MónTerrassa
El govern de Terrassa aposta per congelar impostos i taxes
  • CA

El govern de Terrassa, format per Tot per Terrassa i Esquerra Republicana, aposta per la “congelació” dels impostos i taxes municipals de cara al 2022. Així ho han manifestat els portaveus dels dos partits en una roda de premsa que també ha servit per presentar la proposta de pressupost municipal de cara a l’any vinent. L’executiu local no ha avançat massa detalls ni d’una cosa ni de l’altra però sí que ha transcendit el principal titular: “l’escenari que se’ns planteja per al 2022 ens permet contenir les ordenances fiscals”.

Això es tradueix, fonamentalment, en què no s’apujaran les taxes i impostos municipals. Bé, sí que hi haurà alguna taxa que “pot modificar la seva estructura, per necessitats internes del servei”, però per regla general, “congelem impostos i taxes”, ha deixat clar el primer tinent d’alcalde Isaac Albert. Encara amb la incertesa de si la pandèmia de Covid tocarà fi aquest any vinent, des del govern subratllen que “la sensació que tenim és que la crisi que es preveia no ha acabat d’arribar, determinats sectors econòmics estan responent, les dades de l’atur s’aguanten, i les dades econòmiques indiquen que s’ha reaccionat millor del que podíem pensar. Per tant, l’escenari, tot i les incertes, és positiu i això també demana mantenir la fiscalitat tal com està”. Això se li suma al fet d’un increment de la participació de l’Estat, subvencions d’altres administracions, la supressió de la regla fiscal i un increment de l’endeutament.

Des del govern recorden que aquest any caldrà tenir molt en compte l’IPC, ja que venim d’un any en què aquest era negatiu (0-5) i ara estem ja al voltant del 4%. Per tant, des de l’Ajuntament afirmen que “som conscients que això té un pes important en la factura de la llum, per exemple, però també en el cistell de la compra”. Per aquest motiu “hem de ser conscients de quin impacte econòmic real té en l’economia de les famílies” i ajustar el màxim aquells impostos dels quals té competència l’administració local. No obliden però que l’increment de l’IPC també afecta a les arques municipals, per exemple, Albert ha explicat que la pujada en la factura elèctrica ha suposat per a l’Ajuntament una despesa afegida del voltant d’1,5 milions d’euros, els quals no es tenien pressupostats”.

Ara tot just comença però el tràmit per les ordenances fiscals definitives. No serà fins al pròxim 3 de novembre que en un ple extraordinari s’acabran aprovant. Abans, caldrà passar per escoltar les propostes i demandes dels altres grups polítics municipals, agents econòmics i socials.

Taxa de residus i cost del servei

També s’ha aprofitat per fer un crit d’alerta respecte a la taxa de residus. Aquesta taxa suposa uns 13,5 milions d’euros que s’ingressen a les arques municipals. Ara bé, l’Ajuntament té una despesa de 21 milions en aquest àmbit -recursos humans, materials, impostos i sancions-. Per tant, malgrat que les queixes pels increments continuats de la taxa de residus, la cobertura total del cost del servei encara queda molt lluny. “Hi ha una diferència de 7 milions que acaben sortint del pressupost ordinari. I es tracta d’un percentatge que es podria reduir i que l’haurem de reduir sí o sí”, ha dit Melgares.

Com? Es calcula que 4-5 d’aquests set milions són “penalitzacions del Centre de Tractament de Residus per impropis, és a dir, per haver fet un incorrecte reciclatge selectiu”. No posar la brossa al contenidor que toca, vaja. Per això afirmen hi ha marge de millora i de reducció de despesa. Per fer-ho caldrà però més sensibilització de la ciutadania però també, son conscients, que cal millorar el sistema de recollida de residus -segurament apostant per un model diferent dels tradicionals contenidors- i una millor organització i selecció. I no es tracta d’una obsessió del govern municipal sinó d’una necessitat imposada des d’Europa i que s’haurà de complir costi el que costi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa