les defenses
Les defenses durant el dia d’avui | QS

!--akiadsense-->

El procés català és un estrès test del sistema legal espanyol. Cada passa, suposa una prova més de resistència a situacions que al legislador ni se li havien passat pel cap. Fins i tot, en una intoxicació de substàncies psicotròpiques. Aquest dilluns n’ha estat la prova. Al judici del procés al Tribunal Suprem s’ha reprès amb un canvi qualitatiu, cinc dels acusats s’han convertit en diputats del Congrés i un senador. Un nou embolic. Hi ha poquíssims precedents. El més recent, el dels mateixos protagonistes al Parlament de Catalunya. Aleshores, Pablo Llarena, va suspendre de funcions Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. El que, de moment, es calcula és que la Sala haurà de deixar-los recollir l’acta, però tampoc està tant clar tot i que fonts del Tribunal asseguren que no posaran cap trava.De tota manera, si fos així tot apunta que entraria en funcionament la fórmula Llarena.

Els advocats defensors dels electes, Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, així com Francesc Homs, feien càbal·les sobre com actuar. En aquest sentit, el defensor de Junqueras i Romeva es mostrava estratègic. No vol generar un debat jurídic. Quan sigui l’hora demanarà que puguin anar a presentar l’acta al Congrés de Diputats. Ara bé, no té en projecte demanar la llibertat, però sí per les respectives sessions constituves de les cambres. Pina, per la seva banda, i Homs estudien si en el cas entra en joc el Suplicatori. És a dir, la possible aturada de la vista oral, fins que el Ple del Congrés torni a donar permís al Suprem perquè processi a un electe. Una altra cosa seria si la Fiscalia retirés l’acusació de rebel·lia, que obriria les portes a una altra interpretació.

Les defenses tampoc descarten que els magistrats autoritzin d’ofici que puguin recollir l’acte. L’argument de la sala seria garantir els drets polítics dels candidats escollits. Ara bé, els lletrats ja tenen l’escrit preparat en el que tampoc cal gaire literatura. Si, finalment, el Suprem autoritzés la seva sortida, els presos podran assistir el proper 21 de maig a la sessió de constitució del Congrés i pujar a l’estrada de la cambra baixa per jurar o prometre acatar la Constitució. Els tràmits administratius previs els poden fer a través d’apoderat. En el cas del Senat -que només afecta a Romeva- el reglament ja estableix clarament en l’article primer que els senadors electes hauran d’aportar personalment les credencials de la junta electoral provincial.

Ara bé, sí que estan obligats a anar a la sessió plenària a acatar la Constitució. Les mateixes fonts apunten que si no ho fan no completen els tràmits i, per tant, no poden exercir plenament les funcions de diputat i, entre d’altres, ni cobrarien ni podrien votar ni participar en les deliberacions. Però tot apunta l’aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal , que determina la suspensió de l’exercici de càrrec públic per a processats amb presó preventiva decretada per delicte de rebel·lió.

Nou comentari