Capella: “Si el Suprem actua per raons de dret entenc que hauria d’avalar el tercer grau”
La consellera de Justícia, Ester Capella

La consellera de Justícia, Ester Capella | ACN

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha afirmat que “si el Suprem actua per raons de dret, i no per raons d’estat” considera que “hauria d’avalar el tercer grau” als set presos de Lledoners. En una entrevista a Catalunya Ràdio s’ha mostrat molt crítica amb la Fiscalia, que aquest dilluns va presentar un nou recurs contra la semillibertat pels presos. “Em crida l’atenció la posició de la Fiscalia que va de recurs en recurs i tiro perquè em toca i funciona com a part de l’engranatge de la venjança de l’Estat contra persones que tenen dret a aquest itinerari penitenciari”, ha criticat. Sobre la petició d’indult per a Forcadell que van presentar els expresidents del Parlament ha dit que considera que el que cal és l’amnistia. Capella ha dit que l’aval de la jutgessa de vigilància penitenciària número 5 “desmunta tant la tesi de la Fiscalia com dels que van considerar que la decisió del tercer grau era precipitada”, ha indicat. “Jo demano i exigeixo respecte per la reputació del sistema penitenciari de Catalunya”, ha reblat.

La consellera ha afirmat que la Fiscalia “no hauria d’entendre i qualificar les presons com a centres de venjança”. Pel que fa a l’argumentació del ministeri fiscal en contra de la semillibertat pels set presos de Lledoners ha dit que es fan afirmacions “que no tenen correlació amb la doctrina majoritària” i la legalitat vigent. “Em fan molta gràcia perquè tot el dia van amb la constitució a la boca i els que menys la respecten són els que li fan dir coses que no volia dir”, ha afegit Capella. “Haurem d’arribar a la conclusió que amb determinats recursos i resolucions només es busca el càstig, la venjança, i això no s’adiu absolutament gens amb un estat democràtic i de dret del segle XXI”. Pel que fa a la decisió final que pugui prendre el Tribunal Suprem sobre el tercer grau dels presos ha dit que “els tercers graus haurien d’estar aprovats perquè sinó estaríem avalant la injustícia”. Ha afegit que la decisió que es prengui “afectarà tot el sistema penitenciari, tant als presos polítics com als presos socials”.

També s’ha referit a la petició d’indult per Carme Forcadell registrada pels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, la consellera de Justícia ha dit que “un problema polític s’ha de resoldre políticament”. Per això Capella considera que “l’indult és una manera de reparar un error perquè s’ha aplicat malament una norma, té conseqüències no volgudes pel legislador o es busca perdonar a una persona”. Ha defensat l’amnistia perquè “és posar el comptador a zero”.

Nou comentari