MónTerrassa
La CUP avisa que Terrassa incomplirà l’objectiu de reciclatge previst pel 2020
Marc Medina, regidor de la CUP | Tamara Maigua

La CUP Terrassa ha advertit que la ciutat egarenca corre el risc d’incomplir l’objectiu en matèria de prevenció de residus i recollida selectiva establert pel 2020. El 2013, en l’inici del Pla de prevenció de residus, la mencionada recollida selectiva se situava en un 33,7%. Sis anys més tard, només s’ha elevat al 37,3%, mentre que l’objectiu pel 2020, d’aquí a un any, era assolir el 50%.

“Aquest augment és tan petit que resulta evident que Terrassa incomplirà l’objectiu que es va marcar al principi del Pla, que era assolir el 50% l’any 2020. A falta de menys d’un any per tal que arribi la data marcada, ja es veu clarament que no s’assolirà. Per tant, no hi ha motiu aparent per celebrar”, assenyalen des de la CUP. “No només l’increment del reciclatge és molt inferior al desitjat, sinó que generem molta més brossa”, explica Roc Padró, del grup de treball en Medi Ambient, Sostenibilitat i Residus. De fet, augmenta de 0.91 kg/habitant i dia del 2013, a l’actual 1.03 kg/habitant i dia. Per tant, la generació de residus creix un 13%. En aquest sentit és preocupant veure com el model comercial pel que s’està apostant (e-comerç, compra per internet) està sent un vector d’augment d’aquesta quantitat de residus generats. Per tant, estem generant més brossa i en reciclem menys del que ens havíem proposat.

A més a més, la ciutat segueix tenint un problema: El model de recollida lateral pot ajudar, però el problema estructural són els contenidors (amb els que difícilment es superarà el 40% de recollida). De fet, aquest handicap ja era conegut tant abans de l’aprovació del pla, l’any 2013, com avui en dia que toca renovar-lo. “No s’està afrontant seriosament”, insisteix Roc Padró.

Menys embalatge, més granel

“Necessitem millorar el servei de recollida de residus, si. Però sobretot també fer polítiques que caminin en la línia de forçar a les empreses a reduir embalatges”, apunten des del grup antisistema. «A escala municipal hi ha recorregut a fer buscant polítiques fiscals incentivadores del granel». De fet, el nou pacte per la prevenció de residus ha de parlar dels residus en tot el seu procés: des de la seva generació (com reduir), el potencial de reutilització i finalment el reciclatge. Per tant, no focalitzar-se únicament en el reciclatge.

A més a més, “està clar que el consumisme està arribant a un punt tan insostenible que ja hauríem d’estar treballant en el desescalament de les nostres economies”, diu el militant cupaire, “per poder fer front al canvi climàtic”. I buscar així formes de satisfer les nostres necessitats que no passin per un consum de combustibles fòssils i generació de tants residus i tants malbarataments de recursos.

La ‘porta Sud’ no ajuda al control de residus

Finalment, la CUP considera que no és possible portar adequadament una macroàrea de sostenibilitat i urbanisme a la vegada, ja què l’urbanisme s’acaba menjant la sostenibilitat. “La setmana passada estaven aprovant un gran pla desenvolupista de la porta Sud de Terrassa i ara hem de lamentar que no s’han fet les polítiques de residus que s’haurien d’haver estat fent. Està tot vinculat, doncs”, conclou Padró.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa