MónTerrassa
El PSC vol incloure als pressupostos una nova estació, més mossos i un CUAP
  • CA

Una nova estació de tren, més Mossos d’Esquadra i un CUAP, aquestes són les peticions que des del PSC Terrassa fan al Govern català si vol que els donin suport en els pressupostos per al 2023. La llista de demandes que els socialistes fan als republicans per pactar la llei és extensa i no deixa massa marge de maniobra. Aquest dilluns, una representació de la delegació del Vallès Oest ha estat l’encarregada de traslladar als mitjans les propostes que ja van ser presentades el passat 28 de desembre; unes propostes, d’altra banda, ja àmpliament sabudes, però que en aquesta ocasió s’han posat com a moneda de canvi per un eventual pacte.

“La llei dels pressupostos és la més important, ja que marca el camí cap a on va el país”, ha deixat clar Eva Candela, primera secretària de la Federació del PSC Vallès Oest i alcaldable per al PSC a l’Ajuntament de Terrassa. I ha exposat que les propostes que des del seu partit s’han posat sobre la taula van en una doble direcció: “generar prosperitat i protegir les persones”. La prioritat per als socialistes ve motivada per “canviar la inèrcia dels darrers anys, marcats per la paràlisi, i iniciar un nou rumb”.

Mobilitat: propostes de Ronda Nord, FGC i Rodalies

En aquest sentit han agrupat les propostes que afecten els diferents municipis de la demarcació -no només de Terrassa- en tres grans blocs. El primer engloba les comunicacions i passa per una millora del transport públic però també privat. Com? Per una banda, com ja van deixar clar en el debat parlamentari, perquè es garanteixi el finançament adequat del projecte de perllongació del Quart Cinturó entre les dues cocapitals vallesanes, a través d’un conveni amb l’administració estatal. No serà fàcil ja que ERC ha mostrat amb insistència la seva reticència a aquesta infraestructura. Tanmateix, el Parlament va aprovar-ne la redacció, així que estan “obligats” a complir-ho.

En aquesta mateixa àrea, hi ha encara dues propostes més. Una és la signatura del contracte programa amb Renfe per millorar el servei de Rodalies, un acord que encara no està lligat i que porta cua des de fa mesos, ja que el Govern va dir que s’hi negava fins que l’Estat no deixés clar el traspàs integral de Rodalies, acompanyat per la dotació econòmica pertinent. Tanmateix, amb la marxa de Junts -i del conseller Puigneró-, sembla que les tensions s’han rebaixat i hi ha hagut aproximacions. Per ara però, el contracte encara resta pendent d’aprovació.

La segona és el plantejament de dues noves estacions de FGC, una a Rubí i una altra a Terrassa. Els socialistes ja havien parlat d’aquesta petició -de fet ho van fer ara fa quatre anys durant la campanya electoral municipal de 2019-, tot i que en el seu moment es parlava d’una nova línia de Ferrocarrils amb noves estacions als Jutjats de Terrassa i a Can Palet. Aquesta línia també havia de passar pel barri de Montserrat i arribar fins a l’Hospital de Terrassa. Ara però, el plantejament és més modest, i els socialistes ho redueixen a una sola estació, a la zona sud de la ciutat, més fàcil de construir ja que el traçat ja està fet.

Pla de barris i un nou hospital a la comarca

El segon gran bloc gira a l’entorn de la seguretat. O més ben dit, de la inseguretat. Els socialistes afirmen que la ciutadania viu amb preocupació per l’increment d’actes delictius, o que tenen la sensació que n’hi ha més, i que cal posar-hi remei. Per això, en els pressupostos de l’any 2023, creuen que és vital que s’aprovi el Pla general de Seguretat i també augment de la dotació d’efectius de la policia catalana a la nostra comarca. De manera indirecte relacionat amb la seguretat, pel fet que es considera una proposta que ajuda a la millorar convivència veïnal i la cohesió social, el PSC torna a demanar el retorn dels Plans de Barris i Viles.

I en el darrer bloc hi trobem les propostes en sanitat i educació. L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha estat l’encarregada d’exposar quines són les “demandes històriques” de la comarca en aquestes dues àrees i deixar clar que no per haver-se demanat més d’una vegada han perdut importància o urgència. Aquí hi trobem el projecte de l’Hospital comarcal Vicenç Ferrer a Rubí, amb el qual també es donaria cobertura a Sant Cugat i Castellbisbal i es descongestionaria les urgències de Terrassa. A la nostra ciutat, el PSC també insisteix en la necessitat de construir el primer CUAP, “que encara no n’hi ha tot i ser la tercera ciutat catalana”.

I pel que fa a educació, es demana la construcció del gimnàs de l’escola Cesc Aldea de Terrassa; la construcció de les escoles La Mirada a Sant Cugat i El Bosc a Rubí; la rehabilitació de l’escola Rosella de Viladecavalls; i l’ampliació del centre d’educació especial Can Oriol de Rubí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa