MónTerrassa
Presentació a Terrassa del llibre “El Guti”, de Txema Castiella
  • CA

Aquest dijous, 24 de novembre, la Biblioteca Central de Terrassa acull a dos quarts de set de la tarda, la presentació del llibre “El Guti. L’optimisme de la voluntat”, de Txema Castiella. Publicat per Edicions 62 i editat al setembre del 2020, per culpa de la pandèmia de la Covid-19 no s’havia pogut programar fins ara la seva presentació a la nostra ciutat.

L’acte està organitzat per Esquerra Verda, i comptarà amb la presència de l’autor, el qual ja havia escrit anteriorment un llibre sobre el cartell més emblemàtic del PSUC de l’any 1977, “Mis manos: mi capital”, Retrat d’un cartell, 2013. Fundació Nous Horitzons.

Els ponents que recordaran El Guti

A la BCT hi participaran Enric Cama, que va treballar molt estretament amb en Guti des del Comitè de Barcelona, i que va ser un dels protagonistes de l’organització i seguretat del gran míting de la monumental de l’any 1978 amb la presència d’Enrico Berlinguer. Com es descriu al llibre.

En Domènec Martínez, que va conèixer al Guti l’any 1968, quan era responsable de la JCC de Terrassa, i formant part del CE del PSUC des del Tercer Congrés, 1973, ja com a responsable de la JCC des de l’any 1970, i fins l’any 1981, com a responsable de Propaganda del PSUC. Que va passar a ser responsable del Comitè local del PSUC a Terrassa fins al 1985. Va formar part de l’Àmbit temàtic Europa, durant l’etapa d’Antoni Gutierrez Diaz com a Eurodiputat.

En Rafael Pino, fotògraf, que actualment té una exposició sobre el període de la transició a la nostra ciutat, que recomanem, al CE Terrassa fins el dia 9 de desembre, i que comentarà algunes de les fotografies que va poder fer d’en Guti en les moltes i diverses ocasions que el Guti va estar a Terrassa.

Finalment parlarà Mònica Gutièrrez, la filla d’en Guti, que ha visitat conjuntament amb una delegació de familiars de presos al Penal de Burgos, a on va estar el seu pare. Com ha escrit Enric Juliana en el seu recent llibre “Aquí no hemos venido a estudiar”. Burgos va ser la universitat dels comunistes. Cal recordar, a més a més que El Guti, va morir a Terrassa l’any 2006.

Una figura cabdal de la història de Catalunya

Des d’Esquerra Verda afirmen que aquest “és un acte també de reivindicació i significació d’una figura política, la del Dr. Antoni Gutiérrez Diaz, comunista sense dogmatismes, artífex de la política unitària en contra la dictadura i la recuperació de les llibertats a Catalunya, i amb una trajectòria com a europarlamentari per una Europa més cohesionada i més social, fins al darrer moment. Un Europeista convençut fins i tot quan va deixar de ser eurodiputat. Una figura, doncs, cabdal en la història recent de Catalunya”.

En un comunicat subratllen que amb la presentació del llibre a més, es vol “reivindicar l’aportació, generositat i compromís dels comunistes en la lluita i el combat per les llibertats i els drets socials contra la dictadura, i la seva aportació en la consolidació de les institucions democràtiques a Catalunya, Espanya i Europa, avui qüestionades per la dreta i extrema dreta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa