L’Audiència de Sevilla condemna Griñán a 6 anys de presó i Chaves a 9 d’inhabilitació pel cas ERO d’Andalusia El tribunal determina que els expresidents de la Junta d’Andalusia van cometre prevaricació i en el cas de Griñán també malversació

L’exconseller a l’exili Lluís Puig ha necessitat l’espai que permet Twitter per deixar enlaire les vergonyes del president del govern en funcions Pedro Sánchez. El terrassenc ha recordar una poulada del 6 de juny de 2016 del líder del PSOE.

L’Audiència de Sevilla ha condemnat pel cas dels ERO d’Andalusia l’expresident de la Junta d’Andalusia i exconseller d’Economia i Hisenda, José Antonio Griñán, a 6 anys de presó i 15 d’inhabilitació absoluta per delicte de prevaricació en concurs medial amb un delicte de malversació. El també expresident de la Junta Manuel Chaves ha estat condemnat a 9 anys d’inhabilitació especial per un delicte de prevaricació. L’Audiència de Sevilla ha fet pública aquest dimarts la sentència de la peça política de la macrocausa dels ERO per la qual s’han jutjat 21 exalts càrrecs acusats d’haver concedit subvencions sociolaborals durant una dècada a empreses afins al PSOE de forma irregular amb un sistema “fraudulent”. Dos dels acusats han estat absolts. La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem. Les penes més alta són per a l’exconseller de Treball de la Junta d’Andalusia Antonio Fernández i l’exdirector general de Treball i Seguretat Social Francisco Javier Guerrero, condemnats a set anys i 11 mesos de presó així com a inhabilitació absoluta de 19 anys i sis mesos per prevaricació amb concurs medial de malversació. També han estat condemnats a penes de presó de set anys i de 18 d’inhabilitació absoluta l’exconseller d’Innovació Francisco Vallejo, l’exconseller de Treball José Antonio Viera, l’exviceconseller de Treball Agustín Barberá i l’exdirector de Treball i Seguretat Social Juan Márquez. A banda, l’exviceconseller d’Innovació Jesús María Rodríguez i l’exconseller i exviceconsellera d’Economia i Hisenda han estat condemnats a 6 anys de presó i 15 d’inhabilitació i l’exdirector general d’IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano a sis anys i sis mesos de presó i 17 d’inhabilitació. Així doncs, deu dels 19 condemnats tenen penes de presó per malversació. Han estat condemnat a penes d’inhabilitació per prevaricació nou dels acusats, entre els quals l’exconsellera d’Economia i Hisenda i exministra de Foment amb Zapatero, Magdalena Álvarez, a nou anys d’inhabilitació especial. Han estat absolts l’exinterventor general de la Junta d’Andalusia Manuel Gómez i l’excap del gabinet jurídic Francisco del Río.

“Plenament conscients” Segons la sentència, tant Griñán com Chaves eren “plenament conscients” de la “il·legalitat” del sistema per pagar ajudes relacionades amb expedients de regulació d’ocupació. Segons el tribunal, la concessió de les ajudes afectava “més d’una conselleria” i havia de passar pel president de la Junta. El tribunal afirma que el sistema de concessió d’ajudes tenia com a objectiu “ometre la fiscalització prèvia de les ajudes” i va afavorir un “descontrol absolut”. La Fiscalia demanava penes d’inhabilitació més altes per als expresidents de la Junta d’Andalusia Griñán i Chaves, per als quals demanava 20 i 10 anys d’inhabilitació respectivament. La causa dels ERO té prop de 200 peces separades i aquesta, la denominada peça política, és la primera sobre la qual l’Audiència de Sevilla ha resolt. La instrucció va començar fa prop de vuit anys i fa 11 mesos que el judici als exalts càrrecs va quedar vist per a sentència.

Nou comentari