Els acusats, durant la primera jornada del judici

Els acusats, durant la primera jornada del judici | ACN

Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raúl Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull, condemnats pel Tribunal Suprem a penes de presó i inhabilitació entre 9 i 13 anys, denuncien en un article conjunt que l’Estat espanyol “ha buscat venjança i càstig”. Els nou presos polítics alerten que “no s’ha fet justícia” i que “la sentència és la trista culminació d’una instrucció que no ha respectat les garanties processals pròpies de l’estat democràtic i de dret”. Avisen que amb la condemna “es pretén escarmentar milions de persones que els darrers anys han defensat pacíficament l’exercici del dret a l’autodeterminació i s’han mobilitzat a favor de la independència”.

Tot i la condemna, es refermen en “l’orgull d’haver impulsat i organitzat el referèndum d’autodeterminació”, i fan una crida a la ciutadania de Catalunya a “sentir-se orgullosa pel seu comportament l’1 d’octubre i per la dignitat mostrada aquella jornada i els dies posteriors”. En aquest sentit, remarquen que mantenen “intacte el convenciment que la decisió sobre el nostre futur col·lectiu pertany només a la ciutadania d’aquest país. La nostra voluntat d’impulsar una Catalunya justa i lliure és indestriable a la nostra convicció democràtica i pacífica. La nostra aposta passa perquè Catalunya esdevingui un estat independent en forma de República”. Això sí, deixant clar que la via per arribar-hi són les urnes: “Abans que independentistes som demòcrates i per això mai renunciarem a què siguin les dones i els homes de Catalunya les que s’expressin lliurement a les urnes per decidir el futur polític del país”.

En l’escrit conjunt, els presos i les preses polítiques també volen retre homenatge a “tants homes i tantes dones que en condicions molt pitjors que les nostres han donat el millor del que tenien per defensar la mateixa causa que avui nosaltres representem, una causa que no és altra que la de la llibertat de Catalunya. Especialment recordem i honorem al president Lluís Companys, jutjat i condemnat per rebel·lió l’any 1934”.

Per tot plegat, fan “una crida crida a sortir al carrer i fer que la nostra veu s’escolti arreu, de manera ferma, amb tot el coratge que tinguem capacitat de manifestar i amb una insubornable i incondicional adhesió als principis i la pràctica de la noviolència. Evitem provocacions”. I acaben amb un missatge d’optimisme: “Us diem que ens en sortirem!”.

Nou comentari