MónTerrassa
El Govern limita la restauració al menjar per emportar i anuncia ajuts
  • CA

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha confirmat que ha decidit aplicar restriccions en bars i restaurants, on hi ha més risc per contribuir al contagi. En paral·lel activa un paquet d’ajudes. El consum dins i fora de bars i restaurants queda probhibit en els propers 15 dies i la mesura entra en vigor la nit de dijous a divendres. Aragonès ha assegurat que el paquet de noves mesures aprovades pel Procicat aquest dimecres busca “evitar un confinament total en les properes setmanes”. Aragonès ho ha justificat perquè “la situació és mol preocupant” i la certesa és que en els propers dies “no millorarà”.

El Govern s’ha reunit aquest matí amb el sector de la restauració per tal de presentar les mesures dissenyades, que ahir ja va posicionar-se en contra de l’establiment de noves restriccions. La presentació de les noves mesures arriben després que el risc de rebrot a Catalunya hagi assolit aquest dimecres els 362 punts, una xifra que suposa un increment de 23,67 punts. L’augment de contagis ha posat en alerta les autoritats sanitàries, mentre creixen les veus dels experts que reclamen mesures contunents per contenir la pandèmia. El físic Àlex Arenas ha reclamat treure de circulació 1,5 milions de persones, mentre que l’epidemiòleg Oriol Mitjà ha demanat que es facin tests universals.

Aragonès ha comparegut en una roda de premsa la costat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper. El vicepresident ha demanat que cal anticipar-se i actuar abnas que l’epidèmia ofereixi xifres molt pitjors. El Govern ha demanat “el màxim compromís” a tota la ciutadania perquè l’esforç que faran molts sectors del país “no pot ser en va” i “necessita la col·laboració de tothom”.

Es podrà seguir anant al gimnàs

De la seva banda, Budó ha reclamat a la ciutadania que sigui “corresponsable” amb l’administració i contribueixi a que les noves mesures tinguin un efecte per doblegar la corba. La consellera portaveu ha dit que les mesures són drástiques però que poden ajudar a que la campanya de Nadal no es vegi tan afectada per la Covid-19. “Estem convençuts que les mesures severes ens han de permetre tallar la propagació del virus”, ha dit Budó.

La portaveu ha parlat de l’efecte de les mesures en l’esport i ha deixat clar que la gent podrà seguir anant al gimnàs, però l’aforament en aquests centres es limita al 50%. El Govern també aplicarà mesures per introduir canvis en els contractes de lloguer dels negocis que es vegin interromputs per mesures com les que ara s’hauran d’aplicar. La mesura suposaria obrir la possibilitat a reformular contractes de lloguer en el cas que el context obligui a l’aturada de l’activitat econòmica d’un negoci.

L’impacte ja es nota a les residències

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha intervingut per justiciar les mesures a nivell sanitari. Ha fet referència a un increment de contagis els darrers dies. El canvi de 7.000 positius a la setmana a 12.000 indica que els casos aniran a més els propers dies i això “és un toc d’alerta per al nostre sistema de salut”, ha indicat la consellera. De fet, ha dit que aquest impacte es comença a notar a les residències de la gent gran. Hi ha 61 residències amb brots actius.

Vergés ha destacat que cal ajornar tota l’activitat social que sigui possible perquè és l’únic camí per contenir l’epidèmia. La consellera de Salut ha dit que es vol arribar a un control de l’epidèmia i només les mesures dràstiques poden contribuir a aconseguir-ho.

A nivell policial, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que les mesures aniran acompanyades d’un control més exhaustiu del compliment de les mesures adoptades. Sàmper ha fet referència a la necessitat d’un canvi de paradigma respecte a les relacions socials i ha fet èmfasi en que cal que les persones es relacionin sempre amb una bombolla de persones amb les qui conviu normalment. Les mesures s’estableixen en principi per 15 dies, però un cop acabi aquest termini es valorarà i revisarà per prorrogar-les o introduir canvis, segons ha advertit Alba Vergés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa