MónTerrassa
La propaganda i publicitat de curt termini, una greu debilitat

Ho he repetit en diferents articles, no es pot anar vivint només de titulars als mitjans de comunicació, perquè llavors la realitat és tossuda, i el resultat final, és que aquesta estratègia és de molt curt termini i al final és un mer miratge. Ja ho vaig dir en algun altre article quan de forma pomposa es va presentar la proposta de la Revolució Verda. Quan un entra dins d’aquesta, no hi ha res, és buida de continguts, i això no és seriós, ja que un espera que aquest concepte respongui a una realitat i a una acció de govern ben compromesa amb els valors i continguts mediambientals, ens juguem el present i sobretot el futur en un tema molt seriós que no es pot anar banalitzant.

I seguint en aquesta línia, trobem un altre aspecte que s’ha convertit en modal, el Programa de la Transició Energètica a Terrassa. Senzillament, un mer invent que no aporta res de nou al que ja s’està fent fins ara, inclús s’ha organitzat en el format de l’Ecofòrum 2020, com a necessitat de prestigiar i visualitzar aquest Programa venut com a gran novetat. Conceptes, i més conceptes, però mers miratges en l’absurd. En l’aparició en els mitjans de comunicació locals i amb grans titulars, el regidor de torn parla d’actuacions dins el marc de la Revolució Verda i el Programa de Transició Energètica, amb tot un seguit d’actuacions pel foment de les energies fotovoltaiques i les infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, així com la simplificació dels tràmits per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques i bonificacions al respecte.

Quan un mira el llistat d’instal·lacions municipals, aquestes ja es van fer des de l’any 2000 fins l’any 2016. La simplificació de tràmits i les bonificacions tant en la promoció d’energies tèrmiques com fotovoltaiques, ja existien, així com les bonificacions en l’ús dels vehicles elèctrics. Per tant, en aquesta legislatura no hi ha cap novetat, amb el que ja estava iniciat, és més, no hi ha noves propostes executades, ni en previsió. És més, els punts de càrrega de vehicles elèctrics a la via pública (per exemple, del carrer Arquímedes), s’han suprimit. Per tant, el que havia de ser un exemple per a ampliar la xarxa, senzillament, ha desaparegut. Allò que havia de ser una ciutat exemplar en aquesta línia d’actuació, s’ha quedat en un miratge, com moltes altres coses on havíem de ser els únics i millors del món mundial.

I quan un mira els pressupostos municipals que s’estan presentant, que no debaten, ni participats, les partides destinades al foment de les energies renovables, als aspectes relacionats amb el Canvi Climàtic i allò que alguns molt fantasiosament en diuen “Revolució Verda i Transició Energètica”, no apareix per enlloc. Bé, si que apareix una petita novetat, la quota a abonar per participar en l’Associació de Municipis per la Transició Energètica i el cost duplicat d’un cap responsable assignat a aquest projecte/programa. I el mateix succeeix amb el pressupost del Servei de Medi Ambient (4%) i les partides dedicades a informació, sensibilització i educació ambiental (0,003%), que són 2 una vergonya i que demostren el veritable compromís mediambiental i la tant cacarejada Revolució, que no apareix per enlloc. Senzillament, un Servei marginal, amb un pes residual i que demostra la seva poca incidència i influència en el conjunt municipal, i on només es recorda de la seva existència pels titulars periodístics de curt termini.

I el que també és incomprensible és que es disposi d’una Agència d’Energia i Canvi Climàtic, així com un departament d’energia amb un molt bon expert i responsable, que des de l’any 2000 han estat les eines fonamentals per a promoure les energies renovables, les normes, ajuts i bonificacions, i qui ha posat en marxa totes les instal·lacions existents, i ara refem formats i ens oblidem de les eines que fins ara han estat fonamentals, i que de sobta han desaparegut, o s’ha renunciat a elles per a crear eines fictícies utilitzant nous conceptes modals, per a no dir res, no ser cap novetat, i corren el risc de ser ineficients i amb més costos inútils, així com generar competències i sistemes duals, duplicats en les seves funcions.

Viure de la propaganda de curt termini, com deia, al final no serveix de res. Com pensar que canviar els conceptes per a intentar promoure canvis és una necessitat per a demostrar que és un govern nou i que fa coses, no vol dir que sigui més eficient, ni afronti els problemes. Aquest govern disposava d’eines que fins ara han estat motor dels canvis en temes energètics, i molts ja estaven endegats i amb prou solidesa, només calia fer una aposta de veritat per a continuar amb un veritable compromís mediambiental, i això es demostra a la pràctica. No cal inventar conceptes, només cal creure de veritat que els problemes i solucions mediambientals s’han d’assumir i ho ha de fer tot l’Ajuntament de forma transversal, llavors podrem parlar de Revolució i transicions energètiques, la resta es mera propaganda buida i sense continguts, a més d’una greu feblesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa