MónTerrassa
Reguant (CUP): “Els sectors conservadors d’ERC i PDeCAT conspiren d’esquena al país”
  • CA
Cartells amb els noms dels presos polítics en l'acte de la CUP
Cartells amb els noms dels presos polítics en l’acte de la CUP | Marcel Marsal

!--akiadsense-->

La CUP ha escollit aquest dilluns Terrassa per fer l’acte principal de campanya pel 10N. Amb l’objectiu d’esborrar de la memòria la desfeta a les darreres eleccions municipals, on els cupaires van perdre el seu regidor, la neuràlgica plaça Vella ha acollit prop de dues-centes persones per escoltar un míting que ha tingut la candidata número 3 al Congrés dels Diputats, Eulàlia Reguant, i a l’exalcalde de Sabadell, Maties Serracant, com a protagonistes estrella. Ambdós han estat secundats per la diputada egarenca Maria Sirvent que ha exercit d’amfitriona. L’acte però ha començat amb la lectura d’un manifest contra el rebuig a la sentència de la Manada de Manresa i reclamant l’alliberament de tots els presos polítics, amb un especial record al jove egarenc Erik.

Eulàlia Reguant no s’ha mossegat la llengua en un discurs que s’ha centrat a repartir per a tothom. La candidata al Congrés ha estat especialment dura amb els partits independentistes. “Qualsevol proposta política que digui que anirem a reclamar el dret a l’autodeterminació o establir una relació bilateral amb l’Estat, enganya” i ha retret els “acords rebaixats, ni tan sols de mínims” que aspiren les esquerres, Esquerra o els convergents. “Des de fa un temps els sectors conservadors d’ERC i el PDeCAT conspiren d’esquena al país. Des de reunions secretes amb Rubalcaba fa uns mesos fins a enviar-se whatsapps amb Carmen Calvo. Sempre pensant en política de despatxos, tancant per dalt allò que hem obert per baix. I ja n’hi ha prou”, ha clamat. I els recorda que “el carrer només demana justícia: drets socials, autodeterminació i amnistia total per aquells que han defensat els drets fonamentals”.

Com era d’esperar també ha rebut el PSOE ja que ha assegurat que “no és la solució, és part del problema” i ho ha refermat amb “durant 40 anys ho hem vist, des del 2015 haguessin pogut derogar la llei d’estrangeria o la llei laboral, o apostar pel dret a l’autodeterminació. I en canvi, què hem vist? 60 presos polítics”. La cupaire ha exclamat clarament: “que no comptin amb nosaltres per fer Sánchez president. Mentre no es reconegui el dret a exercir el nostre futur, no garantirem ni dins ni fora la governabilitat de l’Estat”. I és que Reguant ha mantingut que no és la CUP qui bloquejarà l’Estat sinó el mateix Estat qui és bloqueja. “Nosaltres no bloquegem una solució política, són ells que han bloquejat el sistema”.

I ha acabat amb unes paraules cap a la líder del PP català, Cayetana Álvarez de Toledo quan li ha etzibat: “I a la marquesa que es passeja per les places i mercats, li diem que Espanya només s’ha sabut imposar amb la força de les armes, i és el projecte del PP que s’aguanta per la imposició, les amenaces i les prohibicions i la repressió, per jutges que prohibeixen el debat al Parlament o que consideren violència votar en un referèndum i no apallissar els seus votants. El fracàs és vostè. El seu Estat espanyol. I el proper 10N, els catalans ho demostrarem”.

Eulàlia Reguant, en el míting de la CUP a Terrassa
Eulàlia Reguant, en el míting de la CUP a Terrassa | Marcel Marsal

!--akiadsense-->

“No volem alimentar florentinos, pujols ni borbons”

La diputada Maria Sirvent ha iniciat el discurs recordant les “xarxes de solidaritat i el teixit comunitari” que s’han fet manifestos aquests dies, i els quals, diu, “marquen la fortalesa i la determinació d’un poble, malgrat els costos polítics, personals i col·lectius”. I ha llençat un missatge cap el seus votants, “volem ser honestos, no cal seguir enganyant la gent; no hi ha cap reforma de l’Estat que pugui donar cabuda a les reivindicacions populars. L’única via és una esmena a la totalitat del règim del 78”. Per fer-ho, considera que cal “generar aliances amb els col·lectius i pobles de l’Estat” perquè “hem decidit dir prou i plantar cara. No volem seguir alimentant florentinos, pujols ni borbons”.

Sirvent ha tingut paraules dures contra Aragonès per la seva trobada amb Calvo o amb Junts per enviar el conseller Buch a reunir-se amb Marlaska. O fins i tot ha carregat contra els comuns, que “parlaven de tombar el règim i ara volen ser-ne l’esquerra, i apel·len a un diàleg inexistent”. La diputada ha posat a l’altra banda de la balança la proposta de la CUP, “perquè nosaltres no votarem en cap concepte el PSOE mentre no garanteixi el dret a l’autodeterminació dels pobles”, i amb un objectiu clar a Madrid: “no volem canviar l’estat, sinó la plena independència dels Països Catalans. I si no ens deixen ser lliures, serem ingovernables”.

Per la seva banda, Serracant ha iniciat el seu discurs expressant perquè ha decidit fer un pas endavant i formar part de la candidatura de la CUP, i ho ha atribuït al “moment excepcional”, el mateix que ha “empès” la formació anticapitalista a presentar-se a Madrid. “No són moments de somriure, patim una repressió amb la major retallada de drets i llibertats, i que ens afecta de ben a prop”, ha dit, tot recordant els presos polítics més “propers”, els veïns sabadellencs Cuixart, Forcadell o Ros, la militant antifeixista com l’estudiant Andrea però també els consellers egarencs Rull i Puig, o l’Erik.

L’exalcalde sabadellenc ha ressaltat que “no oblidem que la seva repressió és el signe de la seva debilitat política” i ho ha matisat amb “no han tingut cap voluntat política, en majúscules, de diàleg”. Per aquest motiu, malgrat la repressió “no acabaran mai amb l’anhel d’autodeterminació”. Serracant ha volgut contestar a la pregunta “què hi hem d’anar a fer a Madrid?” i ha estat clar: “no hi hem d’anar a col·laborar perquè l’Estat només ens empresona. No hi ha res a pactar amb un Estat que ens vol de genolls. El nostre vot és un vot contra la resignació i del ‘no’ en el nostre nom”. I ha volgut ressaltar que la CUP no va a Madrid “a col·laborar” perquè “l’Estat només ens empresona. No hi ha res a pactar amb un Estat que ens vol de genolls”. Serracant també ha tingut un missatge per les administracions catalanes, que considera “no han estat a l’altura en un moment de grans mobilitzacions de la gent, amb una resposta que només ha estat enviar més policia davant del clam de llibertat i justícia. Només tenim una opció d’avançar si no és mostrant que som ingovernables. El vot és un vot contra la resignació, no en el nostre nom i com a única via per avançar amb dignitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa