MónTerrassa
En marxa l’Agenda Urbana per definir les línies mestres de la Terrassa del 2030
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa posa en marxa, a partir de dimecres 19 de maig, el procés participatiu “Agenda Urbana de Terrassa”, que té com a objectiu definir un horitzó estratègic per a la ciutat de cara a l’any 2030, en línia amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) definits per Nacions Unides, així com amb l’Agenda Urbana de Catalunya, l’Agenda Urbana Espanyola i l’Agenda Urbana de la Unió Europea. En el context de trobar estratègies per a la sortida de la crisi de la Covid-19 i del seu impacte sanitari, econòmic i social, l’elaboració d’una Agenda Urbana de Terrassa esdevé una oportunitat per compartir col·lectivament reflexions sobre el present de la ciutat, definir estratègies compartides de futur i per alinear-les amb els objectius globals de sostenibilitat i de progrés social i econòmic. L’Agenda Urbana és un instrument necessari perquè Terrassa pugui participar en projectes i fons europeus, al mateix temps que esdevé un espai de reflexió, diàleg i consens sobre les línies mestres del futur de la ciutat.

El procés, impulsat des de l’Ajuntament amb el consens de tots els Grups Polítics Municipals, s’inicia aquest mes de maig i es preveu que finalitzi el mes de desembre de 2021. El punt de partida va ser l’acord assolit per unanimitat de tots els Grups Municipals en el Ple Municipal extraordinari del passat 5 de març. A aquest efecte, i partint dels treballs previs ja realitzats, s’ha constituït una Taula de Grups Municipals, que ja ha mantingut dues reunions per tal de valorar i determinar les característiques i desenvolupament del procés. En aquesta taula hi participen representants de tots els Grups Polítics, (les regidores i regidors Jennifer Ramírez, Ona Martínez, Marc Armengol, Javier González i Meritxell Lluís), a mès de tècnics i tècniques de diferents serveis municipals.

Estructura de l’agenda urbana

El contingut de la futura Agenda Urbana de Terrassa s’estructura en 10 grans blocs:

1. Territori. Ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo.

2. Ciutat i demografia. Evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent.

3. Canvi climàtic i resiliència. Prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència.

4. Sostenibilitat i medi ambient. Fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular.

5. Mobilitat sostenible. Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible.

6. Cohesió social. Fomentar la cohesió social i buscar l’equitat.

7. Economia. Impulsar i afavorir l’economia de la ciutat i la creació d’ocupació i oportunitats.

8. Habitatge. Garantir l’accés a l’habitatge.

9. Digitalització. Liderar i fomentar la innovació digital.

10. Millorar la democràcia. Millorar els instruments d’intervenció i la governança.

Aquests àmbit s’abordaran tenint en compte les perspectives de drets humans, de gènere i d’interseccionalitat, entre d’altres.

Properament, a través de la plataforma ParticipaTerrassa es posarà en marxa un primer procés participatiu obert a tota la ciutadania, el corresponent a la fase de Diagnosi, fonamental per definir quin és el punt de partida a la ciutat i quines són les visions compartides sobre reptes, amenaces i oportunitats que tenim ara mateix i en els propers anys, fins al 2030. També es duran a terme un conjunt d’entrevistes personals i una tramesa de qüestionaris a, aproximadament, un miler de persones: membres dels consells/taules municipals de participació, entitats, associacions, persones expertes en diferents àmbits, etc. Posteriorment, a partir del mes d’octubre, s’obrirà una nova fase participativa, per tal de definir i consensuar els objectius, continguts i actuacions que constituiran l’Agenda Urbana de Terrassa fins a l’any 2030, amb la màxima implicació i cooperació ciutadanes possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa