MónTerrassa
Alfredo Vega: “Crec que la política no ha de ser una forma de vida”

Alfredo Vega López (Motos, Guadalajara), 1957, és llicenciat en Geografia i Història i professor i ha estat alcalde de Terrassa des de novembre de 2017, durant el Mandat 2015-2019, pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Ara li ha passat el relleu a Eva Candela.

Vinculat a la docència durant més de 25 anys, 21 dels quals va ser en càrrecs de gestió i direcció i en formació d’equips directius. Entre altres, coordinador de la Junta de Directors de les escoles de Terrassa i professor d’educació física en diferents ocasions.

Aquesta vegada no serà el cap de cartell del PSC a Terrassa. Ja s’ha anunciat el nom de la nova líder, Eva Candela. En quin moment i per quina raó decideix no tornar-se a presentar?

Crec que la política no ha de ser una forma de vida. He estat un temps , per cert molt difícil, però són bones les renovacions. Segurament, si durant el passat mandat hagués estat normal , el 2019 no m’hauria presentat. Però era una situació excepcional i quan Jordi Ballart va abandonar la ciutat i el partit per responsabilitat m’havia de presentar. Des de principi d’aquest mandat ja vaig dir als meus companys que anessin pensant i que si qualsevol d’ells es presentava jo faria un pas enrere. Eva Candela va fer-ho i va ser molt ben acceptat pel partit. És la millor candidata per capacitat de treball, formació i experiència. Crec que la ciutadania té una gran oportunitat en 2023 per tenir una alcaldessa preparada, previsible i rigorosa, com es mereix la tercera ciutat de Catalunya.

Anirà a les llistes en un lloc per sortir o en un de testimonial?
Com a militant socialista, jo estic a disposició del meu partit en qualsevol situació, i molt més quan a Terrassa parlem d’una companya com l’Eva que el 2017 va deixar un lloc com directora d’àrea per ajudar la ciutat i acompanyar-me en el moment més difícil de la
història democràtica. La meva idea, però, és acompanyar la nostra candidata des d’un lloc testimonial.

Deixarà la política activa o romandrà al peu del canó des d’un altre lloc?
Jo crec que es pot fer política des de molts llocs. Jo abans d’estar en la política activa col·laborava en entitats veïnals, esportives i educatives. Crec que puc ser útil a la ciutat i al meu partit des de molts altres llocs i encara que vull compensar la meva família i amistats per aquests any, en certa manera d’abandonament, crec que estaré al peu del canó, no sé a on ni de quina manera. Però alguna cosa faré. Tot i això, encara tinc mandat com a Primer Secretari de l’Agrupació.

“En política no és fàcil fer previsions i encara més sense enquestes i en aquests temps que hi ha tanta volatilitat!”

Per la seva experiència, que li diu el nas que passarà a les eleccions de maig de 2023?
En política no és fàcil fer previsions i encara més sense enquestes i en aquests temps que hi ha tanta volatilitat! Crec que hi haurà un consistori més plural i representatiu de la ciutat i segurament el govern dependrà de pactes. Tot i així, penso que la ciutadania no està gens contenta amb la gestió de l’Ajuntament i és molt possible un canvi de govern.

Guanyarà Tot per Terrassa, el PSC, ERC?
Penso que el partit serà entre Psc i Ballart, i confio que guany PSC. És difícil trobar en un món tant interconnectat i globalitzat una ciutat gran com la nostra liderada per un partit localista i personal. Les decisions avui es prenen en Barcelona, Madrid, Brussel·les… Sinó
tens contactes no tens capacitat d’influència i això passa factura no només al partit, també a la ciutat. Sobre ERC, potser m’equivoco, però crec que ha desaprofitat una bona oportunitat per tenir més protagonisme i visibilitat aquest mandat, però no deixa de ser una opinió personal.

Segurament caldran pactes. El PSC farà el que calgui perquè Jordi Ballart no sigui alcalde? S’hauran de veure els resultats primer? Hi ha unes línies vermelles que no es passaran? I em refereix a VOX. Seria alcalde Eva Candela si fos gràcies a l’abstenció de la ultradreta?
Crec que mai m he plantejat unes eleccions contra ningú. Nosaltres són un partit de govern i el nostre objectiu és guanyar, pel bé de la ciutat: presentant la millor candidata, el millor equip i el millor programa. A partir d’ això la ciutadania té la paraula i la respectarem i acceptarem com sempre. Som un partit de projectes col·lectius lligats a uns valors, les persones som el més important.. però passem! Vox és un altre tema, és un partit legalitzat però amb uns valors contraris al que nosaltres representem, instal·lat en un populisme fals, amb propostes simplistes a problemes complexes i que de executar-les. significarien un retrocés històric i anar contra l’essència de la Unió Europea, una aspiració molt arrelada en els socialistes. Més enllà dels noms què volem posar és una barrera infranquejable i crec que Eva Candela mateixa ja s’ha pronunciat en el mateix sentit!

“El passat mandat veníem d’una profunda crisis econòmica i social”

Què va fer malament el PSC per perdre el poder en la últimes eleccions municipals? I que han fet durant aquesta legislatura per tornar a ser el gran partit de govern?
Vostè sap que els resultats en política i en la vida depenen del que fas i sobre tot del context, de l’escenari en que et trobes. El passat mandat veníem d’una profunda crisis econòmica i social, amb una Unió Europea i un govern de l’Estat que ens va obligar a sacrificar moltes mesures de progrés i limitar la despesa inclús dels diners que teníem. No cal que li expliqui els costos socials que aquesta estratègia equivocada va suposar. A més Catalunya va viure una proposta independentista, tan legítima com buida, que va generar
una tensió social que mai havíem viscut. En aquests moments dos terços del nostre grup municipal decideix marxar. Personalment va ser una gran decepció, crec que en política s’ha d’estar sobre tot en els moments difícils, i encara que m’hagués quedat sol no
me n’hauria anat. Crec que presentar-se a unes eleccions ha de portar un compromís de responsabilitat. Des d’un punt de vista electoral les coses són diferents, un bon relat i una bona campanya segurament tenen millors resultats, però no és el meu concepte de la
acció política. En aquest mandat hem intentat aportar seny a un govern massa sovint imprevisible i amb una majoria absoluta que ha limitat els espais de participació política i social. Hem vist més titulars i ocurrències que canvis, tot i que malgrat la pandèmia, hem
tingut i tenim més recursos que mai, amb un Govern de l’Estat i una Unió Europea al costat i aportant idees i diners. Tinc la impressió que estem massa tancats en nosaltres mateixos en un món cada vegada més interconnectat i obert. Aquella Terrassa grisa que
tant ens va costar al terrassencs i terrassenques canviar, liderada per governs socialistes amplis i oberts, que prometien i feien, que generaven futur i il·lusió és la que volem i és el que volem oferir a la ciutat en les properes eleccions amb el lideratge d’Eva Candela.

Deixi’m tornar a VOX. Què en pensa? Li dona certa por que entri a l’Ajuntament?
Més preocupació que por. Què tinguin veu en les institucions crec que no aporta, com hem vist allà a on el PP els ha cridat, i és un altaveu que arriba a determinats col·lectius que no representen les aspiracions de la majoria social. L’entrada en les institucions els
acaba normalitzant i això és perillós.

“El meu pas per l’alcaldia va ser el major honor que te tingut”

Aprofitant l’avinentesa, què ha estat el millor del seu pas per l’alcaldia i per l’Ajuntament en general?
Crec que conèixer molta gent, molt diversa i anònima, que des de la seva invisibilitat construeix el futur d’aquesta ciutat cada dia. Molta d’aquesta gent m’animava i l’he sentit molt a prop. No li negaré que el meu pas per l’alcaldia, malgrat no ser una aspiració personal, va ser el major honor que te tingut i em sento molt orgullós i molt agraït a moltes persones que m’han fet costat i m’han ajudat, quan estava d’alcalde i després, especialment els companys del grup municipal entre molts altres.

I el pitjor?
En alguns moments vaig viure l’odi contra mi i la meva família, crec què de manera inconscient però em va fer mal… mai mha passat pel cap entrar en aquestes dinàmiques d’anar a la contra de persones. Afortunadament era una minoria, sorollosa però molt minoritària.

Com es definiria com a polític i com a alcalde?
No sé si té massa importància, no voldria semblar pretensiós ni pecar de falsa humilitat. Entre el que creiem que som, el que la gent creu que som i el que som … sempre hi ha contradiccions! En la meva vida política mha tocat viure moments difícils. Vaig entrar el juny del 2007, just abans de la crisi del 2008 que ha marcat política fins aquest darrermandat. He intentat sempre sumar encara que la situació fos difícil i valorar els consells i opinions. Em sento orgullós de ser fill d’immigrants què venien buscant futur i es van instal·lar a Ca n’Anglada, com molts altres, i formo part d’una generació que valoràvem molt la cultura però havíem de treballar per poder estudiar i canviar el món, com qualsevol jove. No m’he format en la cultura dels partits, vaig entrar amb 50 anys després de ser regidor i estic molt agraït perquè m’han ajudat molt. Terrassa m’ha donat molt i si he pogut retornar alguna cosa em sento content! Si em defineix vostè segurament ho farà millor!

I com definiria a Jordi Ballart?
Jordi Ballart és persona i polític, i no vull barrejar conceptes. Des del respecte a la persona, políticament crec que és un gran venedor… que està perdent la confiança!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa