MónTerrassa
Terrassa dona suport al poble saharauí
Manifestants a favor de l'autodeterminació del Sàhara Occidental en una protesta davant del consulat del Marroc
Manifestants a favor de l’autodeterminació del Sàhara Occidental en una protesta davant del consulat del Marroc | ACN

!--akiadsense-->

ACORD DE JUNTA DE PORTAVEUS DE SUPORT AL POBLE SAHRAUÍ DAVANT L’ESCALADA MILITAR AL SÀHARA OCCIDENTAL

S’ha aprovat amb els vots de Tot per Terrassa, ERC, PSC i Junts per Terrassa. S’ha llegit al ple telemàtic municipal de novembre, que se celebra aquest matí

El passat 9 de novembre, el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) va emetre un comunicat en el que posava en alerta el Consell de Seguretat de Nacions Unides i la comunitat internacional de la situació que s’està vivint al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara Occidental, i les seves possibles conseqüències. El Guerguerat és una petita àrea geogràfica del Sàhara Occidental situada a prop d’11 km de longitud a la frontera amb la República Islàmica de Mauritània i a 5 km de l’Oceà Atlàntic.

El regne del Marroc va obrir il·legalment una bretxa al mur que separa el Sàhara Occidental ocupat pel Marroc dels els territoris alliberats del Sàhara Occidental controlats per la RASD, i la va asfaltar l’agost de 2016 per facilitar el trànsit de vehicles que transporten recursos naturals espoliats del Sàhara Occidental que es comercialitzen a tercers països. Després de 45 anys d’incompliment constant de les resolucions de Nacions Unides per part del Regne del Marroc, desenes de civils sahrauís van decidir manifestar-se pacíficament des del passat 21 d’octubre, bloquejant la carretera que creua la bretxa del Guerguerat i que diàriament és utilitzada per camions de mercaderies que entren i surten sense cap control per part de cap autoritat civil ni per part de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO).

El passat 13 de novembre, l’exèrcit del Marroc va entrar a la zona del Guergerat per trencar el bloqueig dels manifestants i formar un passadís per facilitar el pas de tot tipus de vehicles en la franja que separen la duana marroquina amb República Islàmica de Mauritània. La resposta del Front Polisario va ser denunciar aquests fets davant del Consell de Seguretat de Nacions Unides, enviar efectius militars a prendre posicions davant un eventual enfrontament armat i anunciar la represa d’hostilitats. La bretxa del Guerguerat és en si mateixa una violació de les clàusules de l’Acord Militar No1 signat pel govern de la RASD i el Regne del Marroc l’any 1991. Un fet que va dur al govern de la RASD ha declarar que la irrupció de qualsevol element marroquí, ja fos militar, de seguretat o civil, en aquesta zona alliberada del seu territori, coneguda com a “zona de separació”, seria considerada una agressió flagrant a la qual la part sahrauí respondria en legítima defensa de la seva sobirania nacional.

Aquesta situació suposaria la fi de l’alto el foc i l’esclat d’una nova guerra a la regió.

Davant d’aquesta situació, expressem la nostra preocupació per aquesta escalada de tensió que podria revifar el conflicte armat al Sàhara Occidental i és per aquest motiu que es proposa al Ple de la corporació l’adopció dels següents

ACORDS:

RIMER – Instar el Regne del Marroc que compleixi els acords internacionals i, en concret, el Pla d’arranjament (Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991), i que retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat i deixi d’utilitzar el Guerguerat o un altre pas del sud-oest del territori sahrauí per comunicar-se amb Mauritània.

SEGON – Fer una crida a la comunitat internacional, i particularment a les Nacions Unides i la seva missió de pau en aquest territori (Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental -MINURSO), perquè assumeixin el seu mandat i vetllin pel respecte i el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 que contempla la realització d’un referèndum d’autodeterminació, i que assignin un nou Enviat Especial per al Sàhara Occidental, plaça vacant des del maig de 2019, que pugui liderar la transició cap a la celebració d’aquest referèndum d’autodeterminació, tal com es preveu a Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991.

TERCER – Demanar a totes les administracions, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides que promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte, així com la presa de mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental, i facin totes les gestions perquè s’alliberin els activistes sahrauís presos.

QUART – Mostrar el posicionament d’aquest Ajuntament a favor del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí i condemnar l’ocupació marroquí del Sàhara Occidental així com les actuacions que han portar al trencament de l’alto al foc.

CINQUÈ – Donar suport al poble sahrauí tot participant en els diversos espais que treballen en aquest sentit i seguir col·laborant amb les entitats locals de solidaritat amb el poble sahrauí.

SISÈ – Enviar aquesta resolució a la Secretaria General de Nacions Unides, a la Comissió Europea, al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació del govern d’Espanya, al Departament d’Acció Exterior, Afers Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, a l’Intergrup Pau i Drets Humans al Sàhara Occidental del Parlament de Catalunya, a la Delegació del Front Polisario a Catalunya, a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el poble Sahrauí, a la Federació ACAPS, i al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa