MónTerrassa
Junts per Terrassa porta una vintena d’esmenes als pressupostos de l’Estat
  • CA
Jaume Alonso-Cuevillas i Meritxell Lluís han parlat sobre els pressupostos generals
Jaume Alonso-Cuevillas i Meritxell Lluís han parlat sobre els pressupostos generals | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Junts per Terrassa ha presentat, a través del grup de Junts per Catalunya al Congrés de Diputats, diverses esmenes amb Terrassa com a protagonista dins dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. La portaveu del grup municipal, Meritxell Lluís, ha manifestat que malgrat que el partit no donarà suport a la seva aprovació, “no podem deixar passar l’oportunitat i quedar-nos contents amb anuncis i promeses d’inversions que no es compleixen. Per això, hem decidit posar sobre la taula aquells temes per a nosaltres importants i en què l’Estat hi pot intervenir. Al cap i a la fi, són diners recaptats també dels terrassencs, i per això creiem qui si paguem tributs estatals, aquests han de tenir després repercussió en projectes locals”.

Junts centra gran part de les seves reivindicacions en inversions a la xarxa de Rodalies. Reclamen actuacions en l’àmbit de l’accessibilitat a les estacions, la construcció de l’estació de Can Boada i la Maurina, i fer un estudi d’integració urbanística i ambiental de la xarxa ferroviària al seu pas per Terrassa. Justament, han aprofitat per molt crítics amb el PSC egarenc acusant-los de fer fum anunciant inversions que després no estan contemplades o especificades dins dels pressupostos generals. “Parlen que la R4 arribarà directament a l’aeroport, però no es té en compte que perquè això sigui possible s’han de fer unes obres a l’estació de Montcada que no estan programades dins d’aquests pressupostos ni tampoc hi ha un calendari marcat”, ha exposat Lluís. “La quantitat que el PSC ha dit que s’invertiria en Rodalies no correspon ni tan sols a les quantitats que va manifestar la delegada del govern espanyol a Catalunya. A més, ho venen com si fos una cosa ràpida, i no ho serà. Per ara només s’ha autoritzat la licitació, però després cal fer la licitació, el projecte i les obres. I per això no hi ha cap calendari establert”, remarquen.

La portaveu de Junts a l’Ajuntament de Terrassa també ha destacat altres esmenes amb partides concretes per a projectes de Terrassa. Actuacions de millora de l’Anella Verda; la rehabilitació de les masies de Can Parellada i Can Casanovas; la segona fase de rehabilitació de la Masia Freixa; la museïtzació de la Seu d’Egara; la climatització del mNACTEC; el desenvolupament de la zona sud (connexió amb la riera de Rubí) del Parc de Vallparadís; o la reforma i adequació del Recinte Firal, entre d’altres. A nivell comarcal, també s’ha demanat una partida destinada específicament a la finalització de la B-40 entre el tram de Terrassa i Granollers, “creiem que no pot acabar en una rotonda al nord de la ciutat, i que es tracta d’un projecte de país que cal acabar”, han dit.

Greuge fiscal

La valoració dels pressupostos generals de l’Estat per part de Junts ha comptat també amb la participació del diputat Jaume Alonso-Cuevillas. “Un cop més, la inversió prevista per Catalunya queda per sota de la que ens correspondria, tant per PIB com per població. Preveuen una inversió territorialitzada d’uns 2 mil milions d’euros, un 16% del total, per sota del 19% del que pertocaria segons l’Estatut. Mantenim doncs el greuge fiscal”, ha recalcat. A això, apunta, cal afegir-hi que “quan mirem la liquidació del pressupost anterior, veiem que a Catalunya, d’allò pressupostat s’acaba invertint realment menys de dos terços. Un exemple és Rodalies, que només s’ha executat un 14% dels pressupostos. Per tant, tot són promeses buides”.

I a part de la valoració “negativa” en l’àmbit econòmica, per Junts cal tenir present la part negativa en l’àmbit polític. “No podem donar aval polític als pressupostos d’un govern que no ha fet cap canvi substancial” en el tema de l’encaix de Catalunya i Espanya. “No podem normalitzar que tenim un govern a la presó i a l’exili pel fet d’haver fet un exercici de desobediència civil i d’un dret fonamental com és posar unes urnes”.

Cuevillas ha justificat d’aquesta manera l’esmena a la totalitat que Junts va presentar als pressupostos. Un cop refusada, el partit ha entrat més de 350 esmenes (una vintena de Terrassa), algunes sobre projectes que estan previstos, però que cal una major inversió i d’altres que no es contemplen. El diputat de Junts ha subratllat que en el fons, a Pedro Sánchez, els pressupostos no tenen major importància, ja que el que pretén només “és assegurar-se la seva continuïtat al govern. I per això ja compta amb el suport de Podemos, Ciutadans i ERC. Cap d’ells vol que hi hagi eleccions. I si els bascos acaben donant suport per les contrapartides que treuen, a Ciutadans ja li anirà bé per despenjar-se”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa