MónTerrassa
ERC i Junts per Terrassa demanen un referèndum al Sàhara
  • CA

Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Terrassa han transaccionat un acord de junta de portaveus de suport al poble saharauí. Es reafirmem en què la resolució de l’estatus final del Sàhara Occidental, territori pendent de descolonitzar, passa per un referèndum d’autodeterminació i pel respecte a la voluntat democràtica.

Exposició de motius

El ple de l’Ajuntament de Terrassa ha mostrat públicament i ha transmès en nombroses ocasions la solidaritat de la nostra ciutat envers la situació del poble sahrauí, la fi de la repressió per part del Regne del Marroc i el compliment de les resolucions de les Nacions Unides pel reconeixement del dret a l’autodeterminació i la celebració d’un Referèndum. La darrera de les quals, concretament, el novembre de l’any 2020, on els grups de TXT, PSC, Esquerra Republicana i Junts per Terrassa van aprovar conjuntament un acord per reivindicar els drets del Poble Sahrauí davant l’atac del Marroc a la zona del Guerguerat al Sàhara Occidental.

Fa pocs dies el Govern del Regne del Marroc feia pública, per sorpresa, una carta del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acceptant la proposta d’establir un règim d’autonomia, sota jurisprudència marroquina, per al Sàhara Occidental, tal com va proposar el govern marroquí el 2007. Una posició que no ha estat consensuada amb els seus socis de govern, ni amb l’oposició ni amb els partits que li donen suport i que representa un gir inesperat i inexplicable en relació a la postura mantinguda per tots els governs espanyols des del 1978 i que vulnera el Dret d’autodeterminació reconegut per les Nacions Unides.

El pla d’autonomia que ha acceptat l’estat espanyol data del 2007, quan el Marroc va presentar-lo a les Nacions Unides. Avui dia encara el defensa i implica la negativa a la independència de la nació en el marc del procés de descolonització, atès que restaria sota els designis de Rabat en qüestions clau, com ara la seguretat.

L’Estat espanyol no té dret a imposar una solució pel Sàhara Occidental sense tenir en compte el Dret Internacional ni la voluntat i el dret dels seus habitants de decidir el seu futur.

És del tot inadmissible que el dret internacional i els drets del poble sahrauí es vegin vulnerats i supeditats a altres interessos per afavorir la millora de les relacions diplomàtiques entre el Regne de Marroc i el Regne d’Espanya.

Com a Ajuntament integrant de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí que, tot just fa un mes, el passat 27 de febrer, tornava a llençar una demanda

compartida en suport a la lluita per un Sàhara lliure coincidint amb la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (https://www.ccasps.cat/ca/noticies/mocio-de-laccasps-commemorar-el-46e-aniversari-de-la-proclamacio-de-la-rasd) no podem restar impassibles davant aquest canvi en la política diplomàtica de l’estat espanyol.

ACORDS

PRIMER.- Ens reafirmem en què la resolució de l’estatus final del Sàhara Occidental, territori pendent de descolonitzar, passa per un referèndum d’autodeterminació i pel respecte a la voluntat democràtica expressada pel poble sahrauí.

SEGON.- L’Ajuntament de Terrassa seguirà col·laborant amb les entitats locals de solidaritat amb el poble Sahrauí i donarà suport a aquelles iniciatives dirigides a trobar una solució pacífica i definitiva al conflicte que tingui en compte la voluntat dels seus habitants.

TERCER.- Exigim, per tant, que el Govern espanyol rectifiqui immediatament aquesta decisió i aposti de forma clara per la celebració d’un referèndum d’autodeterminació on prevalgui la sobirania del poble sahrauí, com ho demana Nacions Unides a partir de les diferents resolucions aprovades.

QUART.- Demanar als Grups parlamentaris al Congrés de Diputats que sol·licitin la compareixença urgent del president del Govern espanyol per explicar a quins acords s’han arribat amb el Regne del Marroc.

CINQUÈ- Demanem a la UE que adopti i defensi una posició ferma i unitària en  Relació amb el conflicte del Sàhara Occidental, en la línia de les resolucions de Nacions Unides, i que treballi de manera constructiva per fer prevaldre el dret internacional. Demanem alhora a la UE que, dins del marc dels principis fonamentals de la Unió, propiciï unes relacions de bon veïnatge amb el Marroc i la resta de països del veïnatge sud.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mario a març 24, 2022 | 12:50
    Mario març 24, 2022 | 12:50
    Desde Terrassaharaui, associació terrassenca d'ajuda al poble sahrauí volem reforçar l'idea de que la solució del conflicte al Sàhara Occidental només la podran decidir els i les sahrauís en un referèndum d'autodeterminació com el dret internacional marca en vàries resolucions de l'ONU. Animem a la població de Terrassa a contactar amb correu [email protected] o a l'instagram @saharaterrassa per acollir infants refugiats sahrauís aquest estiu 2022 dintre del programa" Vacances en Pau"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa