MónTerrassa
Per què els pressupostos municipals de Terrassa no són bons?

El pressupost de l’Ajuntament augmenta en més d’un 5% i el consolidat sumant les empreses municipals en més d’un 6%. Els ingressos augmenten en bona part gràcies a les aportacions d’altres administracions, però també per l’augment de recaptació per impostos i taxes municipals. Des de Ciutadans no deixarem d’insistir que la suposada congelació d’impostos és una “estranya” congelació. Per què estranya? Perquè és una “congelació” que fa augmentar la recaptació per impostos indirectes en més d’un 14% i perquè és una “congelació” que fa augmentar la recaptació per taxes i altres serveis també en més d’un 14%. Si aquesta és una congelació que fa pujar la pressió fiscal a tots els ciutadans estem enfront d’una mena de congelació “peculiar”, ja que resulta ser una mesura que fa més car l’impost per llicències d’obres i que, curiosament, fa pujar la recaptació global més enllà del que el sentit comú ens podria convidar a pensar en relació amb l’increment previst per l’activitat econòmica. Recordar el vot contrari de Ciutadans perquè aquests augments no afavoreixen ni a les empreses ni a les famílies.

A grans trets observem que les principals preocupacions dels ciutadans no tindran una resposta amb partides econòmiques adequades en els pressupostos per a 2023, i quan parlem de les principals preocupacions estem parlant, entre altres, de seguretat, neteja, manteniment urbà i promoció econòmica.

Sobre seguretat no es compleix la promesa de posar al dia la plantilla en funció de les necessitats d’una ciutat de més de 224.000 habitants. Una prova d’això és que des de Ciutadans vam proposar una millora de la ràtio de policies per cada mil habitants i, no obstant això, el responsable polític de l’economia municipal, el senyor Isaac Albert d’ERC, va al·legar que no es pot assumir un increment extra en el pressupost de gairebé 250.000 euros. Tot i això, sí que gastaran en premsa i serveis de comunicació un extra de 239.121 euros en relació amb 2022. Per què precisament a final del Mandat Jordi Ballart incrementa el pressupost de premsa? Realment, en un moment de crisi, és necessari augmentar aquest tipus de partides i no respondre a les necessitats que, enquesta rere enquesta, els ciutadans demanden?

Sobre la inversió en neteja i recollida d’escombraries, que lluny queda l’informe de DATAMBIENT que preveia un increment del pressupost anual de 3M€ cada any… Quant al manteniment urbà i la cura dels nostres carrers i infraestructures continuen sense ser ben finançades i manifesten mancances que ja són històriques. Per no parlar de parcs i jardins que sofreixen una retallada històrica de 743.470 euros.

“Les principals preocupacions dels ciutadans no tindran una resposta amb partides econòmiques adequades en els pressupostos per a 2023

El pressupost de l’àrea de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat disminueix lleugerament en conjunt, però és que ja va disminuir en 2022 en relació amb 2021. Molt ens temem que un alcalde que governa amb un independentisme dogmàtic fa que el nostre ajuntament hagi deixat de creure en la relació públic-privada com a eina per a fomentar l’economia i combatre l’atur i la precarietat. Els brindis al sol del responsable d’urbanisme d’ERC, per posar un exemple, no fan sinó danyar la relació amb les empreses, que són les grans generadores d’inversions i ocupació a la nostra ciutat.

En resum, àrees tan sensibles i que tenen a veure amb la seguretat, la neteja, el manteniment urbà i la promoció econòmica sofriran una reculada, fins i tot les partides congelades tindran menys pes que en 2021. A més, cal apuntar la complicada situació, segons informes interns, d’algunes empreses municipals com la Societat de Comunicació, Egarvia, Parc Audiovisual o Eco Equip; la flagrant inexistència d’un pla per al comerç amb el mal que s’infereix a petites empreses i autònoms, o el capítol d’inversions on els 300.000 euros dedicats al Pla d’Habitatge resulten una xifra que fa del tot impossible oferir alternatives d’habitatge als joves i a les famílies en situació de vulnerabilitat. També vull destacar la reducció de les partides cap a l’empresa de neteja, que ha passat d’una inversió plurianual prevista d’1,5 milions a tan sols 500.000, o la desaparició de partides dedicades a l’equipament de la Saifa Keller a Can Palet que es queda sense dotació pressupostària, tal com nosaltres hem anat predient al llarg de tot aquest mandat.

Per a garantir la sostenibilitat pressupostària i financera futura seria convenient que aquests pressupostos fossin uns altres, uns que retallessin del superflu com l’augment injustificat en matèria de premsa i comunicació, o els 2.225.000 euros que li regalarem a la Generalitat per a fer el que ells estan obligats a construir, una escola. A més, l’augment de la despesa financera i els desequilibris d’algunes societats projecten un futur fosc.

En el Ple de Pressupostos li vam dir a l’alcalde “deixar en mans d’ERC els comptes municipals no va ser una bona idea”. El mal ja està fet i ens deixen un pressupost amb greus deficiències fruit de tres anys de gestió poc efectiva. Ja n’hi ha prou d’amagar-se després de la COVID i la guerra d’Ucraïna, hi ha ajuntaments de similar envergadura que sí que han sabut nedar i guardar la roba, i no com el nostre que deixarà com a llegat més brutícia, més inseguretat, incompliments com el de les rieres i diverses empreses municipals amb Eco Equip al capdavant en risc de comprometre l’estabilitat pressupostària en els pròxims quatre anys.

El mal ja està fet i ens deixen un pressupost amb greus deficiències fruit de tres anys de gestió poc efectiva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa