MónTerrassa
Els candidats de Primàries Terrassa i les seves propostes
  • CA

Aquet dissabt es voten els candidats a Primàries Terrassa. Els hi hem fet petites entrenvistes per saber qui són i què volen. Fins a 1306 persones de Terrassa estan convocades a expressar la seva opinió i votar fins a un màxim de nou de les catorze candidatures que s’han presentat a aquestes eleccions. Aquesta jornada electoral servirà per escollir l’ordre en què els candidats i les candidates figuraran a la llista de la candidatura que es presentarà a les eleccions municipals del proper 26 de maig.

FINA GARCÍA

1.a) Per què es presenta?

Perquè els partits després de més d’un any no han materialitzat les seves promeses i ens han decebut a tots. Perquè portem reclamant al carrer UNITAT dels partits independentistes des de fa gairebé un any i no ens escolten. Per què crec en aquesta proposta, és una iniciativa on la gent corrent del carrer unim esforços per fer efectiu els mandat de l’1O.

He participat a la Organització de Primaries Terrassa des de que el setembre de 2018 en una assemblea extraordinària de Terrassa per la Independència (ANC Terrassa) varem apostar unànimement per aquest projecte. I quan a finals de desembre veig que només hi ha 4 persones que es proposin com a candidates veig necessari fer el pas. Crec en la democràcia participativa i que quantes més persones participem, com a candidats i com electors, més riquesa tindrem i podrem aportar al nostre projecte.

1.b) Qui és?

Dona, terrassenca de 54 anys, la filla gran de sis germans, em vaig emancipar molt jove per funda la meva familia, a dia d’avui visc amb la meva parella de sempre, mare d’un fill i avia d’un net. Diplomada en Magisteri i Relacions Laborals. Apassionada per la adquisició de nous coneixements, he realitzat incomptables cursos, cursets i seminaris de multitud de matèries i disciplines diferents.

De professió graduada social, emprenedora en empresa familiar de serveis de gestió i assessorament legal a empreses i particulars . Altres tasques que he realitzat anteriorment en el passat han estat relacionades amb la docència o la programació d’ordinadors personals.

1.c) Què pensa que pots aportar?

Els meus coneixements, experiència i habilitats. La meva força de voluntat i convicció. Si l’1 d’octubre, la gent corrent, varem unir esforços, ens varem organitzar i varem aconseguir fer el referèndum. Ara continuant aquell esperit em d’aconseguir materialitzar aquell mandat, hem d’entrar a les institucions per fer efectiva una república i la independència de l’estat espanyol.

2. Veu possible una candidatura unitària independentista encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

A títol personal crec que Primàries Terrassa ha donat la oportunitat als partits polítics de Terrassa a fer una llista unitària. Hem apostat per unes eleccions primàries obertes a tothom per confeccionar una llista independentista, els partits han tingut temps fins el 18 de gener per incorporar-s’hi i no han volgut. El nostres principis i reglament són bastant clars. Ara farem la votació de candidats i la llista quedarà tancada en les 14 primeres posicions.

Sincerament crec que són els partits els que haurien de fer gestos d’obertura i deixar-se de prejudicis i dogmes pre-establerts.

Evidentment que si anem tantes llistes independentistes es repartirà el vot, però aquesta responsabilitat és sobretot d’ells. Amb la seva actitud ha quedat clar quina escala de valors tenen, no?

Ja portem massa temps deixant que ens prenguin el pel.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Fer polítiques municipals de sobirania i amb valors republicans. Buscar mecanismes que permetin governar de forma més participativa de debò. Protegir els drets humans i civils dels ciutadans de la nostra ciutat. Aconseguir que tots les terrassenques i terrassencs se sentin feliços a la seva ciutat Minimitzar les barreres fisques i socials entre els diferents barris i la gent que hi habita. Que els terrassencs no vegin les seves aspiracions truncades per raó de la seva situació econòmica, origen social o familiar.

Millorar la mobilitat de les persones cuidant el medi-ambient. La pol·lució i el canvi climàtic són molt reals. S’han de prendre mesures efectives per equilibrar ecològicament l’habitat de la ciutat.

Racionalitzar l’economia de l’ajuntament, hi ha massa endeutament. L’economia de l’ajuntament s’ha de portar com si fos la de casa nostre, amb sentit comú, no és pot seguir gastant el que no es té.

Però de tota manera, el que jo proposi no és el que Primàries Terrassa farà. Com ja he dit abans no tenim dogmes ni judicis previs. A partir del 3 de febrer començarem a treballar en l’elaboració del programa, amb la participació i aportació de tothom qui ho desitgi, el nostre esperit és fer-ho tot des de la base, en horitzontalitat i democràcia participativa real.

VÏCTOR GUTIÉRREZ

1.Per què es presenta, qui és i què penses que pot aportar?

Perquè d’aquesta manera puc posar el meu granet de sorra contribuint a fer una ciutat millor. La defensa de la república catalana que aporti solucions, els valors socials i amb igualtat d’oportunitats per tots els ciutadans vinguin d’on vinguin. Sóc fill de pare extremeny i de mare terrassenca de sang andalusa tinc 33 anys i visc a Can Roca. Amb els habitants es treballa fent escolta activa de les seves problemàtiques intentant fer consensos i arribant a acords satisfactoris. Cal una democràcia més directa, cal una cohesió directa, la diversitat i activar els fets i no les paraules. Per això, puc aportar els meus coneixements en el món associatiu. b

Veu possible una candidatura unitària independentista encara, amb Junts per Catalunya i ERC-MES, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Primàries sempre estarà oberta a qualsevol proposta d’unitat, que sigui real, que suposi superar les estratègies de partit i posi per davant la República Catalana. No oblidem que a Primàries ja tenim forces polítiques com són Solidaritat Catalana i Demòcrates. De tota manera, les forces sobiranistes i defensores de la terra, han de vetllar de fer possible aquest camí i deixar de ser submisos amb Espanya i conviure amb bon veïnatge. c.

3.Quines són les teves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

La part més important es fer decisions consensuades, obertes i transparents. Amb això lo que vull dir, es que necessitem una ciutat forta, innovadora, cohesionada. Que sàpiga revertir correctament les necessitats dels seus ciutadans. Creant oportunitats laborals, incentivant el comerç local, millorar la educació ciutadana, fer possible campanyes cíviques, més neteja, més seguretat i preservar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

MARIO SORIA

1.Per què es presenta, qui és i què pensa que pots aportar?

Em dic Mario Soria, argentí de naixement i català per elecció. He fet de Terrassa el meu lloc al món. Em presento perquè vull contribuir a la qualitat de vida de les persones i a la qualitat democràtica de la ciutat. Des del consens i la implicació col·lectiva, necessitem trencar la inèrcia d’una gestió sense il·lusió, lideratge ni futur. Què puc aportar? Una visió integral de la ciutat per la meva sensibilitat, formació, militància social i compromís polític.

2. Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Una candidatura unitària és possible només amb tots els espais polítics i en la forma d’una llista única. O no és una candidatura unitària. Partint d’això, el panorama es presenta complex – però no impossible – perquè anem separats, i aviat tindrem configurades les llistes oficials de cada espai polític. A partir d’aquell moment només serà possible una coalició entre tots o no hi haurà una llista unitària. Sí que sembla més factible, atesa la realitat electoral i les estratègies de cada partit, Ø un acord per sumar els vots necessaris per a una alcaldia sobiranista. Aquest escenari ens obliga a treballar programes i estratègies de República. Anar separats és repartir el vot? Sí, ho és. Sense cap mena de dubte. Però no és bo ni dolent. És una realitat que s’ha anat consolidant en les democràcies europees: cada cop som més exigents davant la política tradicional i estem disposats/des a crear alternatives de canvi polític. Qui veu com a negatiu “repartir el vot” és aquell que es creu propietari del vot; s’assemblaria més a L’avar de Molière que a una persona demòcrata.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Vull una ciutat amb un lideratge col·lectiu, crític i que miri al futur. Els lideratges individuals ja no tenen cabuda en una societat cada cop més conscient dels seus drets i de les seves responsabilitats polítiques. Una mirada crítica ha de permetre separar la palla del blat i protegir el bé comú i el futur de la ciutadania. El futur es fa des del present i si som capaços de construir consensos estratègics entre el món productiu i econòmic, el social, el cultural. D’aquesta manera dibuixarem les bases d’una ciutat econòmicament dinàmica, socialment compromesa i políticament ambiciosa amb la qual construirem la Republicana Catalana.

SÍLVIA INVERS

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em presento perquè crec que és una oportunitat de fer una política més propera a la ciutadania, més justa, digna i participativa. També és una oportunitat de fomentar un municipi que pugui formar part d’una República Catalana que beneficia a tots els catalans (independentistes i no independentistes). Personalment, sóc una persona que estima la gent de Terrassa i allà a on em coneixen saben que sóc molt propera a les persones, que sap escoltar-les i que dedica part del seu temps personal i familiar a formar part d’entitats que representen el bé comú. És aquest fet que fa que tingui una visió molt àmplia de les mancances que té la ciutat. Puc aportar coneixements i experiència per reduir la pobresa energètica, fomentant l’economia social, solidaria, de proximitat i ecològica, una governança més transparent on la ciutadania no tan sols pugui aportar solucions als problemes que l’afecten, sinó que en tot moment se l’informi de les solucions adoptades i els recursos emprats per aquestes. A més, proposaria una política energètica que caminés cap a una transició 100% renovable, la qual cosa evitaria malalties i morts degudes a la contaminació, minimitzaria els efectes del canvi climàtic i propiciaria una sobirania energètica tan necessària per a una República Catalana Lliure.

Sóc Enginyera Industrial i consultora energètica amb un Màster en Energies Renovables i més d’una trentena de cursos. Professionalment em dedico a assessorar en temes energètics i preservar el medi ambient, implicant-me, en molta part del meu temps, a eliminar la pobresa energètica de la ciutat col·laborant amb l’Ajuntament de Terrassa i insistint, arreu de Catalunya, que cal dur a terme una política energètica que eviti malalties de la població més feble, minimitzi els efectes del canvi climàtic i asseguri a la sobirania energètica.

Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i, en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Entenc jo que l’esperit de primàries és treballar per a la unitat. Per tant, contemplem qualsevol escenari. Ara bé, ha de ser una voluntat real d’unitat, i el mecanisme d’integració haurà de ser aprovat en assemblea i d’acord amb els candidats de Primàries Terrassa. En el cas que s’anés per separat, no veig el perquè impliqui la repartició de vots donat que primàries dóna esperança a aquells independentistes que no votarien a cap partit perquè se senten desenganyats i, d’altra banda, atrau als no independentistes per la política més propera a la ciutadania.

Quines són les principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol? • Revertir el drama de les llistes d’espera en l’atenció sanitària. • Continuar fomentant l’economia social, solidària, de proximitat i ecològica. • Millorar considerablement l’estat de les rieres. • Donar més recursos a la Síndica de Greuges per tal que pugui dur a terme les seves tasques en funció de la necessitat ciutadana del moment. • Continuar recolzant el nou espai de treball i expressió cultural de la ciutat. • Lluitar per una justa zonificació tarifària del transport públic. • Supressió de les barreres existents per a persones amb capacitats diverses. • Vetllar per una contractació pública responsable i més transparent. • Vetllar per la millora de la democràcia, l’educació, l’habitatge, la salut, les pensions i el treball. • Seguir vetllant per la gestió pública de l’aigua. • Millorar la participació ciutadana real de manera que totes aquelles entitats que representen el bé comú com ara la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, la Taula de l’Aigua, Observatori Ciutadà Municipal, el Consell • Treballar per erradicar la pobresa energètica de les famílies. • Transformar la política energètica en clau femenina, tant pel què fa a les estructures de poder, fins ara del tot patriarcals, com pel què fa a l’orientació de les polítiques i empatia en la resolució de conflictes. • Informar als terrassencs per revertir els abusos d’algunes empreses energètiques i assessorar-los en l’elecció de companyies respectuoses amb el medi ambient i amb les persones. • Avançar cap a una transició energètica que asseguri al 2040 una sobirania energètica 100% renovable. • Promoure la participació ciutadana en la generació d’energia a partir de fonts renovables, amb l’objectiu de minimitzar la seva despesa energètica, reduir els efectes del canvi climàtic i democratitzar el sistema energètic.  Per descomptat, hi ha més problemes que preocupen a la ciutadania, amb la qual cosa se la deixaria participar per a la detecció de problemes, crear un procés participatiu més eficient per tal que podessin proposar solucions i, en tot moment se l’informaria de què s’està duent a terme, amb quina solució, com i amb quins recursos. Jo voldria una ciutat més justa liderada per dones, fet molt necessari en una societat tan patriarcal, amb l’objectiu d’aconseguir un model social i energètic més just i democràtic; que treballi per assolir una República Catalana lliure, digna, democràtica i més justa social i energèticament.

TONI PERALES

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em dic Toni Perales i els meus estudis son d’informàtica de Gestió. En el dia d’avui em dedico al Networking. El Networking consisteix en crear una xarxa de contactes, de conèixer persones i saber que poden fer aquestes persones per altres Networking no és més que una connexió. Uns que tenen necessitats i altres que poden resoldre-les.

Què puc aportar: No em considero una persona amb molta oratòria, però si una persona d’acció. I el que puc aportar es coneixement i experiència en resoldre conflictes, trobar solucions a situacions que es presenten, trobar punts de millora, si hi son, i buscar els mitjans per dur-ho a terme. La meva especialitat, entre d’altres, és millorar la mobilitat: disposició de carrers, transport públic, transports alternatius, mobilitat elèctrica, etc.

Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i, en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Sí que vec una candidatura unitària. Primàries es el que ha buscat des del primer moment. Han estat els partits polítics que no ho han volgut. Si es va per separat es reparteix el vot, la resposta es SI. Però al final el que conta i ho hem vist a Andalusia es la suma. Hi hagi 2, 3 o 100 partits indepes per separat. Al final el que valdrà es la suma.

Quines són les principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Ho explicat en el punt 1. Una millor ciutat per tothom. Crec que és possible si la prioritat son les persones i no les cadires. S’ha de parlar amb la gent. Ja que totes les persones, siguin del color que siguin (partits) tots tenim els mateixos problemes. Problemes amb la sanitat (ex. llistes d’espera), escola, feina, impostos, etc. S’ha de prioritzar les persones. Veure quines son les necessitats i veure de quines eines disposem per resoldre-les i si en falten … buscar-les i aconseguir-les.

OLGA VILÂ

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em dic Olga estic Diplomada en Ciències Empresarials i treballo com administrativa en una empresa d’aquí Terrassa. Em presento primàries per que considero que es la manera més democràtica de poder participar i millorar la situació en la que ens trobem. El que vull aportar al Govern Local es una manera de treballar diferent, escoltar mes la gen i que les solucions als problemes de la ciutat siguin consensuades entre tots.

2. Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot? Això no depèn de nosaltres, però personalment si que m’agradaria que poguéssim arribar a acords. Doncs penso que en moltes coses ens podríem entendre. Personalment no crec que sigui una manera de repartir el vot anar per separat.

3. Quines són lesprincipals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Per mi el principal seria fer participar a la gen en tot el que passa a la ciutat. Sobretot escoltar en que tenen a dir en els temes que ens preocupen de la nostra ciutat com poden ser el socials i de mobilitat. M’agradaria una ciutat més oberta a la gen, on no hi hagués tanta diferència entre barris que estan al centre de la ciutat i els més allunyats.

DAVID FARELL

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em presento de candidat a Primàries perquè crec que és un moment clau en la política catalana, perquè avanci cap a una nova manera de fer política, en clau plenament participativa i de compromís ferm i transparent amb els electors. Sóc empresari, emprenedor i apassionat de la innovació social, i crec que puc aportar una nova manera de gestionar l’Ajuntament, amb innovació en el desenvolupament econòmic, amb participació ciutadana permanent i amb una visió expansiva de Terrassa dins de la República Catalana.

2. Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Tot i que no es pot descartar fins a última hora una coalició amb els partits independentistes, una candidatura unitària ja no és possible perquè es va acabar el termini de presentació de candidatures a Primàries, i seria incompatible tenir candidats que no han passat pel procés de votació dels electors de Primàries. Anar per separat no és dividir el vot, ho seria si anessin tots junts i Primàries anéssim sols per separat. Com que tothom va per lliure, en tot cas tothom és responsable de dividir el vot. Per a mi, Primàries va molt més enllà que la simple unitat de partits, i també molt més enllà després de la Catalunya independent. Les Primàries poden canviar radicalment el concepte que teníem fins ara de fer política democràtica.

3. Quines són les principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Les meves principals propostes són aplicar la innovació de manera efectiva en el desenvolupament econòmic de la ciutat, a partir de treballar conjuntament amb les universitats, les empreses i l’Ajuntament, ja que fer-ho pot tenir efectes immediats en l’atur, el comerç, els serveis públics, la mobilitat, i la millora social de la ciutat. Per a mi, la innovació treballada en àmbits clau i amb equips experts és la solució al desenvolupament de les ciutats. Una Terrassa amb un atur al nivell de ciutats semblants d’Europa del 5%, amb fortalesa de creixement econòmic local i excel·lència en la gestió d’infraestructures, facilitaria cobrir del tot les necessitats de la ciutadania en salut, serveis, integració i igualtat socials, cultura, sostenibilitat, i enfortiria Terrassa per poder ser la segona ciutat de Catalunya i un referent al sud d’Europa

MOUAD ESEMMA

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em presento per fer allò que els altres no poden fer i arribar allà on no ha arribat ningú encara. Estic dotat d’una gran sensibilitat, experiència tècnica i visió estratègica per A la nostra ciutat i aquesta És la meva aportació, adquirida gràcies a que em dedico al disseny industrial, l’arquitectura i la mediació social entre altres. Em dic Mouad Essemma. vaig néixer al Marroc, fa 19 anys que visc a terrassa i penso amb la resta de l’equip guanyar les eleccions municipals.

2. Veu possible una candidatura unitària independentosta encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

I tan. De fet aquest projecte, un dels factors que proclama precisament és l’unitat, però, no qualsevol unitat, en la meva opinió personal, hauria de ser una unitat carregada de compromís i responsabilitat, que vol una Catalunya lliure i independent per damunt de totes les mirades ideològiques i polítiques de la nostre ciutat. Si es va per separat? Tan si el vot a es reparteix, com si no, el fet què un projecte com Primàries Terrassa hagi aconseguit fer-se lloc, demostra que el poder no ho tenen els partits tradicionals, com ens han fet creure sempre, sinó que el poder real el té el poble, aquest poder es el lideratge col·lectiu i això vol dir una nova manera de fer política que ha arribat per quedar-se.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Les principals propostes dins de primàries són exactament predicar amb l’exemple dels valors i principis de primàries que són la participació ciutadana, L’apoderament i la renovació democràtica radical. Somnio i vull una terrassa ciutat segle XXI, de les quatre IS, Inteligent, Intercultural, Independent i Internacional.

PEP ROVIRA

Qui és?:

Em dic Pep Rovira, són un treballador públic de l’ajuntament de Terrassa des de fa més de 20 anys. Actualment sóc tècnic de Medi Ambient, però també he treballat en altres àrees com són Urbanisme i Cultura (Museu de Terrassa i Arxiu Històric Comarcal). Em considero una persona íntegra, incorruptible, sincer, generós, en definitiva em considero una bona persona.

Per què es presenta?

Em presento perquè em motiva molt especialment poder canviar la meva ciutat i el meu ajuntament des de dins. Com a treballador de l’ajuntament, que coneix les dinàmiques internes, les inèrcies i les persones que hi treballen, vull impedir definitivament que aquest partit socialista del 155, ens segueixi enganyant.

Què pensa que pot aportar?:

Als problemes de la ciutat, puc aportar solucions i propostes imaginatives, però a la vegada realistes, a mi m’agrada tocar de peus a terra. El que jo proposi per la nostra ciutat ho penso portar a terme i no penso buscar excuses barates per justificar-me, com és típic dels polítics.

Veu possible una candidatura unitària…?:

No la veig possible. Des de Primàries Catalunya s’ha fet un gran esforç a tota Catalunya per aconseguir una candidatura unitària i no ha estat possible, se’ls hi ha demanat quasi de genolls. Els nostres partits, des de fa molt de temps, ens han demostrat que primer són ells i després el país, viuen en un egoïsme permanent que no deixa avançar El Procés. Anant tots separats el vot estarà més repartit o potser estarà més concentrat, potser els ciutadans decidiran donar més confiança al projecte de Primàries Catalunya i així avançarem més ràpidament cap a la llibertat de la nostra nació.

Quines són les seves principals propostes?

A mi em preocupa moltíssim el sofriment de la gent, em preocupen els que estan a l’atur, els que no poden pagar el seu habitatge tant si és de compra o de lloguer, les persones que estan passant fred a casa seva perquè no poden pagar la calefacció, els pares que no poden oferir als seus fills una alimentació adequada… jo penso lluitar fins a l’extenuació per a que totes aquestes persones que estan patint, que puguin tenir una segona oportunitat i que puguin seguir endavant amb el seu projecte de vida.

En quant al model de ciutat, hem de seguir avançant cap a una ciutat més sostenible en tots els sentits (urbanístic, de mobilitat urbana, de reducció de generació de residus per no perjudicar tant al medi ambient). Vull aconseguir un ambient entre la població, que tots estimem més la ciutat on vivim, que no ens limitem a utilitzar-la, que agafem consciència que és nostra, que és el nostre niu i que l’hem de cuidar entre tots. Totes les meves principals propostes es poden consultar a la pàgina web www.peprovira.cat

XAVIER CLIMENT

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em presento per que vull transformar el sistema, no m’agrada la societat en la que vivim i tinc intenció de transforma-la, soc Xavier Climent un idealista, una persona que encara que em presenti com candidat sempre m’agrada passar desapercebuda, sense fer soroll, però em rebelo davant les injustícies, i penso que degut a la meva experiència com activista des de fa mes de 6 anys, parlant al carrer amb gent gens independentista, puc sumar gent que cregui en una república catalana.

2. Veu possible una candidatura unitària independentosta encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

I tant que és possible, nomes cal voluntat, per mi repartir el vot com apunteu, es no entendre el moment en el que estem, i la generositat que cal tenir entre tots. Hem despertat la fera, i nomes podrem vençer si anem tots junt sense fissures, anar en claus autonòmiques es una falta de respecte a la gent que se la va jugar el 1-O i als nostres presos i exiliats.

Quines són les seves principals propostes?

La meva principal proposa es un repte també a tots els partits, si sumem un 60% entre tots cal anar al parlament a fer pressió per la publicació al DOGC de la declaració d’independència que va fer el parlament legítim de Catalunya abans del 155. Cal que primàries guany en els màxims municipis per poder tenir més força, a part d’aquesta que es principal, treballar el tema de la segregació social, l’ensenyament, i el servei de recollides d’escombreries. Jo formularia la pregunta al inreves quin tipus de ciutat no vull, la que fa que Terrassa sigui de les ciutats mes endeutades de Catalunya i crec d’Espanya.

PEPI OLLER

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

Em presento perquè he acompanyat Primàries des d’abans de l’inici. He vist com s’anava preparant el terreny. He palpat el desig de moltes persones de tenir una democràcia més participativa i la desesperació de molts de comprovar com els desitjos d’unió dels partits independentistes per tirar endavant el mandat de l’1-O no eren atesos. He presenciat com s’anava gestant aquest procés, fa mesos, quan convidàvem gent perquè ens fes xerrades sobre Procés Constituent. No és gens casual que hagi sorgit ara: respon a una necessitat generada per tots els esdeveniments que hem viscut col·lectivament. Després he passat hores en parades de l’ANC explicant als vianants què és Primàries Catalunya, informant la gent i animant-los a participar-hi. Tanta gent m’ha preguntat per què no m’hi presentava de candidata, que al final m’ho vaig preguntar a mi mateixa: ‘per què no?’ i quan vaig trobar la resposta, vaig decidir fer el pas. Vull viure aquest procés de Primàries en primera persona, prendre nota de les seves fortaleses i les coses que caldrà millorar. Com que estic convençuda que empeny en la bona direcció, vaig decidir implicar- m’hi. Què hi puc aportar? El valor més gran que cadascú hi pot aportar és la pròpia manera de fer, els coneixements i l’ experiència personal, perquè es tracta precisament de ser un mateix.

Personalment he fet feines diverses a la vida, però totes han estat en relació amb el tracte amb la gent. Sé que es poden establir nexes de connexió amb gent amb qui aparentment tens poques coses en comú, sé com d’important és sentir-se escoltat en la discrepància. M’agrada pensar que sé comunicar-me d’una manera planera, dic allò que penso i em faig responsable de les coses que dic. Darrere els nombres d’una mera estadística jo hi tinc imatges sensorials, perquè en 9 anys d’activisme he trepitjat literalment tots els barris de Terrassa i he entrat dins els edificis on habiten els veïns. Aquest coneixement és més valuós encara que la mera informació, que avui la pots trobar a tot arreu.

2. Veu possible una candidatura unitària independentosta encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i , en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

Tan de bo sigui possible! Primàries va néixer per fer una única candidatura independentista per així ser el grup més votat i així aconseguir una alcaldia pro-república a Terrassa, per primera vegada en 40 anys. Això que per l’independentisme de carrer és tan fàcil d’entendre, els partits amb representació al consistori no ho veuen igual. Per ells la ideologia del partit així com l’especular amb el nombre de regidors que podien obtenir i si sumava més anant junts o separats, és de moment un obstacle insalvable. Jo penso: davant de poder obtenir l’alcaldia, davant de poder garantir que Terrassa farà costat al nostre Parlament, quina diferència fa tenir 10 regidories o tenir-ne 9? Sempre estarem oberts a propostes que portin a unir-nos per aquest fi. – Si acabem sent una llista més a les eleccions del maig, no es podrà saber mai si restem vots a les candidatures dels partits tradicionals. Molta gent està decebuda amb la dinàmica de partits. Ningú garanteix que els haurien votat en comptes de Primàries. Ningú garanteix que si no s’hagués presentat llista de Primàries, no hauria crescut l’abstenció. Per altra banda, en el sistema democràtic no es pot retreure a ningú que es presenti perquè et restarà vots. Nosaltres els podríem dir el mateix. Per altra banda, hem passat de: ‘un vot pot canviar-ho tot 2017’ a ‘El vot no serveix de res. El resultat d’unes votacions es pot manipular i malbaratar’ Aquest fil de pensament pot posar la mateixa democràcia en perill. Primàries ho vol combatre.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Pel que fa a la manera de treballar: – Cal demostrar que venim a millorar el sistema. A fer-lo més participatiu, obert, i proper a l’electorat. Amb llistes obertes i sistema cremallera dona-home – Aportem una mirada nova. Cal trencar inèrcies, qüestionar maneres de fer – Uns no paren de dir que s’han de fer les coses de baix a dalt. Nosaltres som els de baix – Tinc clar que no discreparé amb la persona sinó amb allò que diu – Tenim la mirada lliure d’ideologia. Per això sabem que no som portadors de cap veritat, i estem disposats a escoltar tothom. No n’hi ha prou de dir: ‘Cal acollir’. Els qui pensen que això els pot perjudicar també s’han de sentir escoltats, sinó pot generar una sensació d’abandonament. Se’ls ha de convèncer amb arguments, si no poden ser presa fàcil de discursos d’extrema dreta. – Compartirem tota la informació. Compartirem allò que vegem. Direm les coses tal i com les pensem, encara que no siguin políticament estètiques – Actuarem per convicció, i no per ‘estratègia’ – Volem aportar la nostra manera de treballar resolutiva que fa anys que la majoria practiquem generosament des de l’activisme – Entre les veritats incòmodes i les mentides reconfortants trio les primeres Quant al model de ciutat: – Vull una ciutat més igualitària i més cohesionada, on tots els col·lectius ens coneguem millor els uns als altres perquè hi guanyarem tots. Això s’ha de treballar des de diferents àmbits perquè en el fons tot està relacionat: habitatge, mapa escolar, projecte educatiu, mobilitat, projecte urbanístic, distribució de serveis, benestar social… – Cal saber fer veure les dues cares d’una realitat i no conformar-nos amb la que és políticament més estètica. Una bona política de repartiment de recursos ha d’anar acompanyada per una banda d’una simplificació de la burocràcia per accedir-hi, i per l’altre, de mesures que impedeixin un possible abús que la malmeti. Crear consciència que els recursos són limitats: es poden invertir en el més necessari pel bé comú, es poden optimitzar, però són limitats. – Fer molta pedagogia de drets i deures. Fer entendre que res és gratuït. Allò gratuït ho paguem entre tots. – Al sistema polític li fem nosa. Saben que és millor no parlar de nosaltres que parlar-ne malament i per això ens silencien. Fan com si no hi fóssim amb l’esperança que desapareixem, però hem vingut per quedar-nos.

ALBERT LLARGUÉS

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pots aportar?

Em dic Albert Llargués i Lleonart. Soc psicòleg social de formació i mestre de professió. Tinc una àmplia experiència en psicologia, psicologia social, educació, formació professional (reglada, contínua i ocupacional) i salut laboral. Vinculat des de jove a l’esquerra independentista i al sindicalisme nacional i de classe, soc plenament conscient de les limitacions que tindrem per a construir una ciutat més lliure, socialment progressista i radicalment democràtica en l’opressiu marc polític, econòmic i legislatiu de l’Estat espanyol. Ja ho va dir Lluís Llach: “No hi ha possibilitat de resoldre els problemes socials sense resoldre el problema nacional. Jo vaig ser durant dos anys en un parlament que va fer més de vint lleis progressistes. Sense alliberament nacional no n’ha passat ni una!”. És precisament la consciència d’aquests límits i del patiment que comporten a tantes persones el que ens esperona a depassar-los. Em presento per a contribuir a fer una ciutat republicana en un país republicà, no per a veure qui guanya unes eleccions municipals o autonòmiques. Com ho farem? De la mateixa manera que s’aconsegueixen i es mantenen tots els drets: exercint-los! Com es va aconseguir el dret a vaga? Fent vaga. Com s’aconseguirà la República? Fent República.

2. Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i, en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

S’ha posat més l’accent en les llistes úniques que en la unitat estratègica per a fer República; és a dir, alguns han actuat més en clau electoral i de partit (ser hegemònics dins l’àmbit independentista) que de lluita i de país. No creiem que sigui aquest l’esperit de l’1 d’octubre. Les forces partidàries de la unitat forçosa (PP, PSC i Cs) no es plantegen una candidatura unitària ni els cal. La gent que ara estem a Primàries sempre hem estat i seguirem estant oberts a la unitat de les forces republicanes, per evitar aquest “repartiment del vot”. Hi ha hagut el temps, la disposició i el mètode per a treballar per una unitat que no diluís la pluralitat ni tampoc diluís el mandat de l’1 d’octubre en l’autonomisme. Si parlem de partits, malauradament a Terrassa només Demòcrates i SI han participat plenament d’aquesta idea. PdCat i ERC blasmen molt de Primàries quan, de fet, són filles seves: són l’esforç de moltes persones (unes 43.000 a tot Catalunya) de fer per baix el que aquests partits han estat incapaços de fer per dalt durant més d’un any (ni té pinta de canviar): la unitat cap a la República. Toni Comín, en una imprescindible entrevista a El Món el passat octubre, va dir que “És més important fer més que ser més”. Nosaltres som aquí per FER més.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

La participació de totes i tots és imprescindible: no n’hi ha prou amb votar cada quatre anys sinó que cal construir ciutat i país a partir de les necessitats i voluntats de nosaltres, els i les ciutadanes, subvertint la lògica actual de la delegació absoluta en la representació política i dels pactes (sovint negocis) de saló. La primera d’aquestes construccions comunes ha de ser la del programa electoral que les candidates electes a les primàries de Terrassa ens comprometem a defendre aferrissadament. Volem desterrar tota forma d’hipocresia política. No hi ha d’haver diferència entre els principis que es defensen i les propostes que s’aproven, entre el què i el com, entre el que s’acorda i el que es fa. República és democràcia i, per això, l’Ajuntament ha de ser obert, transparent i sempre al servei del bé comú. L’elaboració, implantació i seguiment de codis ètics per a les representants i treballadores públiques, les formes de democràcia directa i la rendició contínua de comptes, són bàsiques en un ajuntament republicà. Cal una plena participació dels moviments socials i veïnals. Promourem les consultes ciutadanes i les iniciatives legislatives populars d’abast municipal. El clientelisme no ha de tenir lloc a la Terrassa republicana. República són drets socials i, per això, perquè les persones són l’alfa i l’omega de l’acció política, cal garantir que drets socials com l’educació, la salut, l’autonomia personal i l’atenció a la dependència, l’esport i el lleure, l’accés a bens culturals…, arribin a tothom amb qualitat i gratuïtat. Cal combatre les arrels de la violència masclista oposant al patriarcat que la sustenta l’educació per a la igualtat i l’educació per a la pau. Cal combatre qualsevol discriminació per raó d’orientació o identitat sexual. Volem per a tothom una vida que valgui la pena de ser viscuda. Una especial atenció mereixen les persones en situació de vulnerabilitat i pobresa. Cal garantir de manera prioritària drets tan bàsics com l’alimentació, l’habitatge, els subministraments essencials (aigua, llum, gas), contra la gana i la malnutrició, els desnonaments i la pobresa energètica. República és un nou model econòmic, just, sostenible i ecològic, arrelat al territori, basat en el bé comú, la cooperació i l’equitat, en definitiva, un model al servei de les persones i no dels capitals. L’Ajuntament ha de predicar donant exemple i promovent entre la ciutadania alternatives de consum responsable. Cal impulsar les energies verdes a l’àmbit municipal i el consum de productes de proximitat. La fiscalitat municipal ha de ser socialment més justa. Cal promoure el transport públic urbà i interurbà a preus socials. La neteja i gestió de residus han de ser molt millorades. Només si moltes terrassenques i terrassencs ens hi impliquem ho farem possible.

MARTA FITÉ

1. Per què es presenta, qui és i què pensa que pot aportar?

El motiu de la meva candidatura dins Primàries Terrassa sorgeix per poder donar un nou rumb al Consistori de Terrassa. Em dic Marta i treballo d’administrativa al Consorci Sanitari de Terrassa des de fa 25 anys, tenint experiència des dels Centres d’Atenció Primària, passant per secretaries assistencials, UHP i fins a la Direcció de Recursos Humans i Gestió de Persones. El nostre equip podrà aportar un aire renovat, una línia clara a seguir amb recolzament d’experts en cada regidoria i sobretot fent-ho amb la major transparència. Serem la cara de la ciutadania de Terrassa, els transmissors.

2. Veu possible una candidatura unitària indepe encara, amb Junts per Catalunya i ERC-Mes, i, en tot cas, si es va per separat, no és una forma de repartir el vot?

En aquests moments no visualitzo una candidatura unitària dels partits independentistes, crec que ens estem fent molt de mal, per la qual cosa ha nascut la necessitat de donar resposta a les persones que com tu i com jo veiem que no es va enlloc i que volem una República i la Independència de Catalunya a partir dels Ajuntaments. Tots els partits han estat convidats a Primàries Terrassa amb la clara intenció d’anar des d’una perspectiva unitària i sense “punyeteries”. Molts/es votants estem desencantats/des de com respira la política a Catalunya per la qual cosa busquem nous models per identificar-nos i Primàries n’és una. Les propostes de Primàries Terrassa sorgiran dels conciutadans, nosaltres com a formació en si, no tenim un programa establert però sí moltes idees a seguir que es posaran en comú un cop gestionada la llista de candidats/es.

3. Quines són les seves principals propostes dins de Primàries i quina és l’aposta de ciutat, quin tipus de ciutat vol?

Per la meva ciutat vull una aposta clarament cívica, una ciutat internacional i alhora tradicional, educada i sense mancances de cap mena, neta, segura, verda i, puntera en industria i innovació. Equitativa entre famílies i la canalla amb una educació d’excel·lència. Una ciutat participativa on hom tingui cabuda, gent que respecti tant la ciutat com el tarannà de la gent i la manera de fer de Terrassa. Que cadascú tingui interioritzat quins són els seus drets però també les seves obligacions per una millor convivència veïnal. Perquè tots som un sol poble, tots som Terrassa!!!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa