MónTerrassa
La Covid-19 dispara les baixes a Eco-equip
  • CA
Un treballador d'Eco-equip netejant la via pública
Un treballador d’Eco-equip netejant la via pública | Aj. Terrassa

!--akiadsense-->

Eco-Equip ha estat una de les empreses municipals més afectades per la crisi sanitària de la Covid-19 quant a reestructuració de plantilla. I és que en el moment en què es va decretar l’Estat d’Alarma, per tal de garantir el servei de recollida de residus es va posar en “quarantena” un 40% de la plantilla (prop de 185 persones) en previsió de contagis massius. Aquest confinament va suposar deixar de prestar neteja al carrer i eliminar el servei de recollida de vehicle petit que acompanya al camió lateral en la recollida de contenidors. També va quedar suprimit el servei de recollida de mobles.

A finals del mes de maig, des de l’àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa es va informar que en el moment que el comerç es reactivava i amb l’entrada a la fase 1, s’havia acordat amb l’empresa d’anar reincorporant de forma progressiva -fins a l’1 de juny- els treballadors que estaven fins ara confinats. Tanmateix, advertien que la reincorporació no podria ser encara del 100% dels operaris, ja que n’hi ha que per raons de conciliació (cura de menors o persones grans) o per ser personal de risc no podran tornar a la feina fins que s’aixequin les restriccions.

En la darrera comissió informativa de Territori celebrada aquest dilluns de forma telemàtica, la directora de Serveis Territorial, Emília Andreu, ha explicat a preguntes del regidor de Ciutadans, Javi González, quina era la situació actual de baixes a l’empresa. Així, s’ha anotat que durant la pandèmia, entre 80 i 90 persones d’Eco-Equip van agafar la baixa, ja fos perquè ells presentaven símptomes de Covid-19 o, majoritàriament, perquè havien estat en contacte amb persones que havien donat positiu o que presentaven simptomatologia. Un cop fetes les proves PCR als treballadors que s’han anat reincorporant, després de prop de dos mesos llargs de confinament, s’ha detectat que només 2 o 3 han donat positiu (als quals s’hi hauria d’afegir el treballador que va morir poques setmanes després de l’Alarma).

Plans d’ocupació, un punt feble

Aquest nombre elevat de baixes va ser una de les causes que el servei de recollida de residus, però sobretot de neteja viària patís una dràstica davallada a la ciutat. Des del govern, i en concret, des de la regidoria de Territori s’ha posat com a una prioritat analitzar la situació de baixes laborals a totes les empreses municipals, també a Eco-Equip, ja que és una de les entitats en què el nombre de baixes és més elevat.

Així, Andreu ha manifestat que a Eco-Equip la mitjana és de 30-40 persones de baixa, concentrades principalment en la neteja viària (a recollida de residus les que s’han tingut han estat derivades d’accidents laborals). Aquest % tan elevat comparativament amb la resta de sectors ha fet saltar les alarmes i entrar més a fons què està passant. Territori detalla que han vist com, de forma “sorprenent” la major incidència recau en els treballadors dels plans d’ocupació, on molts d’ells agafen la baixa entre el 1r i 3r mes de treball. Plans d’ocupació i col·lectiu de gent gran, són els més propensos a agafar baixes, cosa que fa desequilibrar la plantilla, i repercuteix en el servei a la ciutadania.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa