
Actualment, una persona destina de mitjana un 43% del seu sou a pagar lloguer i, en el cas del jovent, supera la meitat del salari. “Emancipar-se comença a ser una quimera”. Amb aquestes paraules contundents, la candidata de jovent republicà de Terrassa, Ona Martínez, ha obert una roda de premsa on Esquerra Republicana ha posat les polítiques d’habitatge al centre de les prioritats que ha d’afrontar la ciutat amb una bateria de propostes per desenvolupar en aquest àmbit.
El candidat a l’alcaldia per Esquerra Republicana de Terrassa, Isaac Albert, ha estat contundent: “Cal abandonar els grans titulars i passar a les grans accions”. El líder republicà ha tornat a incidir en el principi que regirà la candidatura terrassenca d’Esquerra. “No es tracta de qui té les competències si no de ser competent en les polítiques que vols prendre”, ha afirmat. Així, des d’Esquerra Republicana es creu que es pot fer molt més del que s’ha fet fins en els darrers anys en polítiques públiques d’habitatge a Terrassa per donar sortida no només a aquells qui no tenen casa, sinó també per regular el mercat i oferir opcions a qui pot acabar trobant-se en risc d’exclusió residencial. Segons Isaac Albert, “la feina i l’habitatge són els dos pilars que tothom necessita per poder desenvolupar el seu projecte de vida. L’habitatge és una prioritat per nosaltres perquè la gent és la nostra prioritat.”
En aquest sentit, Albert ha indicat que fan falta “més recursos, més opcions i millor gestió”. Més recursos, en primer terme, per ampliar el parc d’habitatge públic on l’administració local no pot descartar cap opció, treballant perquè cap pis dels grans tenidors i bancs continuï buit, aprofitant qualsevol finestra d’oportunitat que s’ofereixi des de fora (possibilitat expropiar part de parc de pisos buits grans tenidors, tanteig i retracte, cessió temporal…). Opcions que també passen, segons ERC Terrassa, per reactivar la promoció d’habitatge des de la ciutat, aturades des de 2012. “Per fer polítiques d’habitatge es necessita habitatge i també assegurar que aquest té rotació i cobreix la demanda”, ha resumit Isaac Albert.
Pel que fa a ampliar les opcions, des de la candidatura republicana també s’aposta per deixar els titulars de banda i oferir realment noves formes de tinença i accés a l’habitatge. Així es recorda que l’Ajuntament té aprovades propostes de masoveria urbana, per exemple, no desenvolupades o que no s’ha estudiat opcions com la promoció de cooperatives, copropietat (propietat compartida i propietat temporal), cohabitatge i autoconstrucció. Plantejaments que es volen desenvolupar des d’una nova Oficina de suport als nous models d’habitatge no especulatius, col·laboratius, socials, que no són ni compra ni lloguer.
I, finalment, per Albert, per fer-ho efectiu, cal millorar la gestió. I això passa, invariablement, per poder garantir que durant el pròxim mandat s’incrementarà l’equip i el personal que treballa en polítiques públiques d’habitatge, diferenciar tasques i prioritzar serveis que havien funcionat bé a la ciutat com la mediació en lloguer social. I, sobretot, també, ser transparents. Com ha explicat Isaac Albert, “cal explicar-li en tot moment a la ciutadania quina és la situació de l’habitatge a Terrassa a la ciutadania, ser clars si tenim una llista de 3.000 sol·licituds de gent necessitada i els recursos que hi destinem, per poder abordar aquest tema amb rigor i com una qüestió de ciutat”.