L’ANC demana que Terrassa pagui els impostos estatals a l’Agència Tributària Catalana

Dilluns 29 de març, Terrassa per la Independència-ANC, presentarà al ple de l’Ajuntament una proposta d’aprovació d’una moció per a què el municipi faci el pagament dels impostos estatals a l’Agència Tributària Catalana (ATC). Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya “Jo pago a Catalunya. Fem Sobirania Fiscal” que l’Assemblea està desplegant “per conscienciar a les persones físiques, empresaris i institucions de Catalunya de que facin els pagaments dels impostos estatals a l’ATC, que ara només recapta el 5,3% del que paguen catalans i catalanes”. Las correlació de forces a l’Ajuntament que sigui difícil de saber si s’aprovarà. Sembla que hi haurà dos “no”, els de Ciutadans i els del PSC, que sumen 10 regidors. En l’altre costat tot apunta a un “sí” de Junts i d’ERC, el que dona set vots. Per tant, tot quedarà en mans de Tot per Terrassa, que en casos semblants ha donat llibertat als seus regidors en temes nacionals, atès que a les seves files hi ha independentistes i unionistes. Si fem cas d’altres casos, tot fa pensat en que la proposta té poques possibilitats de reexir, perquè als set vots d’Esquerra i Junts caldria afegir-se set més.

“Per molt que algun partit ja hagi aixecat la veu insinuant que la proposta és il·legal, i criticant que es pugui debatre aquest tema al consistori, hem de deixar ben clar que res més lluny de la realitat. De fet la moció està totalment argumentada i recull detalladament les lleis i els articles d’aquestes lleis que regulen els pagaments d’impostos i que fan referència a la legalitat dels pagaments estatals a través de l’ATC. Per exemple, l’article 64 de la llei 58/2003 de 17 de desembre reconeix clarament l’efecte alliberador que té per al contribuent el fet de pagar els seus tributs a través de qualsevol òrgan recaptatori de qualsevol Administració pública. És a dir, estableix junt amb altres lleis com ara la 39/2015, l’ús de la “finestreta única” que regula la possibilitat de poder pagar els impostos en qualsevol òrgan administratiu que pertanyi a qualsevol administració. I aquest és el cas de l’ANC. Per criteris de subsidiarietat i de simplificació administrativa creiem important fer el pagament de tots els impostos a un únic destinatari que, a Catalunya, hauria de ser l’ATC. De fet aquest organisme ja té subscrits acords de col·laboració amb ajuntaments i diputacions per recaptar impostos corresponents a aquestes administracions. Cal que ara, els governs locals, actuïn de manera clara per enfortir l’ATC. No tindria cap sentit que, com està passant, cada vegada més empresaris apostin per pagar els seus impostos a través de l’ATC i, en canvi, les administracions públiques catalanes no ho estiguin fent. Cal que ajuntaments, diputacions i Generalitat apostin clarament per tributar a través de l’ATC i enfortir-la molt més·.

A Terrassa, al juliol del 2015 el Consistori ja va aprovar una proposta similar per iniciar els pagaments tributaris municipals a través de l’ATC, però en aquell moment no es va arribar a fer per motius tècnics. L’ATC d’aquell moment era un òrgan embrionari “que no tenia capacitat per gestionar el pagament dels impostos d’un gran municipi com Terrassa. Ara però, ja té prou múscul per gestionar-ho. I per si de cas, en la mateixa moció demanem a la Generalitat que incrementi els recursos per afrontar amb condicions el repte de ser la principal administració recaptadora d’impostos a Catalunya”.

L’ANC demana a tots els grups municipals, “però especialment a aquells que són sensibles a la realitat catalana que donin suport a la proposta i que no s’amaguin, com en altres ocasions, darrere d’informes del secretari municipal, que suposadament vulguin justificar alguna mena de risc jurídic. En la nostra moció deixem ben clar i l’argumentem abastament que no existeix cap mena de risc legal. Ja hi ha tota una sèrie d’ajuntaments catalans que fa anys que fan sobirania fiscal i també cada vegada més empresaris que s’hi afegeixen i mai ningú ha tingut cap problema jurídic. Ara toca que s’hi afegeixi el nostre ajuntament, però animem també a empresaris grans i petits, a partits i fins i tot a qualsevol persona, que s’apunti fer Sobirania Fiscal.”

Nou comentari