Manifest de l’1 d’Octubre

Aquest cap de setmana tornarem a sortir al carrer, de forma pacífica i cívica, arreu de Catalunya per reivindicar una data que forma part de la nostra història, l’1 d’Octubre. Una data clau que vàrem protagonitzar tots i totes conjuntament com a poble. Va ser un exercici de democràcia que alguns van intentar impedir amb l’ús de la força. Cal posar en valor la feina feta i el compromís de molts terrassencs i terrassenques que van organitzar actes als col·legis electorals, que van formar part dels preparatius i de les meses,…i dels més de 60.000 ciutadans que, tot i la incertesa i les imatges de violència que difonien els mitjans, van decidir exercir el seu dret a vot. I així ho vam fer al Ple: aprovant el reconeixement de la tasca de les persones que varen fer possible la celebració de l’1 d’octubre de 2017 i que hi van participar activament per poder donar veu al poble de Catalunya en relació al seu futur polític. La ciutat pateix en primera persona la repressió i la persecució judicial: l’exconseller i exregidor d’aquest Ajuntament, Josep Rull, que porta més de 200 dies a la presó; l’exconseller Lluís Puig exiliat a Brussel•les i el també exregidor d’aquest Ajuntament, Pere Soler, exdirector dels Mossos, i als companys dels CDR encausats encausat pel desallotjament del TSJC. Volem expressar la nostra solidaritat amb les seves famílies, amics,…i dir-els-hi que no estan sols.

Amb motiu de la commemoració del primer aniversari de l’1 d’Octubre, el Grup Municipal del Partit Demòcrata manifesta:

1. Recordem amb orgull l’1-O de 2017. Malgrat les dificultats, les amenaces i la violència policial, milers de persones vam demostrar la ferma voluntat d’exercir un dret legítim: VOTAR. Catalunya va demostrar al món, d’una forma exemplar, que som un poble que vol decidir el seu futur, que supera les adversitats i lluita, de forma pacífica, per defensar els nostres drets individuals i col•lectius.

2. Condemnem la violència policial exercida contra persones pacífiques que només volien votar. L’actuació de l’Estat espanyol va ser i segueix sent indigne d’un país que s’anomena democràtic. L’ús de la violència policial és el recurs de països que pretenen silenciar la seva ciutadania, limitant la seva capacitat d’actuació i, fins i tot, de pensament. L’1-O va ser un motiu de vergonya per Espanya, i, també, per tota la Unió Europea. L’actuació policial va provocar una esquerda molt profunda entre la ciutadania de Catalunya i la de l’Estat espanyol, qui, lluny de demanar perdó, premia a aquells que van exercir violència gratuïta contra la ciutadania del país.

3. El referèndum de l’1-O va ser un acte d’exercici del dret d’autodeterminació, derivat del mandat democràtic de la ciutadania del nostre país. Catalunya és una nació amb una història mil•lenària, amb llengua, dret civil i institucions pròpies. Suposa una estructura social i econòmica diferenciada i la voluntat manifestada al llarg dels segles per mantenir la pròpia identitat. El Parlament constituït com a resultat de les eleccions de 2015, va aprovar el 6 de setembre de 2017, la Llei del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya. Acomplint el mandat de la llei, el President Puigdemont signà el Decret de convocatòria del referèndum pel dia 1 d’octubre, amb la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de República?”

4. Més de 2.286.217 electors van poder votar durant el referèndum, els quals representen un 43,03% del cens. 770.000 ciutadans censats no van poder votar per la clausura dels col•legis. El sí es va imposar per un 90,18% dels vots, enfront d’un 7,83% de vots pel no i un 1,98% de vots en blanc.

5. Denunciem la incapacitat de l’Estat espanyol de respondre a una qüestió política, fent política. Les nostres reivindicacions només poden tenir una resposta política, la solució passa per aquesta via, i demanem que es pugui prendre de manera acordada. Negar aquesta evidència i insistir en aplicar i amenaçar amb vies judicials i repressives dificulten qualsevol entesa. En democràcia, el respecte de la voluntat de la ciutadania ha de ser sempre la solució.

6. Reivindiquem la vigència i validesa del referèndum de l’1-O. La voluntat expressada per la ciutadania és un mandat democràtic que cal portar a terme i el nostre compromís és fer-ho.

7. Reivindiquem l’èxit de l’aturada general del dia 3 d’octubre de 2017. Responent a la crida de diferents organitzacions i sindicats, milers de persones vam participar en l’aturada, mogudes per la indignació, el rebuig i la vergonya que van crear l’actuació policial del dia 1. Vam omplir els carrers del país, protestant per la vulneració dels drets més bàsics: la llibertat, el dret a la integritat i seguretat personal, la llibertat d’expressió, d’associació, reunió i manifestació. El procés català és, per sobre de tot, un esforç conjunt per aconseguir una democràcia real, en la qual no es vulnerin els drets bàsics de les persones i tots els projectes puguin dur-se a terme.

8. Volem recordar que el referèndum del dia 1-O no hagués estat possible sense la feina que institucions, càrrecs públics, entitats socials, partits polítics i persones individuals van dur a terme en els anys anteriors. Molts d’ells han pagat i estan pagant molt car el seu compromís. Tots ells i elles mereixen el nostre reconeixement més profund. El procés que estem vivint és un conjunt de somnis, il·lusions, esforços i alegries però, també, de decepcions, pors, neguits, ràbia i dolor. Però no podem defallir, no defallirem. La fermesa, la constància i la determinació del nostre poble ens portaran a la victòria final.

9. Recordem i enyorem a tots els polítics exiliats i als presos polítics, al Carles Puigdemont, l’Oriol Junqueras, la Dolors Bassa, l’Antoni Comín, la Carme Forcadell, el Joaquim Forn, la Clara Ponsatí, el Lluís Puig, el Raül Romeva, el Josep Rull, la Meritxell Serret i el Jordi Turull, i també la Marta Rovira i l’Anna Gabriel. I un especial record pel Jordi Sànchez i el Jordi Cuixart.

La nostra lluita mai acabarà i continuarem treballant pel país incansablement per assolir la llibertat i la independència, i no descansarem perquè volem que, de forma immediata, els presos i exiliats siguin a casa. Grup Municipal del Partit Demòcrata

Nou comentari