MónTerrassa
Aragonès: “No hi ha cap motiu per què els instruments d’aval siguin rebutjats”
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte la legalitat i “solidesa jurídica” de l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d’exalts càrrecs per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. En aquest sentit, ha dit que el Govern no contempla “cap opció” que no sigui la seva acceptació per part de l’organisme i també del Consell de Garanties Estatutàries, que ha d’emetre el seu dictamen al respecte la setmana vinent (a petició de PSC, Cs i PPC).

Pere Aragonès siogna al Llibre d'Honor de Terrassa/Rafel Casanova - BCF
Pere Aragonès siogna al Llibre d’Honor de Terrassa/Rafel Casanova – BCF

Sobre la dimissió de tres membres de la direcció de l’IICF abans de la votació sobre la concessió de l’aval de 5,4 MEUR, Aragonès els ha agraït els anys de “compromís” amb l’organisme públic.De visita a Terrassa, Pere Aragonès ha defensat aquest dissabte l’aval de l’ICF als 5,4 milions d’euros de fiança que sol·licita el Tribunal de Comptes espanyol. “Són plenament legals, d’acord amb un decret llei del qual tothom reconeix la seva solidesa jurídica”, ha assegurat. El president entén així que no hi ha motius per què l’organisme pugui rebutjar aquest “mecanisme”, ni tampoc per a un pronunciament contrari per part del Consell de Garanties Estatutàries, que te fins el 29 de juliol per emetre un dictamen sobre la qüestió tal com li ha sol·licitat tres grups parlamentaris. El Parlament, al seu torn, votarà aquesta mateixa setmana el decret del Govern que preveu la creació dels fons que ha d’avalar l’ICF.

Preguntat pel fet que tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances dimitissin aquesta setmana just abans de la renyida votació sobre la concessió de l’aval, el president s’ha limitat a “agrair a tothom la tasca que s’està duent a terme a qualsevol dels organismes públics”. I en l’agraïment, hi ha inclòs també “les persones del consell d’administració de l’ICF que han fet una tasca molt important els darrers anys. Només puc tenir paraules d’agraïment pel seu compromís”.

Un cop més, Aragonès ha defensat que des de la Generalitat es doni “la protecció que jurídicament pertoca a persones que han actuat en l’exercici del seu càrrec i d’acord amb la llei”. “El Govern de Catalunya protegeix els seus servidors públics ara i en el passat”, ha insistit, abans de qualificar de “persecució política” i “inquisició econòmica” la reclamació d’un tribunal que considera “instrumentalitzat per la dreta nacionalista espanyola”. “Ni el mateix TC va qüestionar, quan ho va examinar en el pasat, el que estava fent la Generalitat a nivell d’acció exterior; la persecució és perquè som independentistes”, ha etzibat.

Extremar la precaució contra el coronavirus

D’altra banda, Pere Aragonès ha alertat que malgrat que la corba de contagis de covid-19 “ha començat un lleuger descens”, els nivells d’incidència són encara elevats i “continuaran així unes setmanes”. En aquest sentit, ha demanat “seguir extremant la precaució”, i ha explicat que se segueix treballant “al màxim” perquè la campanya de vacunació “vagi complint amb tots els objectius”. Més de la meitat dels catalans ja han rebut la pauta complerta, ha recordat, “però encara queda molt de camí.

“Responsabilitat” davant el risc d’incendis

Per últim, el president del Govern s’ha referit també a la situació d’alt risc d’incendis a tot el país, després dels recents incendis a l’Alt i el Baix Empordà. Més enllà de l’esforç de l’administració i els diferents cosso de prevenció i extinció d’incendis, Aragonès ha dit que també és necessària la “responsabilitat individual” i no portar a terme cap activitat de risc que pugui provocar un incendi. “Estem en uns dies molt complicats des del punt de vista metereològic i no ho hem de posar fàcil”, ha demanat.

Terrassa-Generalitat

Pere Aragonès ha arribat aquest dissabte al matí a la ciutat de Terrassa per fer la seva visita institucional. El president de la Generalitat ha estat acompanyat en tot moment per Jordi Ballart, alcalde de la ciutat. El Cap de l’Executiu ha
acudit a les deu del matí al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Terrassa, on ha signat el Llibre d’Honor de la ciutat. Posteriorment, el president i Jordi Ballart han mantingut una reunió a la seu d’Alcaldia.

No ha quedat tot en la signatura del Llibre d’Honor i la reunió posterior. Pere Aragonès ha visitat el mercat de la Independència després de la reunió. El president de la Generalitat, acompanyat de Jordi Ballart i les forces de seguretat, ha fet un extens recorregut pel mercat, on s’ha anat aturant e
diverses parades per saludar als treballadors dels establiments. A més, alguns ciutadans han aprofitat per fer-se una foto amb el president.

Un cop ha finalitzat la visita al Mercat de la Independència, tant l’alcalde com el president han atès als mitjans de comunicació. En la roda de premsa, han destacat que s’ha reactivat la comissió bilateral entre l’Ajuntament de Terrassa i el Govern de la Generalitat. Pere Aragonès ha assegurat que, amb l’alcalde, “han constatat una vegada més tots els projectes, l’enorme vitalitat i la visió de futur que té la ciutat, no només en el conjunt de la regió metropolitana de Barcelona, sinó també en el conjunt del país”. Al president s’ha mostrat molt proper a la ciutat egarenca i ha explicat que “a Terrassa s’ha exhibit un lideratge industrial, de dinamisme, de vitalitat cultural, esportiva i social”.

Pere Aragonès ha explicat també les qüestions tractades a la reunió amb Ballart: “amb l’alcalde hem tingut l’oportunitat d’abordar moltes qüestions que formaran part de l’ordre del dia en aquesta comissió bilateral entre l’Ajuntament¡ de Terrassa i la Generalitat. Ens reunirem passat l’estiu quan es reprengui
l’activitat institucional”, ha comentat. A més, ha aprofitat per parlar de la situació de la pandèmia al país i de les campanyes de vacunació: “Malgrat les petites millores que està havent en les dades de contagis, seguim encara amb uns nivells d’incidència elevats i continuarem així durant les pròximes setmanes. És
molt important seguir extremant la precaució. Estem treballant al màxim per tal que la campanya de vacunació vagi complint tots els objectius que ens hem marcat. Cada vegada tenim un percentatge més alt de població vacunada, però encara queda molt camí per fer”, ha assegurat el president. També ha advertit dels alts riscos d’incendis aquest estiu per les condicions meteorològiques.

Per la seva part, Jordi Ballart ha expressat que “ha vist a un president molt
sensible al territori i al món local”. L’alcalde de Terrassa ha assenyalat els
objectius de la comissió bilateral: “El president s’ha compromès a fer esforços per solucionar tots els problemes i incerteses de la ciutat. Un dels primers
acords que hem pres ha estat reactivar la comissió bilateral entre l’ajuntament i
el Govern de la Generalitat. Aquesta comissió ha de servir per crear un marc
estable entre les dues administracions per donar resposta als diferents reptes”,
ha exposat Ballart.


Ha estat una jornada significativa per la ciutat de Terrassa per tot el que pot
significar la bona relació i els acords entre l’Ajuntament i la Generalitat. A més,
hem observat un Pere Aragonès molt proper a la nostra ciutat i amb ganes de
solucionar totes les incerteses que puguin sorgir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa