MónTerrassa
Junts vol més recursos per fomentar la llengua catalana a Terrassa
  • CA

Junts per Terrassa presenta en el pròxim ple de setembre una proposta de resolució per fer front a l’emergència lingüística. L’agrupació municipal es mostra preocupada per l’estat de la llengua catalana, “en només 15 anys, el català ha perdut més de mig milió de parlants. Ara, amb només el 32% de parlants habituals arreu dels territoris de parla catalana, és una llengua greument
amenaçada”, raonen. Per aquest motiu, davant del retrocés evident de la llengua consideren que cal prendre mesures per fomentar-la i reforçar-la, i per això presenten una moció amb els següents acords:

PRIMER.- Actualitzar el Reglament per a l’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Terrassa aprovat el 29 de juny de 2004 i constitució d’una Comissió de seguiment municipal on s’inclogui el Consorci per la Normalització Lingüística, Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural i qualsevol altra entitat que defensi la realitat lingüística de la nació.

SEGON.- Que s’incorporin bonificacions i exempcions fiscals a les Ordenances de l’Ajuntament de Terrassa, a partir del 2022, per als actes relacionats amb la normalització i el foment de l’ús de la llengua catalana incloent els comerços, entitats i empreses.

TERCER.- Augmentar el pressupost de l’Ajuntament de Terrassa destinat al Consorci per a la Normalització Lingüística i reforçar les vies de col·laboració mútues.

QUART.- Que l’Ajuntament de Terrassa incorpori clàusules lingüístiques en els plecs de contractació, subvencions, etc…a fi d’aconseguir que els serveis municipals siguin oferts plenament en català i que la política de compres premiï l’empresariat socialment responsable.

CINQUÈ.- Fer ús de les competències de l’administració local en regulació de la publicitat al carrer i inspecció de respecte dels drets lingüístics al comerç per afavorir un paisatge lingüístic que inclogui el català.

SISÈ.- Demanar al Govern de l’estat espanyol que sol·liciti el reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea.

SETÈ- Exigir al govern espanyol el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, així com les recomanacions del Comitè d’Experts del Consell d’Europa que vetlla pel seu compliment.

VUITÈ.- Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat, als grups parlamentaris del parlament de Catalunya, a les entitats municipalistes ACM i FMC i a les institucions i entitats que treballen diàriament pel català com el CNL, Òmnium i Plataforma per la Llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa