MónTerrassa
Núria Marín: Són uns pressupostos marcats per una situació de crisi
  • CA

INTERVENCIÓ del PORTAVEU GRUP MUNICIPAL DE TOT PER TERRASSA NÚRIA MARÍN EN EL PLE D’APROVACIÓ DEL PRESSUPOST 2021 celebtay dimarts 22 de desembre

Vull començar la meva intervenció fent una confessió: aquests que aprovarem avui, no són els pressupostos que voldríem. No ho són. No són els pressupostos que voldríem haver presentat mai. Però són els pressupostos que avui, aquesta ciutat, els terrassencs i terrassenques, necessitem. Avui estem presentant uns pressupostos marcats per una pandèmia. Són uns pressupostos marcats per una situació de crisi que marcarà un abans i un després i suposarà un canvi d’era. La COVID-19 ha trencat els plans de totes les administracions. Aprofito aquest moment per a retre un record a totes les famílies i víctimes d’aquesta pandèmia. Totes les administracions ens hem hagut d’adaptar a marxes forçades a un nou escenari sense avís. Sense poder planificar. I ens n’hem sortit prou bé. I especialment, els Ajuntaments ho hem fet prou bé.

Avui vull començar la meva intervenció traient pit de la gestió d’aquest Govern municipal i, en especial, d’un equip de treballadores i treballadors públics que han treballat, sovint, en condicions molt diferents a les que estaven fent. I ho han fet posant el bé de la ciutadania i la ciutat per davant. Així que l’enhorabona, primer que tot, en nom d’aquest Grup Municipal i d’aquest Govern. Són uns pressupostos marcats. Són uns pressupostos condicionats. Ho sabem i ho hem de saber totes i tots, però no ens hem de quedar amb aquest mantra. Des de les diferents àrees s’ha fet la feina que s’ha fet sempre: conèixer la ciutat, detectar les necessitats de les persones que hi vivim i plantejar aquelles actuacions que puguin ser més beneficioses per millorar la qualitat de vida. Ho hem fet i aquest és el resultat d’aquest pressupost.

D’un pressupost que prioritza,

1. Seguir l’estela del 2020 impulsant actuacions que ajudin a mitigar l’impacte de la COVID donant suport als col·lectius més tocats per la pandèmia.

2. Seguir donant suport i apoderant als col·lectius més vulnerables que, malauradament, avui ho són una miqueta més, encara.

3. Fer un reforç important en actuacions de neteja, seguretat i manteniment de la ciutat.

4. I donar compliment i engegar les principals obres previstes en aquest mandat.

Partim d’un pressupost marcat pels 22 milions d’euros que s’ha destinat a la pandèmia i s’ha traduït en 281 mesures. 22 milions que surten

– de noves despeses que hem tingut per fer front a la realitat sobrevinguda,

– i a 14,2 milions d’euros que ha suposat una davallada d’ingressos marcada, recordin-ho, marcada especialment per les bonificacions i exempcions que aquest Ajuntament ha practicat al 2020 i s’ha compromès en gran part al 2021 amb aquells sectors productius que han vist minvada la seva activitat.

I també tinguem en compte una cosa: aquest Ajuntament ha hagut de fer-ho, i ho seguirà fent, perquè les altres administracions no estan responent amb l’agilitat que hem pogut demostrar nosaltres i que la gent i els diferents sectors econòmics necessiten.

Sortim amb un pressupost de 260,55 milions d’euros:

– Amb una previsió de 6 milions i mig d’ingressos de menys.

– Tot i que comptant amb el desbloqueig de 7,5 milions.

Els deia en l’inici de la meva intervenció que no són els pressupostos que voldríem. Efectivament. Però també els puc dir que són els pressupostos en què creiem. Creiem en aquesta proposta. I, segurament, matisables i amb la cintura suficient per a seguir adaptant-se a la realitat latent a cada moment i el context que vagi sorgint dels diferents embats de la pandèmia. Però són uns pressupostos que parlen de persones, parlen de ciutat i parlen de necessitats. Hem posat les persones al centre i els hem fet a partir de la feina que hem fet els darrers mesos parlant amb molts i molts sectors, sortint al carrer i copsant el que passava.

La nostra forma de fer. Enguany a l’Àrea de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat hi destinem un pressupost de 22,4 milions d’euros. Una xifra de la què 10,9 milions van a despesa corrent, a subvencions i a convenis. Una xifra que té com a objectiu integrar les necessitats derivades de la COVID en el sector empresarial, comercial i econòmic que tant està patint aquesta pandèmia.

L’àrea en general presenta un increment del seu pressupost. Això respon a la prioritat d’aquest Govern de reforçar les àrees de promoció econòmica i de projecció de la ciutat. 8,38% i 6,77% d’increment respectivament. I tot això perquè ens hem marcat diferents objectius per aquesta anualitat i pel que queda de mandat:

– Un primer objectiu és enfortir el teixit empresarial i comercial de la ciutat. Les mesures de contenció de la propagació del virus estan sent especialment dures per a moltes empreses, persones autònomes, restauradors i comerciants, emprenedors… En definitiva, el sector econòmic de la ciutat i d’arreu, està sortint molt mal parat. Moltes empreses han caigut pel camí. Més d’un 30%, aproximadament, ha tancat, està a punt de tancar o tancarà en breu. Seguirem estant al costat de la restauració i hostaleria que, des d’ahir, tornen a patir restriccions… seguirem estant al costat dels locals d’oci nocturn, escoles de dansa i ball, perruqueries, centres d’estètica, autònoms en general i tots aquells serveis professionals que formen part, amb els seus serveis, de les diferents cadenes de subministrament afectades. No només estarem al seu costat com ho hem fet fins ara, sinó que també ho demanarem i exigirem a les altres administracions.

-Des dels ens locals tenim limitacions de competències. Però les utilitzarem totes. Hi dediquem una aposta important en bonificacions de taxes, mesures fiscals i impulsant programes d’ocupació, d’orientació i atenció, de formació i de modernització i digitalització de les empreses i els comerços. I tot això també és ajudar el sector. Ho ha estat i ho seguirem fent. Perquè és el que està a les nostres mans.

– Tot plegat, no hem d’oblidar el paper de Foment de Terrassa i el Parc Audiovisual. Dos bucs d’aquesta ciutat que seran clau en la recuperació econòmica. Estem segures que es crearan nous llocs de treball, atrauran noves empreses i inversions i, en definitiva, van en la línia que aquest Govern està impulsant d’atraure empreses de l’àmbit de la salut i de l’audiovisual. Terrassa referent en aquests dos sectors.

La situació de la pandèmia ens han trastocat la programació cultural, esportiva i turística o de projecció de la ciutat. És evident que pràcticament totes les activitats previstes s’han hagut d’adaptar a la nova situació, no realitzar o repensar en un format diferent. Quedi palès que hem fet tot el possible per mantenir el que estava programat per tal que afectés el mínim possible a les entitats organitzadores que tants i tants esforços dediquen a fer una millor Terrassa Cultural.

Però en aquest pressupost 2021 volem seguir apostant pel

– patrimoni i per la capitalitat cultural de la ciutat: per la cultura popular, per les arts professionals i per l’associacionisme tan potent d’aquesta ciutat. Creiem en el talent i la força de la creació artística.

– per un sector esportiu que mou prop de 200 clubs, 80.000 famílies i, per tant, és també un sector econòmic importantíssim però també, òbviament, de promoció de la salut.

– I no oblidem l’aposta per la ciutat, per donar a conèixer la ciutat i tot el seu patrimoni industrial, arquitectònic i cultural. Això també ens ha de conduir a més llocs de feina, a consum i reactivació de diferents àmbits.

Incrementem pressupost i posem també aquesta àrea, de forma paral·lela, al capdavant de la reactivació econòmica de la ciutat. Enfortir els sectors culturals i esportius, són llocs de feina, són activitats econòmiques i són moltes famílies que fan salut. I aprofitem el canvi de paradigma en el consum. La situació que estem vivint amb les restriccions en la mobilitat ens ha redescobert i recuperat la importància, el valor i la qualitat del consum de proximitat, del consum al KM0. D’aquí la importància en polítiques de suport al comerç. En quant a l’atenció a les persones, disposem d’un pressupost de 55 milions d’euros dedicats entre l’Àrea de Drets Socials i l’Àrea de Cicles de laVida per a donar suport i apoderar les famílies de la nostra ciutat. L’alliberament de la llei d’estabilitat pressupostària, que permetrà per al 2021 l’alliberament de recursos retinguts ens aporta la possibilitat d’incrementar partides en actuacions prioritàries:

Entre d’altres, estem parlant de la priorització de

– L’atenció a les persones i a les famílies més vulnerables, amb 350.000 euros en ajuts a l’emergència social, principalment allotjament i alimentació. Però també en un increment en l’assignació a beques per al lleure educatiu i la cobertura d’altres necessitats, especialment per a la infància vulnerable.

– Contemplem al pressupost, també, un increment a ajuts i subvencions a programes desenvolupats per entitats socials dirigits a l’atenció de la ciutadania més vulnerable o en situació de risc.

– I donem un impuls i reforç amb 370.000€ al Servei d’Atenció Domiciliària.

– Prioritzem el manteniment i la neteja als centres educatius amb prop de 300.000€ d’assignació i donem força a programes que treballen projectes socioeducatius.

Com veuen, aquest govern està compromès amb les persones. Amb les persones que més estan patint l’embat de la COVID. El carrer i l’espai públic és un dels altres eixos vertebradors d’aquest pressupost. Tindrem més recursos per a aquest 2021.

I això sempre és una bona notícia i una prova d’on i en què, aquest Govern, prioritza les polítiques públiques. – Incrementem 1 milió d’euros en seguretat. Incorporarem 15 efectius policials al cos, tenim ja 70 càmeres corporals pels agents a punt i s’iniciaran les obres de millora de l’edifici de la Policia i de la centraleta policial.

– Incrementem 4,7 milions d’euros en neteja. 3,2 aniran a inversió, 1 milió al pagament del cànon de residus i 500.000 euros a la rehabilitació de la nova seu d’ECO_EQUIP al 2021. Totes aquestes millores estan encarades a un reforç del servei, a una optimització i reforç de les freqüències, a la implementació e la 5a fase de l a càrrega lateral, a una millora de la recollida selectiva i a una revisió del model en algunes zones de la ciutat.

– Incrementem 1,3 milions d’euros en manteniment i millora de l’espai públic amb actuacions concretes a diferents zones dels nostres carrers i amb actuacions més importants com la millora de clavegueram i col·lectors. També incorporem millores en la mobilitat per tal d’avançar en la ciutat verda que volem en el futur.

– Incrementem en un 13% al capítol 2 el Programa de l’Anella Verda com a part d’aquesta pacificació de l’espai públic i lluita contra el canvi climàtic.

– I, per últim en aquesta àrea, tripliquem la partida del Servei de Planejament per tal de pensar en aquesta ciutat del futur que vol esdevenir Terrassa. Volem redissenyar l’espai públic per construir una ciutat segura, intel·ligent, sostenible, resilient, flexible i saludable.

Com els deia a l’inici de la meva intervenció, hi ha una previsió de 6,5 milions de disminució d’ingressos. En una administració local com la nostra, una de les principals fonts d’ingressos són les mesures fiscals que graven les diferents activitats que realitza la ciutadania, així com impostos i taxes municipals. Un dels nostres compromisos inherents a la situació que estem vivint era no ofegar amb un increment de la fiscalitat als terrassencs i a les terrassenques. No ho farem. El què sí seguirem fent és facilitar i ajudar a les persones, als col·lectius i activitats més vulnerables o que més estan patint.

Hi ho farem

– mantenint la suspensió de la taxa de terrasses,

– ajut en la taxa de residus a activitats econòmiques,

– modificació de l’IBI,

– i altres bonificacions i/o rebaixes en preus públics, – entre d’altres.

És evident que no tot el que pensàvem fer ho podrem fer. Això val per a Terrassa, per a Catalunya, per a Espanya o per a la Unió Europea. Però es pot encarar amb pessimisme o amb optimisme, i nosaltres apostem per l’optimisme, per la confiança en la fortalesa i les capacitats de Terrassa. Per tant, continuem compromesos i compromeses amb el projecte de canvi polític, social i cultural que vol posar els fonaments per a una Terrassa millor de cara a la dècada dels anys 30. Una nova Terrassa, una ciutat que sigui més que mai una sola ciutat, una Terrassa sense barreres de cap tipus, que sàpiga aprofitar les oportunitats d’una nova etapa històrica després de la pandèmia. 22/12/2020 6 Tenim inversions que ja estan en marxa o que impulsarem en aquesta propera anualitat. Inversions que responen i han de respondre a necessitats de la ciutat i de la ciutadania.

Inversions que ha d’encarar la ciutat de Terrassa, la 3a ciutat de Catalunya.

– A millorar la qualitat de vida de les persones avui.

– I a pensar en la ciutat del demà.

Obrim l’any amb un pressupost de 13,7 milions d’euros en inversions. Inversions que també aposten de manera ferma i inequívoca per la reactivació econòmica, donant un nou impuls a projectes clau com el Pla de Modernització de Polígons, el projecte de la Masia Els Bellots, pol d’empreses i d’una activitat econòmica forta a la comarca i a l’entorn, o el projecte de la Muntanyeta de Vallparadís com a espai de referència de l’economia social i solidària. Però també inversions que posaran Terrassa a l’aparador mundial com el Mundial de Hoquei de 2022. O d’altres inversions en pro del manteniment de l’espai públic valorades en 3,7 milions d’euros. Una nova fase de l’esponjament de Ca n’Anglada, l’adequació de l’espai que ocupaven els mòduls de l’Institut Can Roca al Pla de Bon Aire, el Parc de la República, l’inici de l’estudi per a definir l’equipament a la Saifa-Keler o actuacions a les Rieres tal i com ens vam comprometre en el nostre Programa de Govern, en són alguns exemples. Però també inversions en habitatge social valorats en 1,2 milions, en el manteniment i millora d’equipaments i projectes d’innovació i tecnològics.

– Cal destacar l’arranjament i cobriment de la Pista de Can Jofresa valorat en 1,8 milions i la renovació de l’Estadi Olímpic,

– L’aportació a l’institut-escola Sala i Badrinas,

– L’adequació i rehabilitació d’equipaments municipals com la Masia Els Bellots, l’edifici de policia, la Muntanyeta o l’Antic Ajuntament,

– El camp de futbol i rugby de Les Fonts,

– La construcció del Casal Cívic del Roc Blanc valorat en 2,4 milions,

– i altres actuacions en equipaments i serveis.

Per finalitzar la meva primera intervenció, crec que és important destacar el paper que tenim cadascuna i cadascun de nosaltres en aquest ple de l’Ajuntament de Terrassa. Al maig del 2019, la ciutadania d’aquesta ciutat va voler que en fóssim els seus representants per al mandat 19- 23. Que ho fóssim i que n’assumíssim el repte i el compromís. Ho hem fet. Vull creure que ho hem fet totes i tots. I compartirem, que en diferents moments, les coses les podríem haver gestionat diferent. I no parlo de política executiva, sinó de formes i fer política. Avui estem debatent l’aprovació d’uns pressupostos. D’uns pressupostos excepcionals en un moment excepcional. Però també d’un Pressupost capaç de donar certeses a la ciutadania: passi el que passi, com hem vist el 2020, l’Ajuntament de Terrassa té recursos i eines per respondre, per protegir la ciutadania més vulnerable i per continuar avançant en el projecte de transformació que és el nostre compromís per a aquest mandat. Aquest és el nostre mandat, dels qui governem. Però també és el mandat de la resta de partits d’aquest consistori que teniu l’encàrrec de fer una oposició constructiva. I segurament la paraula oposició ja contradiu la paraula constructiva. Desitjo, desitgem des del grup de TOT PER TERRASSA per a aquest nou any honestedat. Honestedat en el debat, en la crítica i en la capacitat constructiva de fer política. No sempre ho estem fent i, avui, en aquest ple, no s’ha estat honest del tot. No s’ha estat honest avui, ni en els dies previs on s’ha estat jugant a fer entendre a la ciutadania coses que no són certes. Però quedarà, segurament, en el “així és la política”. Doncs depèn de nosaltres que la dignifiquem i es faci d’una altra forma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa