El Vallès necessita reactivar-se. Després de la pandèmia del Covid-19, hem de ser capaços de promoure un gran pacte de comarca per impulsar mesures a tots nivells per recuperar el territori i sobretot, per poder donar suport als milers de famílies que han rebut l’impacte de la pandèmia. No només un impacte econòmic, sinó també un impacte emocional que ha deixat petjada en centenars de famílies vallesanes.

Necessitem actuar conjuntament. Reconstruir. Reactivar. Reinventar. Reiniciar les polítiques comarcals adaptant-les a la nova situació creada per la Covid-19. Fer-ho des del consens i la voluntat de treball més enllà de partidismes i interessos particulars. La ciutadania es mereix una resposta ràpida i concreta. El Vallès no pot esperar.

Les dades a 1 de juny ens indiquen que encara hi ha més de 92.600 persones afectades per un ERTO a la comarca, una de cada tres persones assalariades. La taxa d’atur s’enfila de nou fins a més de 13%. I darrera de cada xifra hi ha una cara, una família, que veu com s’accentua la seva situació de vulnerabilitat. La pandèmia ha impactat de ple en sectors com la restauració, el comerç o la indústria, però també en la cultura, els esports, l’educació o el lleure.

És ben cert que la nostra comarca és diversa i que cada municipi necessita accions concretes i particulars per refer-se. Però cal que el territori vagi a la una i desenvolupi polítiques compartides en un full de ruta comarcal. Que marquem unes línies d’actuació que ens permetin empoderar-nos com a territori, buscar finançament en altres administracions superiors i a Europa, posicionar-nos com a destí industrial, empresarial o turístic. Garantir l’equitat i la màxima eficiència dels serveis públics d’atenció social i de protecció. Articular noves fórmules de concertació público-privada per avançar en aquesta nova realitat post Covid. Sense perdre de vista que l’emergència sanitària no ha finalitzat i que el nostre sistema sanitari ha de poder donar resposta a situacions futures.

Hem d’atendre les noves demandes de la societat per una reconstrucció justa, sense deixar ningú enrere i abocant esforços en aquells col·lectius que ho han passat més malament durant l’emergència sanitària: gent gran, infants, dones en situació de vulnerabilitat, famílies en situació de pobresa.

En un món més globalitzat que mai, l’acció local és imprescindible per poder reconstruir i encarar també aquesta nova situació com una gran oportunitat. L’oportunitat de poder reconstruir des de la base de la responsabilitat ambiental, d’incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i reforçar la Responsabilitat social d’administracions i empreses. L’oportunitat d’apostar per una ocupació de qualitat i insistint en la necessitat de dignificar sectors com l’atenció a les persones i a la gent gran. L’oportunitat d’impulsar la digitalització del territori i de construir ciutats circulars, amb més espai per les persones. L’oportunitat de reinventar el Vallès.

Ignasi Giménez Renom

President del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès

Nou comentari

Comparteix