MónTerrassa
El secretari municipal decidirà la participació de Terrassa en el referèndum

L’Ajuntament de Terrassa ha donat llum verda una moció del PSC que condiciona la col·laboració del consistori al referèndum de l’1-O a l’informe que, en el seu dia, pugui elaborar el secretari municipal. La proposta socialista s’ha aprovat en Junta de Portaveus amb els únics vots a favor del 9 regidors de la formació i no ha arribat a debatre’s en el ple municipal. El text s’ha presentat coincidint amb una resolució del PP per exigir al consistori que no participi en el referèndum. Després d’un intens debat el ple de la ciutat ha tombat la proposta. El PSC, el PDeCAT, ERC, la CUP i Terrassa en Comú (TeC) hi han votat en contra i només ha rebut el suport del regidor popular i els tres de Ciutadans. Terrassa és la primera gran ciutat on el PSC s’oposa a la proposta popular respecte el referèndum de l’1-O.

Tot i que algunes formacions han retret al PSC i a l’alcalde Jordi Ballart el seu posicionament “contradictori” i la seva “ambigüitat” al voltant del referèndum de l’1-O, els socialistes s’han defensat al·legant que el text que s’ha aprovat en Junta de Portaveus s’ha presentat en nom del PSC català i és un text “genèric” que ja han aprovat altres consistoris com el de Badalona.

“Aquest acord està en la línia de la legalitat que ha defensat des del primer dia el nostre alcalde”, ha apuntat el cinquè tinent d’alcalde Amadeu Aguado indicant que el contingut del text estableix que es demanarà al secretari municipal que determini la legalitat del procés. Així mateix s’ha referit a les declaracions que Ballart va fer fa uns dies a través de les xarxes socials quan va comentar que no era ningú per impedir que els terrassencs votessin: “Sí que és algú, és l’alcalde i ha d’exercir una alcaldia per a tota la ciutadania i més enllà de les sigles”, ha considerat.

Aquesta proposta ha comptat amb els vots a favor dels 9 regidors del PSC, les abstencions de PP (1), C’s (3) i Terrassa en Comú (6) i el vot contrari d’ERC (4), PDeCAT (3) i la CUP (1).

La resolució del PP encén el ple

Amadeu Aguado ha criticat durament la resolució que el PP ha portat al ple i que des del seu punt de vista l’únic que pretén és “pressionar un alcalde, un ajuntament, un grup municipal i un govern que té un pacte estable i les idees molt clares”, ha indicat. Aguado ha advertit que a ningú se li escapa que el govern de Terrassa el formen “un partit federalista i un independentista que són ideologies legítimes amb l’objectiu comú que és governar la ciutat i garantir els drets dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa i està clar que ara algú vol anar per camins foscos per buscar una rascada”, ha etzibat.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el el segon tinent d’alcalde i portaveu del PDeCAT, Miquel Sàmper, que ha afirmat que treballarà per garantir que els ciutadans de Terrassa puguin exercir el seu dret a vot el proper 1 d’octubre de 2017. En aquesta línia ha indicat que la seva formació “té molt clar el pacte que va pactar amb el PSC” i adverteix que darrere les declaracions de l’alcalde “hi ha moltes converses amb el PDeCAT”. Així remarca que el seu objectiu prioritari “serà vetllar perquè es faci el referèndum”.

Per la seva banda, el regidor portaveu del PP, Alejandro Rodríguez, ha assegurat que el text que s’ha debatut aquest dijous pretén aconseguir que l’alcalde de la ciutat es posicioni obertament al voltant de l’1-O – un extrem que no ha estat possible perquè Ballart no ha agafat el micròfon en cap moment -. Ha criticat que el PSC hagi “recorregut” a la Junta de Portaveus per pronunciar-se al voltant d’aquesta qüestió enlloc de debatre-la en el ple. “Només volem conèixer la postura d’un alcalde que ha donat opinions contradictòries sobre el que farà aquest ajuntament en cas que el proper 1 d’octubre arribi la directriu de fer un referèndum”, ha lamentat.

Finalment la proposta no ha quedat aprovada perquè el PSC, ERC, Terrassa en Comú i la CUP hi han votat en contra. Només ha rebut el suport del regidor del PP i els tres de Ciutadans.

Terrassa és la primera gran ciutat on el PSC ha votat en contra de la proposta popular respecte el referèndum de l’1-O. Tot plegat després que els socialistes de L’Hospitalet i Badalona s’abstinguessin en aquesta votació, el que va comportar igualment que els textos no prosperessin en cap d’aquestes ciutats.

L’ANC demana a Ballart que no sigui “ambigu”

Una vintena de membres i simpatitzants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Terrassa s’han desplaçat fins l’Ajuntament de Terrassa per exigir a l’alcalde que assumeixi “les seves responsabilitats”.

Pep Tomàs, secretari de l’ANC de Terrassa ha considerat que les manifestacions que ha fet l’alcalde dient “que no impediria el vot i demanaria un informe al secretari municipal perquè es pronunciï sobre la legalitat”, col·loquen el batlle en “una situació d’ambigüitat i de rentar-se les mans”. Tomàs ha recordat al socialista que ha de liderar una ciutat “progressista” i que sempre “ha lluitat per defensar les desigualtats”.

Per la seva banda, Mario Soria, coordinador del secretariat de l’ANC, ha assegurat que els dos textos del PP i el PSC “posen obstacles a aquest possible exercici del vot a Terrassa”.

En aquest sentit, els responsables de l’entitat han entregat un comunicat als grups municipals que la portaveu de la CUP, Maria Sirbent, ha llegit en veu alta.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: terrassenc a juny 30, 2017 | 07:34
  terrassenc juny 30, 2017 | 07:34
  Qui posi el partit per davant dels drets bàsics dels seus conciutadans serà bandejat.
 2. Icona del comentari de: CarlesVS a juny 30, 2017 | 08:14
  CarlesVS juny 30, 2017 | 08:14
  Si el que decideix al final,es el secretari,es pot prescindir del equip de govern,un estalvi força important
 3. Icona del comentari de: Màrius Massallé a juny 30, 2017 | 09:54
  Màrius Massallé juny 30, 2017 | 09:54
  Voten un alcalde i uns regidors perquè facin política i bona gestió, no perquè s'amaguin darrera del secretari municipal que, com tothom sap és un funcionari i no es presenta a les eleccions. L'alcalde i els regidors del PSC i de TeC s'han de mullar en una qüestió tan transcendent com aquesta del referèndum
 4. Icona del comentari de: Jmuc a juny 30, 2017 | 14:01
  Jmuc juny 30, 2017 | 14:01
  El Sr.Ballart,s'amaga al radera del secretari municipal.Tarrasencs,les properes eleccions,ja sabeu qui pren les decisions al vostre ajuntament.

Nou comentari

Comparteix