Històricament i socialment, el treball de cures no remunerat recau sobre les dones. Som nosaltres les que assumim el gruix dels contractes a temps parcial, concretament un 74% enfront del 26% dels homes a Espanya. També som nosaltres les que assumim treballs amb sous més baixos i menys responsabilitat o les que, directament, interrompem la nostra carrera professional per la cura d’infants. Aquests factors perjudiquen les nostres carreres professionals i contribueixen a una crònica bretxa salarial present en tot el món.
La igualtat salarial és un principi fonamental dels drets humans, i per aquesta raó és cabdal per construir una societat justa. Fins i tot està recollida en l’objectiu d’igualtat sostenible número 5 sobre igualtat de gènere dels ODS. Malgrat els avenços en matèria d’igualtat, les dones cobrem un 20% menys que els homes a Espanya. Terrassa no és una excepció; les terrassenques cobrem un 15% menys que els homes.
La bretxa salarial no és només un tema de justícia social, sinó que té grans implicacions econòmiques. Amb una igualtat salarial efectiva, les dones contribuïm de manera més efectiva a l’economia. Amb independència econòmica podem invertir en la nostra educació i desenvolupament personal i proporcionem una millor qualitat de vida a les nostres famílies.
Terrassa no és una excepció en la bretxa salarial; les terrassenques cobrem un 15% menys que els homes
Les causes de la bretxa salarial no són exclusivament laborals, sinó que hi ha factors de la nostra vida privada que hi juguen un paper molt important. Per aquesta raó no ens podem centrar només en polítiques laborals. Necessitem polítiques de conciliació; mesures per incentivar l’estudi i la participació de dones en sectors tecnològics i empresarials; i cal educació i sensibilització per conscienciar sobre l’existència d’aquesta discriminació i eradicar-la.
Des que el govern de Zapatero va aprovar per primer cop una Declaració Institucional manifestant el compromís del Govern amb l’eradicació de la bretxa entre dones i homes l’any 2010, els socialistes hem lluitat incansablement contra aquesta desigualtat. En l’última legislatura de Pedro Sánchez, el Partit Socialista ha deixat palès el seu compromís amb la igualtat efectiva entre dones i homes: ha augmentat el Salari Mínim Interprofessional, ha aprovat un paquet de mesures per a la conciliació familiar i un Pla Estratègic per la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes, tot contribuint a l’eradicació de la bretxa salarial.
No obstant això, encara queda molt a fer. El Partit dels Socialistes de Catalunya a Terrassa refermem la nostra voluntat de lluitar per l’eradicació de la bretxa salarial i per la igualtat efectiva entre dones i homes fins que aquesta sigui una realitat a la nostra ciutat.
Montse Jiménez, regidora del PSC Terrassa