MónTerrassa
González (CS Terrassa): “Hem d’aprendre a descavalcar-nos dels rebrots”
  • CA

A data de 4 d’octubre, Terrassa acumula 5.138 casos positius de COVID-19 i des de l’inici de la pandèmia han mort 278 persones. La corba que indica el risc de rebrot a la ciutat va minvar a la fi d’agost, però a l’octubre torna a triplicar el valor de risc alt.

Semblem condemnats al fet que cíclicament patim increments de casos positius i això és senyal que no ho sabem tot del virus, i que, fins i tot sabent coses, cometem errors. Un fet que m’agradaria ressaltar en aquest escrit és que els estudis que s’han anat succeint sobre la pandèmia al llarg del present any han anat incorporant dades cada vegada més precises sobre les vies de contagi del virus. En aquest sentit, i en relació amb les possibilitats de transmissió en tocar objectes i a la transmissió aèria, s’està arribant a un consens en la idea que la transmissió per contacte no és tan significativa com al principi es creia.

Referent a això, l’Organització Mundial de la Salut encara no disposa de proves concloents que el coronavirus pugui contagiar-se a través d’un contacte amb una superfície artificial com a poms de portes, teclats, botons, etc. En la mateixa línia, la prestigiosa revista mèdica The Lancet, l’O.S. Centers for Disease Control and Prevention, i recentment en la revista Science i la Universitat Johns Hopkins, adverteixen que la transmissió del virus a través de superfícies no és tan rellevant, comparada amb què la immensa majoria dels contagis es donen a través d’aerosols respiratoris. Els quals, a diferència de les gotícules, poden mantenir-se en suspensió en l’aire durant bastant temps en llocs tancats i poc ventilats. Ja hi ha estudis on es conclou que les persones contagiades de SARS-*CoV-2 exhalen moltíssims més aerosols que gotícules. Això no nega que continuï sent altament recomanable mantenir higiene de mans com a mesura de precaució, però sí que aconsella posar el focus en la transmissió aèria.

Per l’anterior, i en una situació com l’actual en la qual les restriccions en llocs tancats són habituals davant la sèrie de rebrots que s’estan succeint, convé assenyalar que treure’s la mascareta quan estem en reunions amb amics i familiars hauria de ser una excepció i no la norma. És fonamental tenir la mascareta ben posada en tot moment quan s’està en llocs tancats, amb especial preocupació en espais com a cases, bars o restaurants en els quals mengem o bevem, i per tant ens trèiem la mascareta. La immensa majoria dels focus semblen procedir d’aquí: arribem a casa d’uns amics o familiars amb la mascareta posada, però en entrar la deixem i ens posem a parlar, menjar i beure en el seu interior. Els científics adverteixen que el risc de contagiar-se de COVID en interiors podria ser gairebé vint vegades major que en l’exterior.

Els ciutadans de Terrassa estan demostrant un gran civisme al llarg de la present crisi, sent una ciutat que fins ara ha pogut contenir la propagació en comparació amb altres en circumstàncies similars. Amb l’objectiu de continuar contenint les mètriques d’infecció, en la línia de millorar les mesures preventives per a combatre la propagació del virus i de preservar la continuïtat de l’activitat en bars i restaurants, convé aprendre i posar en marxa les millors pràctiques. Amb un únic objectiu, baixar-nos de l’ona de rebrots que puja i baixa cíclicament amb conseqüències dramàtiques. Des de Ciutadans proposarem a l’Ajuntament continuar treballant en el que avui és el més important, la salut dels nostres veïns, i en aquest sentit insistir en campanyes informatives ben enfocades en la prevenció de la transmissió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa