MónTerrassa
La ciutadania decidirà en què s’invertiran 2 milions d’euros

El PSC ha presentat al ple municipal de gener una proposta de resolució per implantar a Terrassa un procés de pressupostos participatius, que ha estat transaccionada amb altres formacions. S’ha aprovat amb votacions separades i matisos de totes les formacions.

El regidor del PSC a l’Ajuntament, Javier García, ha exposat que la proposta planteja iniciar en el primer semestre d’aquest any un procés participatiu per decidir de la partida d’inversions a què es destinen 2 milions d’euros, els quals s’haurien de finançar amb el superàvit de 2020, una xifra que el Govern municipal estima en 7 milions i mig d’euros.

A més, els socialistes també proposaven iniciar els treballs per dissenyar un procés de participació ciutadana en el pressupost ordinari per al 2022. Segons García: “Volem anar més enllà de les inversions. Tradicionalment hem concebut la participació en el pressupost només en l’àmbit de les inversions, i són importants, però creiem que també cal donar veu a la ciutadania en altres capítols de despesa, com és el relatiu a béns corrents i serveis”. El regidor socialista considera que “la ciutadania ha de decidir en la implantació de les polítiques públiques del Govern municipal, no només en les inversions”.

Els socialistes expliquen que amb aquesta proposta també volen denunciar “el greu retrocés en participació ciutadana que hem viscut a Terrassa des de que governa Ballart amb ERC“. El PSC afirma que l’estat de les polítiques de participació contrasta amb el mandat anterior: “A dia d’avui la ciutadania no pot participar de cap manera en les decisions que afecten a la ciutat”, ha assenyalat García. El regidor ha lamentat que els Consells Municipals de Districte ja no poden decidir sobre inversions i ha conclòs assegurant que: “Amb aquesta proposta volem recuperar tot el que hem perdut conseqüència del retrocés en participació de Ballart i ERC”.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El procés de pressupostos participatius és un mecanisme de participació ciutadana en el pressupost municipal, a través del qual la ciutadania té la possibilitat de decidir en què l’Ajuntament destinarà els recursos públics municipals. Es tracta d’una eina que representa un pas més per avançar cap a un model de democràcia directa que impliqui a la ciutadania en els processos de decisió, a través dels quals poden realitzar propostes, debatre-les, prioritzar-les i acabant prenent la decisió. L’Ajuntament de Terrassa té una llarga trajectòria en l’àmbit dels pressupostos participatius. En el període 2008-2011 el Govern municipal del moment va iniciar un procés participatiu amb l’objectiu que la ciutadania pogués decidir el destí de 4.000.000 d’euros d’inversió durant aquest període. La participació de la ciutadania en aquest procés es va traduir en 7.640 votants, que van escollir 10 projectes d’inversió. Al mandat anterior, els Consells Municipals de Districte van decidir, per primer cop en democràcia, en què projectes d’inversions destinar la xifra de 500.000 euros anuals (83.000 euros per cada districte). Aquest procés de pressupostos participatius de districte va suposar una millora substancial pel que fa a la participació ciutadana, doncs els òrgans de participació territorial deixaven de ser òrgans consultius per esdevenir òrgans reals de participació en els quals s’adoptaven decisions que afectaven al pressupost municipal. En paral·lel, la ciutadania també podia participar en l’elaboració de les polítiques públiques municipals a través del Pla d’Acció Municipal (PAM). Al mandat anterior, els terrassencs i les terrassenques podien presentar propostes per tal que el govern les inclogui en el Pla d’Acció Municipal, independentment de la càrrega pressupostària de les propostes.

En definitiva, la ciutadania de Terrassa disposava d’eines de participació ciutadana per decidir el destí dels recursos públics. Enguany, l’estat de la participació ciutadana contrasta amb el mandat anterior. Actualment no hi ha cap procés de participació ciutadana impulsat pel Govern municipal de TxT i ERC. Terrassa ha patit i pateix un greu retrocés en participació ciutadana des de juny de 2019. Tot el que s’havia aconseguit, tota la feina feta per les entitats de la ciutat amb el suport del Govern municipal avui dia no es veu reflectida en les polítiques de participació del Govern. Terrassa ha estat durant dècades pionera i referent en participació ciutadana. Cal que la ciutat recuperi allò que hem perdut en el darrer any i mig. Per això és precís iniciar nous processos de participació en l’àmbit del pressupost municipal. Pel que fa al superàvit de l’exercici 2020 que es podrà gastar aquest any i que està previst pel Govern municipal en 7,5 milions d’euros, l’Ajuntament hauria d’implantar un procés participatiu per decidir una part d’aquest superàvit per a inversions. Tanmateix, des del PSC creiem que cal fer un pas més enllà del que s’ha fet fins ara. Les inversions suposen una despesa de gran importància per la ciutadania, i per tant és normal l’interès de la població en formar part de la pressa de decisions en aquest sentit. No obstant això, la principal acció política que duu a terme el Govern municipal la fa a través del pressupost ordinari. Cal anar més enllà de les inversions quan parlem de pressupostos participatius, i creiem que ja és hora de que la ciutadania també pugui decidir una part de la depesa del pressupost ordinari de l’Ajuntament. Per aquests motius, es proposa al Ple municipal l’adopció dels següents:

ACORDS

Primer.- Iniciar, durant el primer semestre de 2021, un procés participatiu valorat en 2 milions d’euros per decidir sobre inversions, a finançar amb el superàvit de 2020.

Segon (transaccionat).- Dissenyar un procés de participació ciutadana en el pressupost ordinari de l’Ajuntament de Terrassa per a l’any 2022.

Tercer.- Traslladar aquesta proposta als membres dels Consells Municipals de Districte de la ciutat, a la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), i al conjunt d’associacions i entitats veïnals de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa