El pressupost municipal de Terrassa per al 2022 comença a caminar, i ho fa amb dues premisses definitòries: més inversió, més ambiciosos i amb l’esperança que els Next Generation acabin fructificant. Aquest seria el resum de la proposta que l’equip de govern, format per Tot per Terrassa i ERC, ha presentat aquest divendres en roda de premsa. 

Una proposta que han recalcat que serà “oberta” i “negociable” amb els agents socials, econòmics, polítics i ciutadans. Per això, malgrat que “les regles del joc i el marc on ens movem està fixat”, no s’ha especificat com estarà distribuït aquest pressupost per àrees i serà a partir del procés d’informació i participació que s’acabarà posant fil a l’agulla. El camí a recórrer s’inicia avui i finalitzarà el pròxim 3 de novembre en dos plens extraordinaris on haurà d’acabar aprovat, amb major o menor consens.

“Hem posat sobre la taula una declaració d’intencions, la qual s’ha de negociar i presentar al territori. Però encarem aquesta proposta com un nou rellançament de la ciutat, com el moment de consolidar projectes que tenen a veure amb el model de ciutat que volem, lligat intrínsecament a la revolució verda”, ha apuntat la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat i portaveu del govern, Lluïsa Melgares.

Coneixem però la xifra total: 214.375 milions d’euros. Una dada que suposa un increment de prop de 9 milions d’euros respecte a l’any passat, i d’aquí el terme “ambiciós” que ha recalcat el tinent d’alcalde de Serveis Generals, Isaac Albert. Aquest increment ve derivat de la pujada de participació dels tributs de l’Estat (essent un 38,6% del total d’ingressos) i de la supressió de les regles fiscals que obligava a l’Ajuntament a no poder disposar de tots els seus ingressos. Com sempre, però, les principals partides continuen sent les obtingudes a través de l’IBI i de les taxes i preus públics. 

18 milions en inversions

Quan a la inversió, l’altra gran pota de la proposta de pressupostos, Albert ha posat èmfasi que es destinaran prop de 18 milions a consolidar els grans projectes de ciutat i a donar “resposta a les necessitats i compromisos de mandat”. D’aquests 18, 11,5 corresponent a endeutament -una xifra igual que l’any passat i que es considera el topall autoimposat per l’Ajuntament-, la resta venen per aportacions de la Diputació en el Pla General d’Inversions i la subvenció del Consejo Superior de Deportes -lligada a les reformes de l’Estadi Olímpic per acollir el Mundial d’Hoquei 2022-. “Podríem incrementar encara més l’endeutament, però per nosaltres l’equilibri es troba marcat per la capacitat real que tenim després d’executar projectes, i amb 18 milions anem ja gairebé a màxims”, ha exposat Albert.  

Melgares ha pinzellat alguns dels grans projectes prioritaris pel govern i on aniran a parar els diners de les inversions: “educació, millora de l’espai públic, neteja i recollida de residus, seguretat i transport públic”. A més d’aquells que “ens poden projecte més enllà de Terrassa, com el Mundial d’Hoquei, que una part de la inversió es va fer el 2021 i l’altra serà aquest 2022”. Tot i que no ha volgut entrar amb massa detalls d’altres projectes d’inversions sí que ha destacat intervencions urbanes com el Parc de la República, el cobriment de la pista de Can Jofresa o l’equipament de Roc Blanc, a més de l’escola-institut Sala i Badrinas i l’entorn del segle XX.

Esperança i projectes realistes

I la tercera pota són els Next Generation. Els fons europeus ofereixen, a parer de l’equip de govern, “una gran oportunitat que no podem deixar escapar. Però sempre hem de ser conscients fins on podem arribar i per això només ens presentem a allò que realment podrem executar. Són projectes realistes i que tenim capacitat per dur-los a terme en els terminis fixats, que són curts”, ha recalcat el primer tinent d’alcalde republicà. 

Terrassa aspira a endur-se més de 26 milions en projectes Next, una xifra que podria incrementar si apareixen noves convocatòries. Per ara, l’Ajuntament ha presentat candidatura en tres grans eixos: transport públic, mercats i comerç i turisme industrial modernista. A més, també s’han inclòs projectes de transformació digital i modernització de les administracions locals i eficiència energètica dels edificis. 

“Els Next Generation suposarien doblar els pressupostos d’inversions. És un bon moment per fer un pas endavant a la ciutat i en el model que volem. Per nosaltres hi ha una esperança molt gran que amb aquests diners puguem posar els fonaments de la Terrassa de futur”, ha sentenciat Melgares. 

Els tinents d’alcalde Lluïsa Melgares i Isaac Albert a la roda de premsa de presentació dels pressupostos 2022 | Lluïsa Tarrida

Nou comentari