La Fiscalia del Tribunal Suprem té previst demanar demà dijous al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que sumeix tres reclamacions internacionals contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont respecte d’altres fugits del procés: els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig -que se’n van anar a Bèlgica- i Clara Ponsatí -a Escòcia-, han confirmat a Europa Press en fonts del Ministeri Públic.

També està estudiant la reclamació a Suïssa de la secretària general de l’ERC Marta Rovira, si bé el seu cas ho deixaran per més endavant donada la complicació que presenta el procediment a Suïssa, on no pot fer-se mitjançant euroordre (OEDE).

De moment, descarten sol·licitar l’entrega d’altres fugits com són l’exconsellera Meritxell Serret, que va ser consellera d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, també a Bèlgica; i de l’exportaveu de la CUP Anna Gabriel, qui és a Suïssa, segons les mateixes fonts.

En el primer dels casos la decisió té molt a veure amb el resultat que va tenir la sentència del procés per a tres exconsellers que, igual que Serret, únicament eren acusats de desobediència i malversació (Meritxell Borrás, Carles Mundó i Santi Vila) i que van ser absolts del segon d’aquests delictes.

El delicte de desobediència comporta únicament pena d’inhabilitació i multa, per la qual cosa es descarta reactivar contra ella una ordre d’entrega i ingrés a la presó. Quant a Gabriel, la seva recerca fa temps que es va descartar perquè únicament està processada per desobediència.

La situació és diferent en els casos de Comín, Puig i Ponsatí, perquè sobre els tres pesen acusacions de malversació millor fonamentades. Així, sobre Comín (exconseller de Sanitat) i Ponsatí (ex-titular d’Educació) es demanarà l’entrega per presumptes delictes de sedició i també de malversació en relació amb locals dependents dels seus departaments que haurien posat a la disposició del referèndum de l’1-O.

Dubtes amb Puig

En relació amb l’exresponsable de Cultura existeix una factura per valor de 200.000 euros encara per aclarir que podria determinar la seva petició d’entrega, segons les mateixes fonts, i se li reclamarà per malversació i desobediència. Si escau, per no entrar en joc la sedició, existeixen més dubtes que Llarena opti finalment per reclamar-li, tot i que tot dependrà dels arguments que utilitzin els fiscals en els seus escrits.

Quant a Rovira, processada per rebel·lió, la Fiscalia assenyala que en el cas de sol·licitar-se la seva entrega serà per sedició, igual que s’ha fet en el cas de Puigdemont, si bé tenen en compte que el país helvètic s’ha negat sempre a entregar les amagades i en tot cas no estaríem parlant d’una euroordre (OEDE) sinó d’una petició d’extradició.

Imprimir

Nou comentari