyola publicat al maig, el govern ha reconegut que Adif ha executat 31,7 dels 118,4 MEUR previstos i Renfe el 5,1% dels 115 MEUR. Ha afegit que l’Estat ha invertit un 40% per sota de la mitjana de l’Estat ja que ha dit que mentre s’invertien 163 euros per ciutadà de mitjana, a Catalunya es va invertir 99,5 euros.

Ha dit també que la inversió de Foment ha caigut un 50%, “el doble” que la mitjana de les comunitats autònomes on la caiguda va ser del 25%. Per últim, ha denunciat que tampoc s’han acomplert els plans de rodalies ja que del de 2008-2015 només es va executar el 10% dels 4.000 MEUR establerts, mentre que ha dit que a Madrid es va arribar pràcticament el 100%.

Per tot això, Puigdemont ha dit que la inauguració de les noves estacions representen molt per a Sabadell, el Vallès Occidental i la mobilitat a Catalunya però a més reflecteixen el “contrast amb el compromís en inversions” que fan a l’Estat espanyol, que ha recordat que és “qui encara” té els pressupostos i les competències.

Comparteix

Icona de pantalla completa