El regidor David Aguinaga, de Ciutadans | Lorena Pinilla

!--akiadsense-->

“Terrassa necessita cobrir el buit actual en el sector de l’oci nocturn de gestió privada, perquè no existeix un protocol d’actuació immediata quan es produeixen casos d’agressió i assetjament sexual”, ha explicat avui en roda de premsa el regidor del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, David Aguinaga. L’objectiu de la proposta seria “formar als treballadors dels espais lúdics perquè sàpiguen identificar una agressió o assetjament i, sobretot, com prestar la millor atenció a la víctima en el primer moment, respectant sempre la seva voluntat i ajudar-lo al fet que es tranquil·litzi abans de prendre qualsevol decisió important”, ha aclarit l’edil. La proposta de resolució es debatrà en el ple d’aquest mes.

El protocol contra les agressions i els assetjaments sexuals en espais d’oci nocturn de gestió privada no pretén que els treballadors informin del procediment penal o de denúncia, que seria una labor posterior de la policia, sinó que els empleats sàpiguen “què fer quan es troben amb una persona que els comunica que ha estat víctima d’una agressió sexual o que està sofrint assetjament i pot estar nerviosa o fins i tot sota els efectes d’alguna substància que se li ha subministrat sense el seu consentiment en la beguda”, ha indicat el regidor. És fonamental “portar a la víctima a un lloc tranquil i separat del presumpte agressor si està encara en el local, transmetre-li calma, si vol atenció mèdica i localitzar als seus acompanyants perquè no estigui sola”.

La proposta de Ciutadans també planteja que el protocol vagi acompanyat d’“un reforç de la policia municipal en les zones d’oci nocturn”, ha explicat Aguinaga, per a “una ràpida identificació del presumpte agressor si encara es troba allí”. A més, Cs considera que hauria d’“ampliar-se la unitat d’atenció a la víctima de la policia perquè pugui donar un servei adequat en el torn de nit”. Tot això es completaria amb una campanya de comunicació i difusió per a distribuir material informatiu tant en els locals d’oci adherits al protocol com a través de mitjans de comunicació institucional, equipaments municipals, zones de transport públic i llocs visibles de la ciutat. L’advocada Isabel Martínez ha incidit que a Barcelona funciona una iniciativa similar en la qual “els locals disposen d’un tríptic informatiu que faciliten a la víctima perquè si en el moment té dubtes, pugui decidir amb calma si vol o no denunciar i sàpiga els passos a seguir”. Al Vallès Occidental existeix un protocol per a casos d’aquest tipus, però només contempla festes majors, concerts o esdeveniments en espais públics.

Nou comentari