MónTerrassa
Abad: “És el moment de dir prou”
  • CA

Antoni Abad Pous és el president de la Cecot des del 2005 i vicepresident de Foment del Treball des del maig del 2019, poc després que la patronal vallesana es reincorporés de nou a la liderada per Josep Sánchez Llibre. Foment, quan encara estava presidida per Joaquim Gay de Montellà, havia expulsat la Cecot per haver donat suport a l’aturada de país del 3 d’octubre, però amb el nou president tot va canviar i ara les relacions “són molt bones”. De fet, aquest és el primer any que un president de la gran patronal catalana protagonitzarà un parlament durant la Nit de l’Empresari, cosa que representa “normalitat” i “proximitat”. Preocupat per la violència que aquests darrers dies ocupa una part de Catalunya i tapa les protestes pacífiques en rebuig per la sentència, Abad rep VIA Empresa al seu despatx de l’antic Magatzem Pasqual Sala de Terrassa, que al 1978 va estrenar-se com a seu de la patronal terrassenca després de la fusió entre l’Institut Industrial de Terrassa i la Unió Comercial i Industrial, que van desembocar en el naixement de la Cecot.

Com plantegeu la Nit de l’Empresari d’aquest any?

Aquesta és la 25a edició, però no ho hem plantejat com a una festa. Continua sent la Nit de l’Empresari amb el seu eslògan, que aquest any és Energètics. I tenim tres subtemes que són empreses sostenibles, administracions responsables i transició energètica. Això amb una nota a peu de pàgina.

Quina?

Administracions responsables, que és un oxímoron. Els hi dedicaré alguna part del discurs (riu).

Aquest és el primer any que en una Nit de l’Empresari parla un president de Foment del Treball. Què representa que Josep Sánchez Llibre faci aquest discurs?

Normalitat, proximitat, un estil de fer més obert, més proper. Des dels ulls de Cecot, tornar a Foment i normalitzar és una oportunitat. Alguns s’imaginaven que això ens podia debilitar o fer menys actius i hem continuat sent com hem sigut sempre, tenint arribada a tot arreu. Així traslladem més força i més unitat i aquest respecte mutu ens fa poder matisar i discrepar amb arguments i cordialitat.

Així, el canvi de relacions amb Foment del Treball és positiu?

Sí. Amb Josep Sánchez Llibre fa molts anys que ens coneixem. Ell ha estat un interlocutor habitual nostre i hi havia aquell punt de proximitat i de bona relació. Tot i que cadascú té el seu estil, podem parlar tranquil·lament i compartir posicions. Cada entitat té la seva personalitat i certes inèrcies.

Però al final doneu aquesta visió d’unitat.

Sí, és una manera de col·laborar molt positiva. Ara, per exemple, el mes passat s’acabava el termini per poder fer entrar esmenes a la CNMC en temes de regulació energètica. A Foment, hi ha una comissió d’energia, però el document base amb què han treballat era nostre. Però quan es normalitzen les coses, tot aquest temps que portem amb el tema energètic, fa acumular coneixement sobre temes que són complexes.

Aneu a una, doncs.

Al final, hi ha una realitat: Catalunya és la regió més industrialista d’Espanya a banda del País Basc i el Vallès és el primer pol manufacturer i exportador del sud d’Europa. Hem de defensar les posicions i en energia sobretot perquè són un factor de cost importantíssim.

I, a més, amb el País Basc tenim un greuge comparatiu perquè tenen l’energia més barata i això fa que les empreses d’allà competeixin amb les de Catalunya amb preus més econòmics.

Hi ha una discriminació perquè els hi van resoldre perquè el PNB va donar suport al pressupost del PP. El dèficit de tarifa per aquest concepte de peatge el posen en pressupostos.

Tornant a la Nit de l’Empresari, com és que sent Cecot una patronal vallesana, se celebra a Barcelona?

Per moltes raons. Per la força dels empresaris joves de Cecot, joves de DNI i joves d’esperit, que en el seu moment van dir que havíem d’anar a Barcelona. La caricatura és que Barcelona ciutat és la boutique que es pot presentar al món amb una regió metropolitana amb la força de la indústria.

Llegeix l’entrevista sencera a Via Empresa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa